Heeft u vragen?

PAASWEEKEND 2020 – INZICHTEN NA WEEK 4

Paasweekend 2020  –  AFZONDERINGS-WEEK N°4 loopt ten einde.

 

We krijgen prachtig weer dit Paasweekend, vanochtend in de lange rij bij de bakker blijkt maar eens hoe dankbaar we daarvoor moeten zijn.

Aan ons kantoor begroeten we begin deze week de vierde beer, komt de drie beren die al stonden te wachten, bijstaan en aanmoedigen om vol te houden.

 

Covid-19 blijkt een stresstest op vele vlakken.  Sommigen zien er kansen in, anderen alleen de ongemakken.

Ik lees alvast nog meer dan voorheen en kwam deze week uit op een Britse enquête.

Het onderzoek gaf aan dat ongeveer de helft van de ondervraagden last hadden van stress of angstig waren.

 

Dit betekent dat als er slechts twee mensen deze blog lezen, eentje zich hierin moet herkennen.

Ben jij die persoon misschien ?

 

Angst en stress zijn vaak met elkaar verweven en worden soms door elkaar gebruikt om hetzelfde te zeggen. Ik zal in deze blog de term ‘financiële angst’ toelichten.

Geld of het gebrek aan geld heeft een groot effect op ons fysieke en mentale welzijn.  Genoeg geld hebben om rond te komen is een positie waarin iedereen wel wil verkeren.  Voor de meesten onder ons is dat vanzelfsprekend en wordt er geen dagelijkse negatieve druk van die zijde ervaren.

Toch hebben mensen ‘financiële angsten’.  Hoe komt dat dan ?

Welke van deze uitspraken komen u bekend voor  ?

  • Mijn ouders leerden me dat het geld niet op hunne rug groeit

  • Geld is de bron van alle kwaad

  • Ik verdien het niet om veel geld te hebben

  • We moeten mee kunnen met vrienden en familie

  • Mijn partner zorgt voor alle financiële zaken

  • Ik ken te weinig van financiën/ heb te weinig tijd, om het mij aan te trekken

  • Ik ben bang niet voldoende ter zijde te hebben tegen dat we op pensioen gaan

De beschikbaarheid van informatie via het internet is zowel een zegen als een kwaal.  Uiteindelijk kan het leiden tot een complete overvloed aan informatie en adviezen van zelf uitgeroepen specialisten en adviseurs. Het juiste pad blijven zien in deze jungle wordt vaak bewust tegengewerkt.  Iemand het zo’n uitgestippeld pad is immers veel stabieler, moeilijke beïnvloedbaar en koopt en verkoopt niet de hele tijd, iets waar de financiële ‘Industrie’ op  is aangewezen.

‘Sociale media’  bombarderen ons met beelden van andere mensen en we neigen ernaar beslissingen te nemen op basis van wat we zien bij mensen waarvan we denken dat ze goed bezig zijn.  Raar dat mensen hun eigen uitgekozen pad, waarden en normen verlaten.  Hadden ze wel een einddoel in zicht,  vragen wij ons dan bij Cring ?   Hebben ze een kompas ter beschikking dat hen altijd de richting blijft tonen?

Wat ook de omstandigheden mogen zijn, emoties spelen altijd mee. We willen geloven dat onze beslissingen allemaal rationeel zijn, maar dat is écht niet het geval.    Bij Cring bereiden we onze cliënten voor op zulke momenten, we geven mensen een kompas in de hand waar ze op eender welk moment naar kunnen teruggrijpen als het even stormt.

Afgelopen week hadden we voor het eerst zo een kompas-gesprek via video.  Toffe uitdaging en we kregen er extra energie van.

Ook de energie van enkele van onze cliënten was aanstekelijk.  Drie mensen moesten ons vragen om tijdelijk hun pensioenplannen aan te passen gezien de onzekere cashflow in hun bedrijfssector.  Maar exact drie andere ondernemers wilden absoluut afgelopen week bijstorten. Ervan uitgaande dat het solden zijn op de financiële markten. Dat aldus één op twee op z’n ongemak is, zoals ik helemaal bovenaan al zei, bleek verleden week ook uit onze administratieve ondersteuning aan deze zes zelfstandige ondernemers.

Tesamen kunnen we ‘financiële angst’ ombuigen naar financieel zelfvertrouwen.

Vraag ons om een videogesprek en ontdek het voor jezelf.

We willen jou en jouw familie een fijn Paasweekend toewensen !

Blijf de maatregelen goed opvolgen om de consequenties op alle vlak zo klein mogelijk te houden.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943