De vermogensverdeling van de "rijken"
Wist je dat de gemiddelde rijke Vlaming meer vastgoed bezit dan zijn evenknie elders in de wereld? Recent werden we verrast door een intrigerende statistiek in De Standaard die de vermogensverdeling van rijke Vlamingen vergeleek met die van de rijken in de rest van de wereld. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat er niet veel verschil is, duiken er bij nader inzien opmerkelijke verschillen op. Oh ja, de Vlaamse rijke had een gemiddeld vermogen van 55 miljoen euro in deze steekproef van het betrokken Family Office terwijl de rijke wereldburger uit de studie van UBS een gemiddeld vermogen van 600 miljoen euro bezat.
Vlaamse rijken houden bijvoorbeeld ook meer cash aan en investeren minder rechtstreeks in obligaties. Maar waarom is dat zo?
Waarom meer cash en vastgoed?
Het antwoord lijkt te liggen in de drang naar zekerheid. Van vastgoed was al bekend dat we daar met z'n allen onomstotelijk in geloven. Het kan verkeren, ook in in die sector als de leningkost uit de hand loopt door sterk stijgende intrestvoeten. Kijk naar de situatie van Ghelamco.
Naast het vastgoedsyndroom hebben Vlamingen de neiging om dit te combineren met het aanhouden van gemiddeld meer cash dan in andere landen, vaak uit een verlangen naar een financiële buffer. Dit is begrijpelijk, maar is het ook verstandig? Bij Cring adviseren we dat het aanhouden van te veel cash niet altijd de beste strategie is, vooral omdat het rendement enkel kan worden verkregen als je daadwerkelijk in de markt investeert. Zelfs bij sommige fondsen die pretenderen vol in de markt te zitten, zien we soms stevige cashbuffers. Ook dit soort fondsen zijn niet de optimale keuze.
Private Equity en Beurskrapte
Een categorie die opvalt binnen de beleggingsstrategie van de rijke Vlamingen is private equity. Deze stijging wordt verklaard door de krapte aan noteringen op de Brusselse beurs. Dat vindt Cring een eigenaardig argument want beleggen kan je toch wereldwijd in een veel grotere markt dan de Belgische?
Private equity heeft dan weer het nadeel van minder transparant te zijn, niet altijd even liquide op het gewenste moment en geprijsd met een hoog entreeticket. Ergens kan het gevoel van 'ons kent ons ' meespelen, zeker in een kleinere economie als de Vlaamse. Niet weggelegd voor iedereen dus maar bij de Vlaamse rijken een echte trend.
Als we private equity samentellen met hedge funds en aandelen, dan ligt het percentage van activa met hoger risico globaal even hoog als in andere landen. Alleen is de onderverdeling door de voorkeur voor private equity sterk afwijkend van het wereldgemiddelde.
Minder obligaties
Opvallend verschil wel tussen Vlaanderen en de rest van de wereld voor obligaties. Blijkbaar heeft de snelle intrestvoetstijging sinds 2022 de Vlaamse rijke een buitenproportionele afkeer van obligaties bijgebracht. Als je alleen naar Belgische en Europese obligaties kijkt, begrijpen we die reactie maar ook hier bestaat er een wereldwijde markt. De stabiliteit van de portefeuille lijken ze meer te zoeken in een groter aandeel cash en vastgoed ten koste van minder obligaties.
Kopiëren of Niet?
Moeten we deze strategieën dan klakkeloos kopiëren? Niet echt. Vastgoed is al goed vertegenwoordigd in de meeste portefeuilles van vermogende Vlamingen en het aanvullen met cash lijkt niet de meest winstgevende zet.
Bij Cring geven we obligaties de plaats die ze verdienen op basis van je risicoprofiel en blijven we geloven in hun stabiliserend effect in de portefeuille op de langere termijn.
Het verhaal van private equity horen we al een hele tijd als alternatief voor de krappe Belgische markt en in de zoektocht naar alsmaar hogere rendementen. De krapte lossen wij op door wereldwijd te gaan. Dat is dus geen argument. Daarnaast is de instap in private equity voor een doorsnee belegger proportioneel te groot en vooral het gebrek aan liquiditeit op elk moment zien we als een sterk nadeel. Dan spreken we nog niet van het gebrek aan informatie en transparantie. Als je een supergroot vermogen hebt, kan je je wel wat gokjes veroorloven en maakt het niet veel uit of iets voor langere tijd vastzit of zelfs volkomen mislukt. Dat soort advies geven wij niet aan onze klanten. Het gaat bij ons over het verhogen van de kans op een hoger rendement zonder een meer dan proportionele stijging van het risico erbij te moeten nemen.
Tenslotte
De conclusie kan je ondertussen zelf formuleren. Zonder meer kopiëren lijkt ons geen goed idee. Even de verdeling tegen het academische licht van Cring houden, geeft al aan dat je best bij degelijke al geteste basisprincipes kan blijven in plaats van trends te volgen die hun effectiviteit nog moeten bewijzen. Tenzij je natuurlijk tot de klasse van de gemiddelde wereldrijke behoort, dan kan je wat "speelgeld" inzetten.
Financiële Levensplanning is gericht op het leven als finaal doel en niet op het geld zelf. Dat is tenslotte maar een middel om een fijn leven mogelijk te maken.
Tot volgende keer.
Lieven Vandenmeersche
0475 23 93 97
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
Disclaimer
De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.