Heeft u vragen?

Beleggen in tijden van oorlog

De actualiteit is zo overweldigend dat ook wij er niet naast kunnen kijken in onze blogs. Daarom gebruik ik dezelfde titel als op de financiële bladzijden van de kranten in de laatste week. Natuurlijk blijven we bij onze leest. Dus zullen we het hebben over hoe grote wereldgebeurtenissen aangepakt worden in onze belegginsstrategie. Er zijn genoeg andere kanalen die alle andere vreselijke facetten van deze oorlog beschrijven.  We denken dat we daar niet veel aan kunnen toevoegen. Het is al moeilijk genoeg om met deze keiharde waarheid te leven zo kortbij.

De onderliggende fondsen waarop onze strategie steunt, worden actief beheerd op basis van een wereldwijde diversificatie en met een flexibel investeringsproces. In een ‘normaal’ functionerende markt is een normale toepassing van het proces voldoende. Gelukkig is het proces zo ontworpen dat het ook in tijden van militaire en economische conflicten moet en kan werken. We geven hier twee domeinen waar de strategie kan werken ook als is de markt niet normaal.

Randvoorwaarde 1 : de markten blijven open

Als de markten open blijven, dan kunnen we ons normale proces voortzetten. Wat als dit niet het geval is? Zoals nu omdat er doorgedreven sancties tegenover Rusland gelden? Het gevolg is onder andere met een beetje overdrijving het einde van de Russische beurs.

Maar de oorlog was er al in Oekraïne in 2014. Vanaf toen heeft de uitvoering van de strategie al gewerkt door het gewicht van de Russische aandelen gedeeltelijk te verminderen. In 2022 zijn Russische aandelen helemaal niet meer koopwaardig maar ook de vastrentende waarden met een blootstelling aan Rusland liggen onder evaluatie. Russische emittenten van obligaties en obligaties in roebels komen helemaal niet in aanmerking voor opname in de portefeuille.

Het is ook niet zo dat het de eerste keer is dat een markt dichtgaat. Ook is het niet zo dat dit alleen in ‘opkomende’ markten gebeurt. Zelfs de New York Stock Exchange, toch een instituut van openheid, was dicht van 11 tot 17 september 2001.  Telkens is de situatie net een beetje anders. Daarom is het vooral belangrijk dat de aanpak  gericht is op graduele structurele actie om de snel wijzigende omstandigheden actief te beheersen. Dat kan alleen als de strategie op zich flexibel is.

Randvoorwaarde 2 : Flexibiliteit van de beleggingsstrategie 

Een wereldwijde gebeurtenis zoals een oorlog leidt tot onzekerheid en snelle verandering. Niet meer kunnen handelen in een markt of in bepaalde aandelen betekent wel dat de fondsbeheerders nog in veel andere markten kunnen handelen. Omdat de onderliggende fondsen in duizenden activa beleggen, zijn er nog altijd mogelijkheden om verder te handelen. Bij een volledige exit uit een markt of bij het verlagen van het gewicht van een bepaalde markt of aandeel kijken de beheerder vooral naar de laagst mogelijke kost om die operatie uit te voeren waarbij tijd en flexibilitiet essentieel zijn.

Aangezien het hier niet over indexfondsen gaat, is er ook niet dezelfde druk als bij indexfondsbeheerders die de samenstelling van hun fonds op bepaalde vaste en vooraf aangekondigde data moeten aanpassen. Zo zal de samenstelling van de MSCI index op 9 maart 2022 plaatsvinden door de Russische aandelen op 0 te zetten.

Daarmee komen we bij een belangrijke vraag: hoe zwaar weegt Rusland zelf in de hele strategie?

Het gewicht van Rusland

Aangezien onze beleggingsstrategie gebaseerd is op een wereldwijde spreiding, is het effect ervan gelijk aan het economische gewicht. Door de al eerder genomen sancties sinds 2014 was het gewicht al een stuk lager dan het bij een proportionele weging zou zijn. Het huidige gewicht van Rusland in de totale aandelenportefeuille is niet hoger dan 0.03%.

Dat lijkt contra-intuïtief omdat Rusland toch een grootmacht is. En inderdaad als je een normale wereldkaart bekijkt, dan valt Rusland (zelfs na het uiteenvallen van de Sovjetunie) altijd op door zijn grootte.

Als we de wereldkaart uittekenen volgens de marktkapitalisatie van de ‘open’ beurzen, dan moet je Rusland echt gaan zoeken. Collega-vennoot Jos van Cring helpt je een handje.

 

Tussen haakjes, België moet je ook echt zoeken. Het Belgische blokje is ongeveer even groot als het Russische.

De brede impact van Rusland

Natuurlijk heeft het conflict in Oekraïne grotere gevolgen die het procentuele gewicht van Rusland in marktkapitalisatie overstijgen. Maar zoals altijd zullen de markten met die nieuwe situatie moeten omgaan, zich aanpassen en nieuwe evenwichten vinden.  Net zoals ze dat altijd doen met alle informatie en gebeurtenissen. En uit ervaring weten we dat de markten daar heel snel in tewerk gaan. Omdat het conflict nog een hele tijd kan duren en ook zijn verstrekkende gevolgen zal hebben, kunnen we ook beter snel beginnen met onze aanpassingen.

En daarvoor heb je een doordachte flexibele en aanpasbare strategie nodig die de aanpassing op de meest efficiënt mogelijke manier kan uitvoeren. Voorspellingen over duur van het conflict en herschikking van de wereldorde horen daar niet bij. Wel veel analyse van de nu beschikbare informatie over de prijzen in de markt en daarmee aan de slag gaan.

Heb je een echt brede spreiding in je portefeuille? Heb je een flexibele en snel aanpasbare strategie die uitvoerbaar is tegen de laagst mogelijke kosten?

Dan zit je goed. Wil je weten hoe je die kan uitbouwen omdat je ze niet hebt? Vraag het ons.

Tot later.

Lieven Vandenmeersche

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943