Beleggingsstrategie doorgelicht: waarom niet alleen indexfondsen?

Beleggingsstrategie doorgelicht: waarom niet alleen indexfondsen?

De heilige graal van de belegger is gevonden!

Soms denk je als argeloze belegger: waarom zou je nog in iets anders beleggen dan in indexfondsen? Het lijkt allemaal zo makkelijk verkrijgbaar, niet moeilijk kiezen en qua kostprijs lager dan al de rest en gekoppeld aan een "superieur" rendement. Dit soort uitdagende vragen krijgen we bij Cring ook te verwerken maar het is altijd goed om op tijd je beleggingsstrategie tegen het licht te houden. Daarom lopen we nog even door de verschillende stappen in onze beleggingsstrategie en vergelijken we met de aanpak waarbij indexfondsen  de dienst uitmaken. 

We zijn ook altijd een beetje gezond kritisch als er snel veralgemenende conclusies worden getrokken. 

Waarom wordt indexbeleggen zo aangeraden? 

Je belegt in de hele markt. Je hebt alle trends mee. De index volgt de evolutie in de economie en vervangt op tijd de minder presterende door de beter presterende bedrijven. En de dooddoener voor  elke belegger: je hebt de laagst mogelijke kosten en toch zit je in dezelfde markt(en) waar actieve fondsen en beheerders een veel duurder ingangsticket afficheren. 

De beste van twee werelden dus. Of toch niet helemaal?

Even nuanceren. 

  • Lage Kosten: Indexfondsen hebben doorgaans lagere beheerkosten dan actief beheerde fondsen. Dus niet alle actieve fondsen zijn duurder. 
  • Transparantie: De samenstelling van een indexfonds is duidelijk en regelmatig gepubliceerd. Niet alle indexen in dezelfde markt zijn op dezelfde manier samengesteld. Je moet als belegger een 'actieve' keuze maken. Daar gaat je 'passieve' beheer en je comfort dat je niks zelf moet doen. 
  • Diversificatie: Door te beleggen in een indexfonds verspreid je je risico over een groot aantal bedrijven. Klopt als een bus. Niemand kan tegen ruime spreiding zijn.  Wel stellen we vast dat de index meestal een vrij beperkte selectie van een veel grotere markt is en toch wordt voorgesteld als een werkbare kopie van de 'volledige' markt.
  • Voorbeeld: MSCI World Index EUR 1429 bedrijven
 

MSCI World Index

Client Only Access - Recent market shocks have prompted institutional investors to revisit the portfolio risk.

Wat speelt er achter de schermen bij indexfondsen?

Bij Cring streven we ernaar om je financiële leven te vereenvoudigen door inzicht te geven in elk aspect van je beleggingen. 

Rendementsverschillen tussen quasi identieke fondsen

We stellen vast dat indexfondsen die opereren in dezelfde beleggingscategorie soms sterk uiteenlopende rendementen afficheren. Die verschillen kunnen oplopen tot 1% per jaar en dit over langere periodes gemeten. Het verschil kan dan alleen teruggeleid worden tot de manier waarop de samensteller de markt in zijn fonds gedefinieerd heeft. Dit is dus het resultaat van vele 'actieve' beslissingen.  

De samenstelling van een index wordt door de aanbieder ook nog dikwijls uitbesteed door te verwijzen naar derde partijen zoals MSCI hierboven al aangehaald.  Meteen ontstaat er een potentieel conflict tussen de regels die gevolgd worden bij de algemene samenstelling van de index en de beleggingsbehoeften van de individuele belegger.  De behoeften van laatstgenoemde staan niet tussen de parameters die de samenstelling van de index sturen.  

Een index en zijn aanpassingen

De kosten van de noodzakelijke aanpassingen kunnen de winsten van je beleggingen beïnvloeden. Maar waar zitten deze verborgen kosten precies? Wanneer de samenstelling van een index verandert, bijvoorbeeld omdat een nieuw bedrijf wordt toegevoegd of een bestaand bedrijf wordt verwijderd, moeten indexfondsen hun portefeuilles aanpassen. Dit betekent dat ze verplicht zijn aandelen te kopen of te verkopen om de index nauwkeurig te volgen, ongeacht de prijs. Onderzoek heeft uitgewezen dat ondanks de vele indexfondsen die de markt zouden normaliseren omdat ze met veel zijn, er toch een arbitrage-effect ontstaat rond de datum en zelfs het uur van de aanpassing van de index. 

Die effecten van hogere kosten neemt het indexfonds onvermijdelijk mee op de langere termijn met alle gevolgen voor het rendement van de individuele belegger. 

Wat zijn de gevolgen?

Het aankopen van aandelen tegen een hogere prijs dan gewenst, verhoogt de gemiddelde aankoopprijs van het fonds. Dit kan op korte termijn de prestaties van het fonds negatief beïnvloeden. En het proces riskeert zich te herhalen bij elke aanpassing. 

Soms leidt het verplicht aankopen van aandelen tot inefficiënties in de portefeuille. Wanneer een fonds een groot aantal aandelen van een bepaald bedrijf moet kopen, kan dit de koers van dat aandeel kunstmatig opdrijven. Dit kan gedurende de aanpassingsperiode volatiliteit en extra kosten met zich meebrengen, wat geen gunstige situatie is voor de belegger.

Trager aanpassen van de index om dit fenomeen te vermijden heeft dan weer andere gevolgen op het rendement. Het leidt geen twijfel dat de aanpassingsstress rond bepaalde piekdatums niet bevorderlijk is voor het lange-termijn-rendement. Spreiding van deze kosten over het hele jaar zou veel efficiënter zijn maar is dan weer in tegenspraak met de indexsamenstelling en andere parameters van indexfondsen.  

Waarom Cring geen indexfondsen gebruikt

Wij kunnen niet genoeg herhalen waarom we de indexfondsen in onze strategie niet gebruiken. Ondanks een aantal pertinente voordelen. Maar als je die voordelen ook kan bereiken in de actieve fondsenwereld met een nog grotere spreiding, een vergelijkbaar kostenverhaal en het vermijden van de inefficiëntie omdat de aanpassingsstress zich niet concentreert rond bepaalde piekdagen, dan blijven we bij onze academisch onderbouwde strategie.

De actieve klassieke fondsbeheerder doet zijn klassieke actieve werk volledig zelf in de volledige markt. 

Het belangrijkste voordeel zit in de aansluiting tussen deze strategie en de individuele behoeften van onze klanten. Die zoeken rust en comfort zonder beleggingsstress en -keuze maar ze weten wel dat de uitvoering van hun strategie een dagelijks werk is in een dagelijks bewegende markt met een lange termijn uitvoering die past bij hun Financieel LevensPlan.  

Meer weten omdat dit te algemeen klinkt en je wil weten of het ook bij jou als belegger past? 

Cring is bereikbaar via zowat alle communicatiekanalen. 

Tot binnenkort. 

Lieven 

0475 23 93 97

Bestuurder – Stichtend vennoot 

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons