Heeft u vragen?

COVID-19 lessen voor je financiën

De COVID-19 pandemie sleept zich, naar wij allen verhopen, naar zijn einde.  De breed gedragen vaccinatiecampagne helpt flink mee.

Via mijn blogs wil ik zo actueel mogelijk rapporteren over hetgeen we tegenkomen in onze praktijk als financiële planners.   Gezien ik deze week de resultaten van een breed onderzoek bezorgd en toegelicht kreeg door het MIT uit Boston, zet ik de resultaten hiervan graag in het middelpunt van mijn actualiteitsblog.

 

 

Als lid van het internationaal panel van het MIT Agelab uit Boston word ik regelmatig bevraagd door hun onderzoekers over tal van aspecten inzake financiële planning.  Met zeer veel goesting draag ik mijn steentje bij en als beloning wordt ik ook geïnformeerd over hun onderzoeksresultaten.  De VS  is een échte koploper als het gaat over academisch onderzoek vanuit vermaarde instellingen zoals het MIT in Boston.  Zij houden écht de vinger aan de pols van de maatschappij. Ze delen deze academische kennis zonder schroom met hun relaties. De bevindingen waarover ik het met jullie wil hebben verschenen intussen ook in het vermaarde Journal of Financial Planning.

 

 

 

Vanaf het begin van de pandemie werd er een onderzoek gestart naar de effecten op de verwachtingen van de mensen ten aanzien van hun financiële adviseurs. (1215 ondervraagden over drie leeftijdsgroepen netjes verdeeld)    Een aantal van de bevindingen wil ik vandaag met jullie delen. Met de extra vraag aan jullie of de conclusies zomaar overdraagbaar zijn op ons hier in Europa, België en Vlaanderen. Met andere woorden, voel je je zich aangesproken ?  Lees enkele minuten mee !

 

Covid-19 heeft zeer vele mensen stevig geraakt in tal van domeinen van hun leven.  Hetgeen we nu met zijn allen beleven, is uniek in onze moderne geschiedenis. Directe vergelijkingen maken met 2008 of zelfs de schok van de oliecrisis van de jaren 70, het gaat allemaal niet op.

In zulke omstandigheden, blijkt uit het onderzoek van het MIT-Agelab, zijn mensen uit alle leeftijdsgroepen op zoek naar houvast.  Men verlangt naar een betrouwbare adviseur om doorheen deze opmerkelijke tijden geleid te worden.

Komt daar bovenop dat nieuwe communicatiekanalen in een ijltempo uit de grond zijn gestampt.  Neem nu een fenomeen zoals een videogesprek.  We zijn niet verrast dat de bereidheid tot videogesprekken net door de COVID-19 pandemie enorm is toegenomen.  Die videogesprekken staken aldus plots de kop op maar ze blijken alvast een blijvertje te worden.  Net zoals het thuiswerken, op zijn minst op part-time basis, zijn introductie heeft gemaakt.

 

Wat opvalt is dat er van de adviseurs verwacht wordt dat ze zich echt instellen op een brede waaier van onderwerpen.  Er lijken minder taboes te zijn dan in de pré-Covid periode.  De onderstaande figuur spreekt voor zich :

 

 

 

De MIT-studie wijst ook een grote ongerustheid bij het brede publiek.  Vaak door een gebrek aan inzicht en écht financieel-technische kennis bij het merendeel van de ondervraagden.

Wij hebben de behoefte aan financiële informatie eveneens mogen ervaren onder onze cliënten.  Door onze blogs te lezen vergewis je je alvast van wat extra kennis inzake financiën, elke twee weken opnieuw.  Doorblader zowel de rubriek  ‘Blogs en Vlogs’  als de rubriek ‘Maximaliseer uw FQ’ .   Zelfs onze ‘oudere’ blogs lezen of herlezen raden we aan als je stelselmatig je FQ (Financial Quotient)  wil verbeteren.

 

 

 

 

Covid-19 en je financiële reserves.

 

Vele getroffenen hebben gemerkt dat ze hun financiën verfijnder moeten stroomlijnen.  Duidelijkheid aangaande hun reserves voor de oude dag. Maar niet minder voor de noodbudgetten voor momenten zoals nu.  Of de budgetten voor het prettige leven dat je nog wil leiden zolang je aan het werk bent.  Alles tezamen een heel kluwen, waar je op je adviseur mag rekenen om dit op te lossen met eenvoudige en overzichtelijke diensten en producten. Oplossingen die op maat van je behoeften en doelstellingen in elkaar gestoken worden.

 

 

We vullen al geruime tijd concreet de vraag naar financiële coaching in.  Iedere leeftijdsgroep heeft zijn specifieke verwachtingen. Stel je eens je eigen digitale kluis voor waarin die coaching wordt voorzien.  Zodat je vanuit je eigen woonkamer je zaken geregeld ziet ! Dat ideale model hebben we intussen in ons aanbod.

 

De rollen van uw vertrouwde adviseur.

 

Wij namen al voor de Covid-19 pandemie verschillende rollen voor onze rekening. Maar het MIT onderzoek sterkt ons in onze overtuiging dat we het juiste cliënt-  en resultaatgerichte pad bewandelen.  Zie onderstaande resultaten voor acht verschillende rollen die we vandaag al waarmaken bij onze zelfstandige ondernemende klanten en die uit met MIT onderzoek naar voor kwamen :

 

 

 

Lieven Vandenmeersche en ikzelf staan ter beschikking om al jullie vragen te beantwoorden naar aanleiding van het lezen van dit artikel .  Wil je ook eindelijk dat complete en allesomvattend plan zodat je extra gerust naar de toekomst kan kijken?   Aarzel dan niet om ons te bevragen over onze aanpak en de resultaten voor jou als betrokkene.

 

 

 

 

Tot over 14 dagen, mijn volgende blog

Jos Drees  –  Tel.: 0495 182899

 

Lieven Vandenmeersche – Tel.: 0475 239397

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943