Waarom de staatsbon van 4 september 2023 geen belegging is.


Vandaag, 4 augustus 2024,  lijkt ons een goed moment om uw FQ op te krikken over  “de staatsbon van 4 september 2023”. 

Dit fiscaal gestimuleerde vehikel om onze overdreven staatsuitgaven te financieren kende een nooit gezien succes.  Er werd 21,896Mia Euro opgehaald. En dat is niet zomaar een beetje meer dan de staatsbon die al 12 jaar lang op nummer 1 heeft gestaan, de Letermebon van december 2011 met 5,719 Mia Euro.  

Onze blogpost van 3 september 2023, getiteld "De Staatsbon: Iedereen heeft er een", biedt een kritische kijk op de rol van staatsbons in het financiële landschap van België. Het belicht hoe investeerders in staatsbons in wezen hun eigen rente betalen door hun belastingbijdragen, en het stelt vraagtekens bij de intenties van banken en politieke factoren die invloed hebben op fiscaal beleid.



We suggereerden verleden jaar al dat er twee soorten investeerders zijn: de overgrote meerderheid die de voorkeur geeft aan gegarandeerde producten zonder verliesrisico.  En een minderheid die een heus financieel plan hebben en investeert voor potentieel hogere rendementen op lange termijn.

Onze missie is het om als financial life planner,  die tweede groep van beleggers te helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen om hun financiën en hun persoonlijke doelen op één lijn te krijgen.

Het is belangrijk om te erkennen dat een staatsbon voor sommige beleggers in zekere mate wat veiligheid kan bieden voor geld dat hij/zij tijdelijk wil parkeren en net niet wil beleggen.  Maar we zien het dan als onderdeel van een groter, divers gepland financieel leven. In geen geval mag u een financieel product zoals de staatsbon zien als een slimme belegging.

Cring erkent de zorgen rondom staatsbons en streeft ernaar klanten te begeleiden bij het vinden van de juiste balans tussen veiligheid en rendement binnen hun persoonlijke financiële plannen. Als ook u over  een maand uw staatsbon-inleg zal krijgen uitbetaald, is dat misschien het beste moment om werk te maken van een alomvattend plan.  

Aversie van elk risico – de meest Vlamingen   

In de wereld van financieel advies en vermogensbeheer is spreiding een cruciaal element om het risico te beheersen. Voor een organisatie zoals Cring, die een geïndividualiseerde benadering van Financial Life Planning hanteert, is spreiding niet alleen een kwestie van verschillende soorten financiële instrumenten in een portefeuille opnemen. U mag ook het risico niet onderschatten dat uw gespreide instrumenten in uw portefeuille mogelijks niet aansluit bij uw persoonlijke levensdoelen van de klant.

Een staatsbon zoals die van 4 september 2023 blijkt vandaag een beperking te vormen in een breed gespreide beleggingsstrategie om tal van redenen:

  1. Concentratierisico: Hoewel staatsbons als veilig worden beschouwd omdat ze worden uitgegeven door de overheid, kan overmatige concentratie in één type belegging, zoals een staatsbon, het portefeuillerisico verhogen als deze niet wordt gecompenseerd door andere activa.
  2. Diversificatie: De Cring Life Planning strategie zal steeds een diversificatie aanbevelen over verschillende activaklassen, economische sectoren en geografische locaties. Dit vermindert de impact die één specifieke belegging, op de algehele portefeuille kan hebben.
  3. Rendementspotentieel: Een brede spreiding over verschillende types van beleggingen biedt de mogelijkheid om te profiteren van verschillende rendementsbronnen.

We tonen u hieronder wat onze gehanteerde zeven risicoprofielen over de afgelopen 12 maanden hebben gepresteerd. 



Vanuit al de hierboven aangehaalde aspecten, zouden wij vanuit onze strategie van Financial Life Planning adviseren om een breder scala aan beleggingsopties te onderzoeken. Instrumenten die niet alleen aansluiten bij de financiële doelen van onze cliënten, maar ook een betere spreiding en risicobeheersing bieden dan een enkele staatsbon.

Hieronder vindt u de resultaten van onze zeven risicoprofielen sinds 1 januari 2024. 

In de wetenschap dat de kans dat deze zeven maanden zich in de komende zeven maanden exact gaan herhalen quasi NUL is, maar als trouwe bloglezer wist u dat al.  



Het gaat niet alleen om het spreiden van financiële risico's, maar ook om het spreiden van mogelijkheden, zodat klanten het maximale uit hun vermogen kunnen halen in overeenstemming met hun persoonlijke levensplannen.

In mijn volgende blog vertel ik u graag meer over academisch onderzoek dat ‘behavior finance’ wordt genoemd.  Het super interessant vakdomein over menselijke emoties en gedrag ten aanzien van geld.  Laten we niet vergeten dat mensen en menselijk gedrag al veel langer bestaan dan dat geld bestaat. Wetenschappelijk onderzoek daarrond gaat u verbazen!  Graag tot de volgende keer.   

Nog een fijne en zomerse augustus gewenst!!! 





Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor  gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons