Heeft u vragen?

Beleggen in Coronatermen

Elke dag kijken we naar de cijfers. Het aantal overlijdens. Het aantal nieuwe besmettingen. Het aantal nieuwe opnames. De bezettingsgraad van de intensieve zorgen. Het aantal mensen dat het ziekenhuis mag verlaten.

Eigenlijk kan ik mijn blog van twee weken geleden recycleren. In deze moeilijke tijden voorwaar een goede kostenbesparende reflex. Het ging over de lettersoep I, V, U en L.

Zo klonk het:

Als je naar de laatste week kijkt, dan is de V voorlopig een I: namelijk steil naar beneden.  De V heeft maar één been. Of anders uitgedrukt: de markten zoeken de bodem. Die zal pas bereikt worden als er voldoende signalen zijn dat het virus onder controle te krijgen is.

Sinds mijn vorige blog is er één element bijgekomen. De onthutsende prognose en het verwachte aantal slachtoffers in de VS. Twee weken geleden leek het in de VS een overwaaiend griepje te zijn, weet u nog?

Twee weken verschil

Omdat de VS een paar weken achter Europa in de greep van de pandemie kwamen, zijn de markten deze nieuwe situatie nog aan het evalueren. Dat gaat met vallen en opstaan.  Het prijsmodel lijkt stuk of althans niet op de normale manier te functioneren. De markt ziet geen licht aan het eind van de tunnel of misschien wel maar dan een lichtpunt dat zich verder verwijdert naarmate je dichterbij komt?

Coronaterminologie

We maken de curve platter. Zijn we daar nu al mee bezig? We weten het nog niet maar het zou kunnen als de cijfers zich een paar dagen herhalen op quasi hetzelfde niveau. Hebben wij dan de top van de curve al bereikt? Dat zullen we pas weten als de top voorbij is. Dan kunnen we betere voorspellingen maken. Ondertussen kennen we dan ook de ‘prijs’ in het aantal overlijdens, in overbevraagde ziekenhuizen, in overwerkt zorgpersoneel en in mensen die genezen zijn maar vrezen opnieuw besmet te worden.

Zo kijken de markten op dit moment naar de coronacrisis. Met een gebrek aan meetinstrumenten. Ze kunnen er geen peil op trekken. Zolang de prijszetting moeilijk verloopt, gaan we heftige bewegingen zien in de markten en sterke omslagen van de ene activaklasse naar de andere. Door de massale interventie van de centrale banken in het systeem kijken beleggers in de coronawereld naar een nulrendement als best aanvaardbaar in deze grotendeels ‘geblokkeerde’ economie.

Waar zitten we in de tunnel?

Het zou kunnen dat we onderaan het ene been van de V zitten. Nu zijn we dan op een krasselende manier de onderkant ervan aan het schetsen? Of zijn er al V’s te herkennen? De opleving van de industriële activiteit in China misschien? Of nee toch niet. Denk maar aan alle landen waar de gezondheidszorg onder een pandemie nog sneller zou bezwijken dan de Europese landen.

De conclusie is dezelfde als twee weken geleden.

De lange termijn zal het uitwijzen. Wie daar voor kiest met zijn eigen strategie heeft meer kans op een positieve beleggingservaring dan wie nu moet zeggen of de curve aan het afplatten is en of we al dan niet op de top van die curve zitten.

Voor gezond financieel advies kan je altijd bij Cring terecht. Lees ook onze volgende blogs.

Hou het vooral gezond. Zorg voor jezelf en je dierbaren.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943