Kiezen is verliezen ook bij indexfondsen


Even recapituleren. Je gaat voor een indexfonds omdat je vaststelt dat actief beheerde fondsen het meestal niet beter doen dan de markt. Daarom wil je de markt kopen. Perfecte redenering. Dan surf je mee met  de op- en neerbewegingen van die markt. Je rekent erop dat er meer 'op' dan 'neer' is zodat je op het einde van de rit per saldo beter af bent. Ondertussen heb je geleerd dat indexfondsen enorm kostprijsbewust kunnen zijn waardoor je geen geld kwijt bent aan transacties die toch niet opbrengen wat ze zouden moeten opbrengen. En ook de hoge vergoeding van fondsbeheerder heb je niet betaald door op deze manier te beleggen. 

Aan het werk: welke markt koop je? 

Een paar voorstellen.  

De BEL20-index. Waarom niet? Je belegt in de graadmeter van de Belgische aandelenmarkt. Probleem: kijk naar de score van de BEL20 vergeleken met zijn 78 concullega's. In 2023 bengelt hij ergens rond plaats 68 in de globale ranking. Kijk ook naar de samenstelling ervan. Misschien wat veel financiële waarden, nogal wat vastgoed en een paar zwaargewichten die snel doorwegen in de ene of de andere richting? En dan het pertinente argument: kan je zeggen dat je de 'brede' markt koopt terwijl de totale Belgische beurskapitalisatie minder dan 1% van de wereldwijde beurskapitalisatie voorstelt?

Ok. Ander voorbeeld. We kiezen een veel gebruikte internationale index: de MSCI-index. 

Dit is een wereldwijde aandelenindex. De index wordt onderhouden door Morgan Stanley Capital International. Vandaar ook de afkorting MSCI. De index is samengesteld uit ruim 1.650 aandelen uit 23 ontwikkelde (westerse) landen.  

Er zijn heel wat meer beurzen dan 23 en veel meer aandelen dan 1650. En dat de wereld groter is dan het westen ook economisch-financieel weten we al langer. Maar goed, hier heb je dan wel al een vlotte aanzet tot spreiding. Vergelijk vooral de verschillende aanbieders van fondsen die deze index volgen of nabootsen op het niveau van kosten. 

Welke markt koop je hier? De westerse economieën en de grote bedrijven binnen die economieën. Geen opkomende markten en geen small caps waar je regelmatig over  hoort dat die zich toch wat anders gedragen dan de grote westerse jongens. Dus combineren met een small caps index dan of niet? En heb je dan de hele wereld die ertoe doet in het beleggingsverhaal? 

Omdat er meer interesse in indexfondsen ontstaat, krijgen we ook hier het fenomeen dat er ongeveer voor alles een index bestaat. Zo kan iedere individuele belegger zijn persoonlijke accenten leggen. Oei, maar was dat niet waarom we van de actief beheerde fondsen weggegaan zijn omdat we merkten dat die persoonlijke accenten van de fondsbeheerder niet altijd werkten? Alleen zit  nu de keuzestress bij de belegger. Het gaat dan wel over kiezen uit soorten indexen maar het keuzeprobleem blijft hetzelfde. De belegger staat niet ver van de valstrik die hij wou vermijden: "moet ik niet gaan nadenken over wat de markt gaat doen zodat ik er op inspeel met de juiste indexen?

Voordeel van indexfondsen : spreiding en tijdswinst

Het is duidelijk  een voordeel van brede indexfondsen dat je op deze manier vrij eenvoudig een grotere spreiding krijgt. Je hoeft die individuele bedrijven ook niet meer apart te analyseren. Daarmee win je tijd die je beter aan de echte dingen des levens kan besteden. Dat laatste argument kan Cring als Financiële LevensPlanner alleen maar onderschrijven. 

Aan het werk : controleer de kosten en ga voor zo laag mogelijk

Heb je de kosten van het indexfonds gecheckt? Het is niet zo dat alle indexfondsen lage kosten hebben. Soms heb je fondsen met een alles inclusief-vergoeding omdat ze voor die vergoeding jou volledig ontzorgen. Opletten met dit soort percentages of nog erger met forfaitaire kosten. Die kunnen stevig oplopen tegenover je inleg. 

Indexfondsen hebben wel een neerwaartse druk op de vergoedingen van de fondsbeheerders gezet en dat in de hele markt. Daarnaast hebben ze de hele financiële industrie meer kostprijsbewust gemaakt. De laatste jaren krijg je regelmatig analyses te lezen waarin op het grote belang van het beperken van het aantal verrichtingen wordt gewezen omdat het net dit soort bewegingen zijn die het grootste deel van het rendement wegvreten. Deze analyses kunnen we bij Cring alleen maar bevestigen. 

Maar de echte druk op de kosten komt toch van de finale klant. Die kan best blijven doorvragen waarvoor bepaalde vergoedingen dienen en wat de echte kostprijs van een transactie is. 

Bij een indexfonds heb je wel het voordeel dat je geen transacties moet doen. De samenstelling van de index ligt vast en de aanpassingsregels van die samenstelling ook. Het wordt echt een passief beheer voor de belegger. Die heeft zeker het voordeel van de lage kosten.

Maar het passief beheer van die brede samenstelling betekent ook dat een bedrijf dat helemaal niet goed presteert ook in die index blijft zitten. Dat zal dan wegen op het resultaat maar tegelijk wordt een scherpe daling vermeden. Het kan ook in de andere richting gaan. Als een bedrijf erg goed presteert,  zorgt ook de 'brede' samenstelling ervoor dat de piek minder hoog is. Soms wordt gezegd dat een indexfonds kiezen betekent dat de belegger kiest voor een 'gemiddeld' rendement. 

Zijn  er dan geen nadelen?  

Wie goed gelezen heeft hierboven, heeft gezien dat ik de nadelen al in de uitleg over de voordelen verwerkt heb. 

Ik ga volgende week dieper in op de nadelen van de indexfondsen. Dan ga ik ze  op een academische manier analyseren en gebruiken in het kader van actief beheerde fondsen. Door de principes van beleggen in indexfondsen te herformuleren in een actief kader kan er een beleggingsstrategie ontstaan waarin het beste van de twee benaderingen gecombineerd wordt.  

Zo zie je maar weer:

'Elk nadeel heb z'n voordeel'. 

Johan Cruyff of Wim van Haneghem of Martinus Nijhoff?


Tot volgende week. 

Lieven Vandenmeersche

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons