ESG en aandelen uit defensiesector: onverzoenbaar?


Ethiek en investeringen: hoe verzoent de belegger ESG met Defensieaandelen?

Bij Cring begrijpen we dat ESG en aandelen uit de defensiesector een onderwerp is dat veel stof doet opwaaien. Echter, is het zomaar afwijzen van deze aandelen wel zo zwart-wit als we denken? Laten we eens dieper duiken in deze kwestie, die zowel ons geweten als ons financiële inzicht uitdaagt.

Verder kijken dan het traditionele beeld

Ida Kassa Johannesen, hoofd ESG investments bij Saxo Bank, brengt een nuancering aan in dit debat: niet alle defensieaandelen zijn immers hetzelfde. Er zijn bedrijven die zich richten op cyberveiligheid en bewakingsradars, en anderen die bijdragen aan nationale veiligheid zonder controversiële wapens te ontwikkelen. Bovendien behalen sommige defensiebedrijven hoge ESG-scores, zoals Hensoldt met zijn sensortechnologie. Moeten we dan echt alle defensieaandelen over één kam scheren?

ESG en Defensieaandelen: Verweven Werelden

Het is een feit dat defensie ook samenhangt met nationale veiligheid. Het uitsluiten van alle defensieaandelen uit ESG-portefeuilles is een dilemma waar geen kant-en-klaar antwoord op is. 

Dat geeft meteen de moeilijkheid aan als je expliciet algemeen geformuleerde ESG-voorkeuren in je beleggingsdoelstellingen aangeeft . Het Europese wetgevende kader geeft een getrapte voorkeur aan. Het resultaat daarvan is dat naarmate je meer duurzaamheidsaspecten in je beleggingsmix wil, je minder keuze krijgt omdat de ESG-rapportering over de bedrijven niet volgt. Bijgevolg moet de aanbieder van beleggingsoplossingen alles uitsluiten waar de rapportering omtrent ESG niet tiptop is. Dat is een zwart-wit situatie die niet noodzakelijkerwijze in het voordeel van de belegger uitdraait. 

Praktisch gesproken wordt heel dikwijls sectormatig gewerkt en sectormatig uitgesloten. Concreet betekent dit dat je met sterke ESG-eisen alle defensie-aandelen eruit gooit. Dan mis je ook de goeie, zowel qua return als qua producten. 

Bij Cring, waar Financial Life Planning hand in hand gaat met persoonlijke ethiek en een bredere kijk op investeringen, moedigen we onze cliënten aan om verder te kijken dan de oppervlakte.  

Defensieaandelen in perspectief: altijd taboe?

De Realiteit achter de koersbewegingen

Na de geopolitieke veranderingen in Europa sinds 2022, zien we dat defensie-uitgaven en aandelenkoersen van defensiebedrijven zijn gestegen. Dit illustreert het belang van deze sector, ook voor de financiële markten. Bij Cring, met onze nadruk op persoonlijk en ethisch advies, begrijpen we dat investeren in defensieaandelen een weloverwogen beslissing dient te zijn, geworteld in de realiteit van de wereldpolitiek en persoonlijke principes.

Wij pleiten voor een benadering van de realiteit op individuele basis per bedrijf met toepassing van de algemene beleggingscriteria waarom een bedrijf in de beleggingsportefeuille opgenomen wordt.  De ESG waarvoor wij pleiten is een toepassing op microniveau. Dit vraagt meer inzet, inspanning en professionele toewijding. Het is ook een lange termijn perspectief met het voordeel dat de beleggingsdoelstellingen toch de hele markt bestrijken en analyseren. 

Ons standpunt: Een Beschermd Leven

Het blijft voor iedereen een moeilijke oefening. We spiegelen ons aan het inzicht van George Orwell en streven naar een wereld waarin we 's nachts vredig slapen omdat er mensen zijn die onze veiligheid waarborgen. Een investering in de defensiesector is daarom niet per se een taboe, maar elke belegger moet zelf zijn eigen persoonlijke ESG-drempel invullen en daar dan de consequenties van nemen op het gebied van potentiële return en marktdiepte. 

De rol van Cring: je Financiële Coach

Bij Cring zien we jouw vermogen als een middel om je dromen te realiseren. We helpen jou met het vinden van een balans tussen ethiek en rendement, omarmen de academisch onderbouwde beleggingsstrategie van onze partner Dimensional, en bieden persoonlijke aandacht en advies. Onze diensten zijn erop gericht om je financiële levensplan te verwezenlijken, rekening houdend met de complexiteit van moderne beleggingsvraagstukken zoals ESG en aandelen uit de defensiesector.

Cring staat voor transparantie en diepgang in financieel advies, met een missie om het leven van elke familie positief te beïnvloeden. Neem contact op en ontdek hoe we samen je financiële toekomst kunnen vormgeven ook met een genuanceerde ESG-bewuste benadering.

Tot later. 

Lieven Vandenmeersche

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons