Kerstmis en geschenkjes - maar schenken kan het hele jaar door!

Kerstmis en geschenkjes  - maar schenken kan het hele jaar door!

In onze blog van verleden week maakte collega Lieven Vandenmeersche een terecht betoog voor een mooi Kerstcadeau voor jongeren in de vorm van een maandelijks spaar- en beleggingsplan.

Vandaag wil ik u vertellen hoe wij schenkingen helpen vorm geven, het hele jaar door, zonder dat u zich schenkbelasting op uw hals haalt.  Heb ik uw interesse gewekt?  Lees dan twee minuutjes verder en u heeft een extra verhaal voor tijdens uw Kerstfeestmaal.

De notariële akte – in principe, het vertrekpunt van een schenking.

Als algemeen principe geldt dat er voor een schenking een notariële akte vereist is. (Art.4.158 Burg Wetboek). Je zou dus via de notaris moeten gaan, wil je een geldige schenking doen. In de rechtsleer zegt me dat het miskennen van deze vormvoorwaarde tot gevolg heeft dat een schenking nietig is.

Dankuwel voor enkele uitzonderingen!   

De Handgift en de Bankgift zijn de meest gekende (en toegepaste) uitzonderingen. Maar laat ik u even verwarren met het juridisch kader achter de uitzondering die we de bankgift noemen.

Werken via de notaris heeft soms zijn voordelen of is zelfs de enige piste in een aantal gevallen, we benoemen deze piste ook als de rechtstreeks gift. In volgende blogs geven we u aan welk mooi werk er samen met uw notaris kan verzet worden om weerom uw erfenisbelasting te drukken.  

Terug naar het juridisch jargon:  Een schenking kan ook onrechtstreeks gebeuren, via een andere akte die op zich neutraal is en die op zich geen schenking inhoudt.  Zoals de bankoverschrijving of de bankgift.   We helpen u ervoor te zorgen dat met een afzonderlijk geschrift zoals een aangetekend schrijven duidelijk wordt dat die overschrijving een onrechtstreeks schenking inhoudt. De juristen zeggen aldus dat bij een onrechtstreekse schenking de schenking wordt gerealiseerd aan de hand van een rechtshandeling waaruit eigenlijk op zich niet blijkt dat het om een schenking gaat. U bent nog helemaal mee?  



Een stukje begeleiding in zulke situaties, u voelt het al, is bijzonder waardevol en we hebben dit in het afgelopen jaar, net zoals alle jaren daarvoor, talrijke keren helpen vorm geven.

Waarom die onrechtstreeks schenking?

Dit soort schenkingen zijn niet onderworpen aan de vormvoorschriften en voor onrechtstreekse schenkingen bestaat er ook geen registratieverplichting.

In Vlaanderen geldt nu nog het adagio dat je na een onrechtstreekse schenking nog drie jaar moet leven om te vermijden dat de schenking alsnog tot uw nalatenschap zou worden gerekend. De fiscus gaat hier uit van een fictie beginsel, alles wat geschonken werd via onrechtstreekse schenkingen in de drie jaar voor het overlijden van de schenker, moet alsnog worden aangegeven in de nalatenschapsaangifte.

In Wallonîë en Brussel is die termijn 5 jaar,  Vanaf 01/01/2025 zal dat in Vlaanderen ook zo zijn, alzo besliste onze nieuwe Vlaamse regering.

We houden ervan zulke schenkingen correct en stipt aan te pakken zodat we bijvoorbeeld bij een snelle verslechtering van de gezondheidstoestand van de schenker in die eerste drie jaar, we alsnog via de opgestelde briefwisseling, de schenking kunnen laten registeren aan 3% in plaats van eventueel 27% erfenistaxatie te moeten ondergaan. (het maximumtarief tussen echtgenoten en erfgenamen in rechte lijn) 

Naast de bankgift bestaan er nog andere vormen van onrechtstreeks schenkingen.

We denken hierbij aan het kwijtschelden van een lening, de factuurgift of de bijkomende inbreng in een maatschap zonder creatie van nieuwe aandelen.  Op zulke dingen gaan we in tijdens onze infosessies of tijdens onze kompasgesprekken met onze cliënten, één op één. Zoals Lieven verleden week al aangaf, op maat en gezin per gezin diepgaand in. We trachten twee doelen tegelijk te verwezenlijken, het FQ van al onze cliënten boosten én hun erfenisbelastingdruk te verminderen. 

Als u nog wenst te schenken onder de drie jaar regeling, dan heeft u nog tot 31/12/2024.  Als u graag onze ondersteuning hierin heeft, dan horen we het graag.

Wanneer kan u niet anders dan via de notaris te schenken ?

Vastgoed :  wenst u vastgoed te schenken dan kan u niet anders dan via de notaris te gaan. Hier moet aldus altijd schenkbelasting betaald worden.  U komt er ook niet vanaf met 3%.  Maar hoe u het wél zo goedkoop mogelijk kan doen, daarover hebben we ook een duidelijk plan van aanpak.

Voorbehoud van vruchtgebruik : behoorlijk populair omdat de schenker zich nog het genot voorbehoud van hetgeen geschonken werd. (rendement op een effectenrekening, huur van een huis/appartement, rentenierspolis)

De restschenking : complete juridische en fiscale zekerheid verkrijg ik hier enkel als ik via een notariële akte werk. Het komt erop neer dat ik iets schenk aan persoon A met de clausule dat als persoon A komt te overlijden, hetgeen dat nog rest van de schenking toekomst aan een tweede begunstigde.

Hyper interessant in tal van bijzondere gevallen.  Je kan als pater familias bijvoorbeeld jouw drie kinderen elk hetzelfde bedrag schenken maar tegelijk voorzien dat bij het overlijden van uw ongehuwd kind, zonder nageslacht, het resterende deel automatisch bij zijn broer of zus terecht komt.

U betaalt nu 3% op de geschonken roerende middelen die aldus nog lang na uw overlijden een weg zullen volgen die in de notariële schenkingsakte werd opgenomen. En tegelijk moet het langstlevende kind, dat normaliter van zijn overleden, ongehuwde en kinderloze broer zou erven aan 55%, helemaal geen erfenisbelasting betalen op die restschenking die u ooit heeft vorm gegeven.   Dit wordt al eens benoemd als regeren vanuit het graf, wij noemen het 'liefdevol' als erfenisbelastingen minimaliseren vanuit het graf.  

We wensen u en uw familie erg mooie en warme feestdagen toe en hopen via de blog van vandaag en die van verleden week het FQ aan uw feestelijke Kersttafel, positief te hebben beïnvloed! 

Fijne feestdagen en wat mij betreft, graag tot volgend jaar, volgende week sluit collega Lieven het jaar voor u af met zijn eindejaarblog.  





Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons