Heeft u vragen?

Deze periode doet emoties oplopen, ook bij jou ?

De markten zijn weer te volatiel, de onzekerheid neemt toe en voorzichtigheid is geboden. Misschien moeten we geheel of gedeeltelijk uit de markt stappen, in cash gaan en wachten tot de volatiliteit en de onzekerheid lager zijn.” 

Dit soort uitdrukkingen zijn van alle tijden. Maar zijn ze wel logisch of verstandig ?

Elke belegging met een verwacht rendement dat hoger is dan dat van een spaarboekje houdt in dat zekerheid wordt opgeofferd voor dat mogelijk hoger rendement. Uiteindelijk zijn blijkbaar veel beleggers toch bereid om meer onzekerheid te accepteren als er een mogelijk hoger rendement tegenover staat.  Is dat nu anders ?  Heeft de COVID19 pandemie een ander effect ?

De laatste crisis die nog in de meesten hun geheugen ligt is die van 2008.  12 jaar geleden en aan de bron lag een bankencrisis. Dat was een heuse systeemcrisis die echt vele zaken op losse schroeven zette.  Het herstel was desalniettemin van die aard dat 22 maanden na het begin van die shock de beurzen terug hersteld waren.

In welke mate is 2008 en 2020 vergelijkbaar ?  Voornamelijk in één aspect :  niemand zag het aankomen en alle regeringen, waar ook ter wereld, wisten niet onmiddellijk wat te doen en reageerden laattijdig.

Dit keer kan je niet zeggen dat er een systeemcrisis heerst.

Noch dat er banken moeten gered worden. Evenmin is er een link met toezichthouders die als blinden hebben rondgelopen en niets ondernomen hebben.

 

 

Ik vergelijk het met een ‘bijna aanrijding’ op de autostrade.

 

Het ene moment scheur je nog vlotjes tegen 120 km per uur vooruit om dan een bruuske noodstop te moeten uitvoeren naar quasi stilstand.  De adrenaline giert door je bloed, je handen trillen op het stuur. Je schreeuwt het uit van pure emotie en uren later voel je deze effecten nog door jouw lichaam razen.  Herken je een situatie ?    Zowel voor dit beschreven ‘bijna auto-ongeval’ als onze huidige Corona-realiteit één goede raad die moeilijk op te volgen is :

 

BEHEERS UW EMOTIES

 

Uit vele videogesprekken en telefoontjes blijkt dat veel beleggers moeite hebben om hun emoties los te koppelen van hun genomen beleggingsbeslissingen bij hoge volatiliteit op de markt. Zeker als Belg zijn we berucht voor ons defensieve gedrag en de daardoor gemiste kansen om mooie rendementen te behalen in de aandelenmarkten. De hysterie die vanuit pers en media wordt rondgestrooid helpt ons evenmin.  Meer nog, ze vertellen halve waarheden, waarschijnlijk niet doelbewust maar eerder uit onkunde.

 

Bewijsstuk n°1 :  Een logaritmische schaal die onze beleggersprofielen sinds 1999 weergeeft tot en met 31 maart.

 

 

 

Kijk even mee naar de periode in 2008 denk je niet dat van 2,25 zakken naar 1,25 iets anders is dan wat de grafiek in 2020 toont ?  Van 5,20 naar 4,10 is 1,1 maar stelt minder voor dan de 1 die we in 2008 terugzien in de grafieken.

 

Genoeg cijfers en grafieken, sowieso niet sexy voor de meeste mensen.

Dus een serieuze gok van ons om hiermee uit te pakken.  😊

 

Neem één belangrijke les alvast mee :  In veel situaties denken we achteraf vaak dat een bepaalde periode een goed moment was om te beleggen.

 

BLIJF KALM

 In mijn volgende blog vertel ik u meer over wat een aantal cliënten me vertelden hoe ze erin slaagden om kalm te blijven én wat er intussen echt belangrijk voor hun geworden is.

Namens iedereen bij Cring wens ik jou en jouw familie alvast het beste toe !

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943