De menselijke zucht om de toekomst te kennen.

De menselijke zucht om de toekomst te kennen.

De menselijke zucht om de toekomst te kennen.  

Het schrijven van deze blogreeks is ingegeven vanuit een zeer persoonlijke ervaring.  Sommige lezers weten al dat ik sinds 14 september plat lig na een val van een hoge ladder. De neurochirurg vertelde me dat ik onwaarschijnlijk veel geluk heb gehad.  Toch is het herstel van een ruggenwervelbreuk tezamen met een borstbeenbreuk en twee gebroken ribben een lang proces. Ik betrapte mezelf erop dat al mijn vragen gericht waren op het inschatten van de toekomst. Met andere woorden mijn eigen zucht om de toekomst te kunnen inschatten.

Tijdens mijn verplichte rust ben ik mijn aantekeningen  van mijn trainingen tot Financial Life Planner gaan herlezen. Ik ‘herkende’ daarin de menselijke behoefte aan voorspelbaarheid.

Het is u misschien al opgevallen, maar de titel van dit artikel bevat een tegenstrijdigheid.  

Kennis van de toekomst bestaat niet.   Maar onze menselijke geest heeft behoefte aan een zekere voorspelbaarheid. Toegegeven, complete onvoorspelbaarheid zou iedereen helemaal gek maken. Tijdens mijn opleiding tot Financial Life Planner leerde ik dat dit fenomeen geldt zowel in het bedrijfsleven, als op de financiële markten, als in ons dagdagelijkse bestaan.

Willekeur en verwachtingen

De toekomst is zowel onvoorspelbaar, als veel willekeuriger dan we graag willen denken. Met al ons vermogen trachten we patronen te ontdekken om ons te helpen de wereld te begrijpen. Als we daarin slagen denken we ook kunnen sturen.  Ik moedig u aan om onze blogs hierover in de komende weken te lezen en stil te staan bij uw eigen situatie.  Uiteindelijk willen we dat u een magnifiek leven leidt, ondanks de onvoorspelbaarheid.

Een simpel voorbeeld

Laten me u met een simpel voorbeeld op weg zetten:  ‘ Welke van de volgende sets van uitkomsten zijn het meest waarschijnlijk bij het opgooien van een munt? (K = kop, M = munt)

K-M-M-K-K-M-K-M-K-M-M-K

K-K-K-K-K-K-M-M-M-M-M-M

M-M-M-M-M-M-M-M-M-M-M

Onderzoekers zeggen ons dat als u redeneert zoals de meeste mensen, u waarschijnlijk aanneemt dat  reeks 1 het meest waarschijnlijk is omdat die willekeuriger lijkt.



En dat is wat we verwachten als we een munt opgooien. Maar logisch gezien zijn ze allemaal even waarschijnlijk (ervan uitgaande dat het een correct muntstuk is), omdat elke opgooi van een munt 50/50 is. Sommige patronen lijken gewoon waarschijnlijker omdat ze beter overeenkomen met onze verwachtingen.

Terug naar de neurochirurg

Tijdens mijn gesprek met de neurochirurg wilde ik vooral weten wat zijn verwachtingen waren voor mijn herstel. Hoe mijn lichaam zou reageren in de komende weken/maanden en wanneer ik weer 100% fit zou zijn. Maar zoals hij zei, kan alleen rust en herstel in de praktijk uitwijzen hoe lang het voor mij gaat duren. 

Uiteindelijk mag ik na 5 dagen naar huis in een strak korset.  Staat daar een ziekenhuisbed klaar en begin ik mijn queeste op ‘Google’.  Ik hoop iets meer te kunnen voorspellen over mijn herstel. 

Geen enkele opzoeking voorspelde me toen dat ik enkele dagen later in allerijl terug met de ambulance naar het ziekenhuis werd overgebracht. Reden waren de neveneffecten van de zware pijnstillers.  Bij aan komst om 02.55h ’s ochtends met de ambulance keek niemand van de spoedartsen écht op van mijn nieuwe klachten.  Ja, deze uitkomst behoort bij de mogelijkheden voor een aantal patiënten.  Na twee dagen op de afdeling maag & darmklachten mocht ik weer naar huis.   

Staat mijn wereld nu op zijn kop ?

Dankzij de goede zorgen van mijn echtgenote, mijn zoon en zijn lieve vriendin, eigenlijk niet.  Ziet een zondag er vandaag helemaal anders uit dan een zondag voor 14 september? Absoluut.  

Zou het kunnen dat dit ‘evenement’ een mooie gelegenheid is om op de rest-knop te drukken?  Weeral absoluut!

In geen jaren kreeg ik iets van af van die 82kg die ik meedroeg, geen regime, geen alcoholvrije maand, deed voldoende af.   Over een aantal weken moet ik terug beginnen werken aan de heropbouw van mijn spieren en kan ik vanuit de 76kg die ik vandaag weeg, dit positief aanpakken. In de komende weken vertel ik u meer over mijn positieve vooruitzichten hierover, maar ik sluit vandaag af met een brug naar een domein waarover we vaker rapport uitbrengen: 

De onvoorspelbaarheid en willekeur in de financiële markten.

Ter illustratie van dit verschil tussen onze verwachtingen van willekeur en de realiteit in de aandelenmarkt, ga ik met u terug naar 2014. Hier zijn de rendementen van de MSCI-World na de Financiële Bankencrisis van 2008:   2009 tot 2014:

2009: +30.79%

2010: +12.34%

2011:   - 5,02%

2012: +16.54%

2013: +27.37%

2014:  +  5,50%

Het was alsof het muntstuk vijf van de zes keer op rij op kop terechtkwam. En omdat een reeks van goede rendementsjaren over het algemeen niet overeenkomt met onze verwachtingen van willekeur, anticiperen we op verandering, meestal ten kwade.

Volgende week neem ik u verder mee in de lessen die ik samen met u trek uit al hetgeen u zonet heeft kunnen lezen. Graag tot dàn!  



Foto uit van voor 14 september 2024.  

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons