De speculerende, emotionele belegger en zijn valkuilen


Zoals je intussen als trouwe lezer weet, streven we naar een zorgeloze financiële toekomst voor onze cliënten. In deze blog richten we ons op de vergelijking tussen speculerend beleggen en de Cring-DLS aanpak van breed gespreid, langetermijn-beleggen.

Speculatief beleggen wordt vaak gezien als een verleidelijke optie: proberen de 'winnaars' te identificeren en met een klein aantal bedrijven proberen beter te doen dan de markt. Deze aanpak leunt zwaar op voorspellingen van korte termijn marktbewegingen en negeert veelal de waardevolle inzichten uit uitgebreid academisch onderzoek.

Speculerende beleggers richten zich op individuele aandelenselectie, markttiming en de reputatie van bedrijfsmanagers. Hoewel op het eerste gezicht aantrekkelijk, wijst de praktijk uit dat het voorspellen van de markt onvoorspelbaar en onbetrouwbaar is.

Hier volgen enkele typerende gedragingen van de speculerende belegger:

  • Beperkte spreiding van actieve fondsen op hun effectenrekening
  • Individuele aandelen in de portefeuille.
  • Pogingen om de markt te timen voor in- en uitstappen.
  • Fondsen selecteren op basis van recente prestaties.
  • Kiezen voor 'nieuwe' fondsen.
  • Kosten, taksen en commissies negeren.
  • Risico's onderschatten en de waarde van een lange termijn aanpak niet begrijpen.

In schril contrast staat de aanpak die wij bij Cring promoten.

We concentreren ons niet op het 'winnen' door middel van speculatie, maar streven naar een brede, goed onderbouwde portefeuille en een langetermijnvisie op beleggen.

We prefereren oplossingen die kosten, transacties en fiscale lasten minimaliseren. In België is dat vaak via een TAK23-polis in plaats van via een effectenrekening. 

We houden van fondsen met een heldere en consistente strategie en verwerpen fondsen die claimen alle vrijheid te hebben om opbrengst te stimuleren, aangezien onafhankelijke studies aantonen dat dit zelden zijn vruchten afwerpt.

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen speculatief beleggen en langetermijn-beleggen volgens de Cring-DLS aanpak:

OnderwerpSpeculerend beleggenCring – DLS beleggen
OpbrengstdoelMarktprestaties kloppenDe marktopbrengst echt behalen
AanpakSmalle aandelenselectie, markttiming, vrije beleggingsstijlBreed gespreide portefeuille, buy-and-hold
Gemiddeld rendement5,5% minder per jaar sinds 1985 tot en met  2023 dan de S&P 500. (Onderzoek door Dalbar-Institute, V.S.) S&P 500: 10,39% periode 1957 tot 2023, wereldwijde index: 12,33%
Transacties64,6% verloop in 2013Slechts 11,2% verloop in 2013
Analytische techniekenKwalitatieve benadering, speculatie, negeren van risico, anticiperen op verwachtingen, intuïtie, gevoel, geluk, gokken en speculerenWetenschappelijk onderbouwd, risicobeheer, accurate meting van resultaten, gebaseerd op duidelijke gedrags- en uitvoeringsregels 
GemoedstoestandGestrestOntspannen

Onze aanpak resulteert in een ontspannen gemoedstoestand; een niet te onderschatten voordeel. De stress die gepaard gaat met speculerend beleggen wordt onderstreept door talloze academische studies, waarover we in onze volgende blogs meer zullen onthullen.

Bij Cring moedigen we u aan om samen met ons uw financiële leven te plannen met een strategie die past bij uw persoonlijke doelen en wensen. Volg onze komende blogs voor meer inzichten in hoe u een zorgeloze en welvarende financiële toekomst kunt realiseren.

Graag tot eerstdaags! 





Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor  gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons