Heeft u vragen?

Behavior Gap als merknaam in de tekeningen

Regelmatige lezers van onze blogs hebben ze al veel gezien. De tekeningen waar altijd ‘Behavior Gap'” als merknaam bijstaat. Het klopt dat dit te maken heeft met copyright en credits die we aan de tekenaar moeten toekennen. Maar al geloof je het niet op het eerste gezicht: deze tekeningen vatten heel sterk de academische principes van de Cring beleggingsfilosofie samen.

Soms krijgen we de vraag: Wat is de “Behavior Gap” precies? Blijkbaar is dit concept geen evidente kennis en is het verschil tussen beleggingsrendement en beleggersrendement niet zo duidelijk voor iedereen.

Daarom demonteren we deze basisstelling nogmaals in al haar onderdelen.

  • Het gaat vooral over jou als belegger. 

Inderdaad, het “gedrag” uit de merknaam slaat op jouw gedrag als belegger. Denk aan de relatie tussen geld, emoties en voorspellingen. De belegger gedraagt zich niet altijd rationeel en academisch onderbouwd.

  • Het gaat over hoe je je als belegger gedraagt tegenover de markt.

De reden waarom de belegger zich niet altijd rationeel academisch gedraagt, ligt in de grote verscheidenheid in boodschappen die de markt uitzendt.  Elke dag is er wel ergens een reden om te handelen of te vluchten of ‘iets’ te doen. Dikwijls blijkt dit na een paar dagen, weken, maanden vals alarm of anders uit te draaien.

  • Het gaat over hoe je je als belegger laat leiden door adviseurs die je altijd meenemen naar de “betere” beleggingen. 

De zoektocht naar de beste belegging is nooit af. Er zullen altijd betere rendementen te halen zijn in een beleggingsproduct waarin je niet zit. Maar dat is gebaseerd op het verleden en wie zegt dat de toekomst hetzelfde zal brengen. Denk aan de disclaimer over in het verleden behaalde rendementen die geen garantie zijn voor de toekomst die je bij elk beleggingsproduct vermeld ziet.

  • Het gaat over het verschil tussen het lange termijn rendement van een ideale referentieportefeuille en het rendement van jouw lange termijn portefeuille. 

De periode die in de ideale portefeuille wordt voorgesteld is niet altijd de periode dat je het zelf kan volhouden om die portefeuille aan te houden. Jouw lange termijn is meestal korter omdat je ergens onderweg toch een wijziging hebt laten aanbrengen wegens een of ander evenement op de markt.  Je kan dan onmogelijk hetzelfde lange termijn rendement verwachten.

  • Het gaat over het kopen van een beleggingsproduct dat net een goede rit van bijvoorbeeld 10 jaar erop zitten heeft en dan verwachten dat de volgende (10) jaren hetzelfde rendement opleveren.

Een klassieker. We kopen voor volgend jaar de 5 (10, x) fondsen die het het best gedaan hebben dit jaar. Zo zitten we altijd goed. Maar de cijfers gingen toch over tien jaar? Hoe kan je dat rendement halen als je elk jaar herschikt?

Lees ook even een blog uit 2018 hierover waarin dit fenomeen nog meer in detail behandeld wordt: behavior gap hoog en laag

Periode van reflectie

We zitten nu tussen Kerst en Nieuw in een soort jaarlijks terugkerende reflectieperiode. Even terugkijken nar het afgelopen jaar en even vooruitkijken naar het volgende jaar.

In de beleggingswereld raadt Cring altijd aan verder te kijken dan deze korte periodes. Dit wil zeggen:

echt op de echte lange termijn beleggen

Dit is in veel gevallen: de rest van je leven.

Jouw beleggersrendement kan alleen gelijk zijn aan het beleggingsrendement van de markt als je er ook altijd blijft inzitten. In goede en kwade dagen. Zelfs goede dagen leiden soms tot angst en hoogtevrees. Maar denk eraan, deze impuls volgen en uit de markt stappen omdat ze te hoog zit, brengt je verder weg van het beleggingsrendement. Eruit stappen op een dieptepunt? Idem dito. Maak zelf de redenering.

Tip voor de rest van je leven

Je moet niet zoeken naar de beste belegging. Je moet ernaar streven de beste belegger te worden.

Dat betekent academische beleggingsprincipes volgen die altijd gelden in alle markten en in alle periodes. Dit gaat je veel geld en veel zorgen besparen.

Daarvoor kan je bij Cring terecht. Ook volgend jaar.

Tot later.

Lieven

Master in de personal financial planning

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943