Volatiliteit: hoeveel kan je hebben?


Uiterst volatiele week

Cring heeft al eerder op het fenomeen gewezen. Als de situatie op de beurzen de algemene nieuwsprogramma's haalt, dan is het opletten geblazen. 

Ofwel is het omdat de beurzen uitzonderlijk sterk gestegen zijn op één dag. Als belegger ben je dan te laat om die hausse mee te pikken tenzij je in de markt zat. Ofwel is het omdat de beurzen uitzonderlijk gedaald zijn op één dag. Als belegger ben je te laat om de daling te vermijden als je in de markt zat. Maar ben je zeker op tijd om de snelle heropleving mee te pikken want je zat er nu toch al. Geruststellend toch?

Verleden week was het weer van dat. Het was me de week wel als je tenminste van kortbij de beurzen volgt. Maar geen nood voor wie dat niet doet, je hebt nog altijd de media en andere sociale platformen die je bij de les houden. 

Maandag: slechtste beursdag in Japan sinds oktober 1987. " Het begon in Azië en Europa doet mee in de malaise en wacht tot de beurs van de VS opengaat."  Kortom kommer en kwel en dat allemaal op één dag. 

Dinsdag: bijna herstel van de koersen in Japan. De effecten in Europa en VS waren dan toch zo erg niet als gisteren gedacht.

En toen was de beurs niet meer interessant. Woensdag: geen melding. Donderdag: geen melding. Vrijdag: dan denken we aan het weekend aan zee.  

Uiteindelijk bleek de schade na één week mee te vallen maar dat is geen interessant nieuws. 

Dus is de les: de media van welke aard ook pompen de volatiliteit op en maken ze erger qua fenomeen dan ze eigenlijk is. Daarom zijn nuances rond volatiliteit nuttig maar ik weet het, niet altijd makkelijk communiceerbaar. Zo gaat dat meestal met nuances. 

Volatiliteit is onvermijdelijk

De Japanse beurs liet op twee dagen een extreme schommeling zien. Maar het helpt als je die al een beetje kadert op een iets langere termijn. In de grafiek hierboven wordt zowel de scherpe daling als de sterke heropleving gerelativeerd. De stijging van de beurs in 2024 wordt onder meer toegeschreven aan goedkoop geld dat je kon lenen om beleggingen mee te doen. Tot dit soort krediet door veranderingen in de intrestvoet ineens te duur wordt en er beleggingen verkocht worden tegen elke prijs. Doe er dan nog de slappere markt in de zomer bij en je krijgt sterke prijsschommelingen. Niet direct een fenomeen waarvan de lange termijn belegger wakker moet liggen. 

Die belegger moet trouwens wel in de Japanse markt zitten. Voor hoeveel % dan? Voor zoveel als de Japanse beurskapitalisatie in het wereldtotaal weegt. En Japan is de tweede grootste beurs ter wereld, ver achter de VS natuurlijk maar wel belangrijk.   Het antwoord is 6%. En je moet altijd in Japan zitten ook al had die beurs sinds jaren de reputatie dat daar niks te verdienen was. 

Je laat daarom dit soort bokkesprongen best aan jou voorbijgaan. Het echt lange termijnplaatje van de Nikkei oogt 'normaal' trouwens. Je moet al goed kijken om het fenomeen 2024 als uitzonderlijk te bestempelen. Zie de grafiek hieronder. Een beetje historisch perspectief en de echte cijfers helpen altijd in dit soort analyses. Daar hebben de media geen tijd voor. Je mag het publiek niet te veel met cijfers overladen, dan haken ze af. Wat blijft, is de emotie. En laat dat nu net zijn wat je niet nodig hebt om een beleggingsstrategie op te zetten, uit te voeren en vol te houden. 

Nikkei 225 op de echt lange termijn
Nikkei 225 op de echt lange termijn

Volatiliteit in de Cring beleggingsportefeuille

Door de wereldwijde spreiding die Cring als fundamentele beleggingsprincipe aanhoudt, zit de wereldwijde volatiliteit in de portefeuilles van onze klanten. Die volatiliteit is niet altijd even sterk in alle markten. Soms zijn lokale factoren de oorzaak. Soms wereldwijde onrust, politiek of militair. Soms verkiezingen en vooral dan vooraf via peilingen en veel minder achteraf. Of Democraten of Republikeinen de VS-president leveren heeft nog geen meetbaar verschil opgeleverd in de evolutie van de VS-beurzen wat ook sommige kandidaten mogen beweren. 

Volatiliteit betekent ook dat je als belegger moet omgaan met negatieve cijfers. Iedereen heeft het emotioneel moeilijker met negatieve cijfers zelfs al zijn ze even hoog of even laag als de positieve cijfers. Tot alle prijs zouden wij verlies willen  vermijden.  Maar die emotie houden we onder controle door de nadruk te leggen op discipline en in de markt te blijven en vooral niet te reageren op sterke eendagsfenomenen. 

De schommelingen in de markt zouden de laatste jaren heftiger geworden zijn. We moeten dus leren omgaan met een stijgende volatiliteit. 

Kijk naar de volatiliteit, handel er niet naar, en relativeer. Dat is de sleutel tot succesvol beleggen. Cring staat klaar om u te begeleiden en te ondersteunen met een gepersonaliseerde benadering die verder kijkt dan enkel uw vermogen.

Wat nemen we mee? 

 De opeenvolging van beste en slechtste beursdagen op verschillende beurzen in één week heeft geleid tot volatiliteit zoals nooit eerder. Zulke emotionele rollercoasters roepen de vraag op: Wat moeten beleggers daarmee doen? Het antwoord heb je ondertussen gelezen. 

Bij Cring begrijpen we dat uw financiële welzijn meer is dan een reeks cijfers. We helpen u graag navigeren door deze volatiele tijden met een heldere blik en een solide plan.

Tot later. 

Lieven Vandenmeersche

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons