Heeft u vragen?

‘Achteraf gezien’ is 2020 – ‘Vooruitzien’ is dat niet

In 2019 vinden we veel voorbeelden van de onvoorspelbaarheid van de markten.

Zoals de intrestvoeten die omhoog zouden gaan volgens de beleidsmakers in de VS; ze gingen naar beneden. Of er zou minder geconsumeerd worden in Amerika en er zat een economische recessie aan te komen.

Als je op basis van die voorspellingen uit de markt was gegaan in het begin van 2019, wat had je dan gemist?

Obligaties : omhoog of omlaag?  

De Federal Reserve zou 2 maal in 2019 de voet verhogen. Het werd 3 maal verlagen. Dit liet diepe sporen na op de rentecurve. Zo lagen de lange termijnvoeten in de zomer zelfs lager dan de korte termijn voeten. Dit is een vrij uitzonderlijk fenomeen. Ook werd ervan uitgegaan dat de voeten die algemeen al zo laag waren, niet lager meer konden. Toch kwam er nog een daling.

Wie posities had ingenomen bij het begin van 2019 op basis van de verwachte rendementen kan niet anders dan teleurgesteld zijn over zijn rendement.

Aandelen : omhoog of omlaag?  

De tabellen hieronder verklaren hoe moeilijk het is om 2019 te voorspellen op basis van wat in de verschillende markten in de landen gebeurde in 2018.

In de tabellen wordt een indeling gemaakt in ontwikkelde markten en opkomende markten (1). Voor 2018 kijken we naar het volledige jaar terwijl 2019 YTD aangeeft dat het jaar hier maar tot eind oktober is meegenomen.

Kijk even naar de top 5 in 2018 in de eerste kolom. Alleen de VS is in de tweede kolom in de top 5 te vinden. De topper in kolom 1 vind je in kolom 2 op de 22ste plaats op 23.

In de opkomende markten pikken we er Griekenland uit. Verguisd in 2018 want een verwoeste economie en gingen ze de euro geen vaarwel zeggen?  In 2019 in de top 3.

Als je de kleurschakering in kolom 2 en 4 bekijkt, dan zegt dit visueel hoe onvoorspelbaar het gedrag van de markten is.

(1) de categorie-indeling komt van MSCI

Achteruitkijken – Ken je geschiedenis

Het verleden bewijst dat er geen betrouwbare manier is om de bewegingen van aandelen en obligaties te voorspellen. In 2019 is dit niet anders.

Wat moet je dan doen?

In plaats van de richting in de markten te voorspellen kan je beter beleggen in een gamma activa die zich concentreren op de systematische en robuuste bronnen van potentieel rendement.

Beleggers die breed gespreid waren over activaklassen en over de hele wereld,  zaten in een positie waar ze meer kans hebben om te genieten van de tot nu toe behaalde marktopbrengst van 2019.

Verleden jaar, dit jaar, volgend jaar – deze benadering is van alle tijden.

Bij Cring passen we deze benadering toe voor onze cliënten. Je wil hem ook kennen? Laat het ons weten. Tot binnenkort.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943