Heeft u vragen?

Bestaat vakantie in beleggingsland?

De nazomer blues begint zo rond 15 augustus voor bijna iedereen. De vakantie is bijna voorbij of dikwijls helemaal voorbij. De zomer is zijn derde maand en het zomeruureffect begint ook al wat minder zomeravond op te leveren. Het gaat dus allemaal weer beginnen.

Daarbij denken we aan de school, een nieuw politiek jaar, een nieuw televisieseizoen voor de Boomers, een nieuw gerechtelijk jaar en meer van die dingen die terug moeten beginnen.

 

Dingen die nooit meer stoppen

 

Toch zijn er veel dingen die nooit meer stoppen. Voetbalcompetities zijn net afgelopen met een kampioenenviering en supercuptoestanden of de nieuwe competitie is al begonnen soms bij temperaturen boven dertig graden. Ook de sociale media stoppen nooit meer. Jammer genoeg lijken ook veel oorlogen en conflicten nooit meer te stoppen.

 

Twee jaarhelften

 

In de economische analyse krijgen we dikwijls twee jaarhelften geserveerd alsof de tweede iets totaal nieuws zou brengen tegenover de maanden voor de zomer. Ook op de beleggingsmarkten krijgen we geregeld een post-vakantie gevoel aangepraat. Is er dan niets gebeurd in de vakantiemaanden? Of is er iets gebeurd dat we niet gemerkt hebben?

Het lijkt alsof alles opnieuw begint. Dit komt voort uit het kortetermijndenken en het meedrijven met de waan van de dag. Een paar voorbeelden hoe het niet moet.

 

Mei 2022

 

Grote vermogensbeheerders van allerlei slag hebben in mei 2022 massaal aandelen gedumpt. Dat gaat over hefboomfondsen, overheidsinstellingen, universiteiten en andere ‘vooruitziende’ beleggershuizen. Je leest dat nu in de pers. Waarom? Nu klinkt de titel van de artikels als iets met beursherstel, gemist, te veel aandelen in de ramsj geduwd en meer van die strekking.

Opvallend, er waren ook een paar Amerikaanse universiteiten die zich hebben laten gaan en blijkbaar nog nooit ondanks hun reputatie van een academische benadering van beleggen gehoord hebben.

Voor de anekdote: “Ook de universiteiten trokken zich uit de markt terug. De universiteit van Yale liquideerde zes ‘long’-posities. Ze houdt er nog twee over: een tracker op de groeimarkten en een op de S&P500. De universiteit van Princeton heeft slechts drie aandelen, maar verkocht bijna één volledig: de mijnbouwer Lithium Americas. De rijkste unief, die van Harvard, verkocht Facebook-eigenaar Meta Platforms, maar nam wel een eerste positie in het paradepaardje van de Nederlandse economie ASML.” Zie De Tijd 16/8/2022.

 

Juli 2022

 

Er is een sterk en onverwacht herstel opgetreden op de financiële markten. Of dit blijvend is, weet niemand. Wat wel blijft, is het verlies dat de korte termijn verkopers voor juli hebben geïncasseerd. Omdat ze uit de markt waren, hebben zij dit onverwachte herstel niet in hun rendement zitten.

Wel krijg je te horen dat er zich in de tweede jaarhelft grote onweerswolken boven de economie samenpakken. Een diepe recessie met een ongehoord hoge inflatie tekent zich af. Maar die was ook al aangekondigd in de eerste jaarhelft, of beeld ik mij dat in?

 

Geen vakantie

 

Het moge duidelijk zijn en je wellicht algemeen bekend. De economie kent geen vakantie. Daarom kent ook de beleggingswereld geen vakantie. Dagelijks nemen economisch actieve partijen beslissingen om te investeren, te verkopen, te kopen, te fuseren, te splitsen of schulden aan te gaan of schulden versneld terug te betalen en meer van die acties die hen doet evolueren naar best vermogen in een veeleisende economische omgeving. Ook in oorlogstijd en met stijgende en blijvend hoge energieprijzen.

Beleggingen zijn gebaseerd op economie. Die lopen dus ook altijd door.

 

Jouw vakantie is een planning in jouw leven. Jouw financieel plan werk je uit op basis van je persoonlijke keuzes. Dit plan loopt door in de vakantie. Gelukkig maar.

Of zie je jezelf op het strand, in de bar, op de hotelkamer, op een bergtop of in een vliegtuig even je beleggingsportefeuille nakijken via de laatste hippe beleggingsapp? Want er moest maar eens iets gebeurd zijn met de grootste kerncentrale van Europa in Oekraïne. En dan moet je toch kunnen ingrijpen. Misschien ben je nog net op tijd maar waarschijnlijk hopeloos te laat.

 

Beleggen is geen hobby maar ook geen dagelijks werk. Het is een weloverwogen beslissing en keuze na een doorgedreven analyse en volgens een persoonlijk levensplan.

 

Bij Cring weten we hoe dit moet. Voor meer info, neem gerust contact. Kan ook in de vakantie.

Tot later.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943