Heeft u vragen?

2022 en de Cringprofielen

Het is niet onze gewoonte om mee te doen met de lijstjeshype en de cijferdans uit de financiële pers. Maar, af en toe denken we dat we de concrete realisatie van een beleggingsstrategie ook eens helder in grafieken en cijfers moeten voorstellen.

Zoals jullie ondertussen wel weten heeft elke Cringklant een risicoprofiel. In totaal beheren we er zeven, van Ultra Groei naar Defensief Ultra. Blijkbaar zijn we er eind 2020 niet toegekomen om de resultaten van de profielen te bespreken in onze blogs. Dat heeft net te maken met het niet indelen van het leven en het niet beleggen in jaarhokjes. Al was 2020 ook een speciaal jaar in de beleggingswereld. Het maakt niet zoveel uit want we nemen 2020 mee in de grafieken hieronder. Vandaar een specifieke, bijna artistieke grafiek over de laatste twee jaar.

Hoe lees je de grafieken? 

Elke grafiek begint bij 1€ te tellen op de as links en geeft aan hoeveel die euro waard geworden is na het verloop van de periode aangegeven op de as onderaan.

Deze grafieken kijken achtereenvolgens 2 , 5 , 10  en 20 jaar terug. Je krijgt dus eigenlijk telkens een deel van de vorige grafiek in de volgende terug. Dit relativeert ook visueel de schokken van de dalingen en stijgingen. Want er zitten wel degelijk minder goede jaren of zelfs langere mindere periodes tussen. Daarnaast is dit soort grafiek ook relevant om aan te geven dat de stijging over langere perioden altijd positief is inclusief die mindere jaren.

Kijk even naar de grafiek op 20 jaar. Het beginkapitaal van 1 € gaat zelfs tweemaal onder zijn initiële waarde van 2002 tussen het moment van investeren en 2009.  Volhouden, blijven zitten en de tijd zijn werk laten doen.

De boodschap is eenvoudig: de echt lange termijn doet zijn werk.

 2020 en 2021

2017 – 2021

2012 – 2021

2001 – 2021

Beleggingsresultaten

 

Cring trekt de aandacht op de langetermijnevolutie en op het belang van in de markt te blijven zelfs als dit moeilijk is. Kijk daarvoor nog eens goed naar de eerste grafiek. In het begin van 2020 gaan alle profielen achteruit. Ultra groei zelfs het hardst : 25% in het eerste trimester. Maar in  het herstel gaat datzelfde profiel ook het snelst vooruit.

Nog extremer: stel iemand stapt in de markt in april 2020 in dit profiel en zit er nu nog in. Wat is zijn rendement met Kerst 2021? Reken het percentage maar uit, van 75 naar 130 op 20 maanden.

Al deze grafieken helpen zeker om de stijgingen en dalingen aan jou te laten voorbijgaan en te focussen op de lange termijn. Alle grafieken hebben nog iets gemeen. Ze vertonen een stijgende trend hoe meer je naar rechts opschuift en de lange termijn viseert.

De toekomst

Dus wat is onze voorspelling voor 2022?

Meer van hetzelfde, meer van dit soort grafieken en weer in hetzelfde profiel blijven zitten.

Als je nog geen profiel hebt, je kan er altijd instappen op gelijk welk punt van de grafiek.

Elk moment is goed om te beginnen met beleggen. Je moet beginnen en dan volhouden. De grafieken zeggen dat het laatste dikwijls makkelijker is dan het eerste. Bij het beginnen kan Cring altijd coachen.

Wil je weten hoe je dit aanpakt, vraag het ons.

Tot later.

 

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943