Heeft u vragen?

De 10de verjaardag van de grote crisis

De financiële pers kijkt volop terug naar de crisis van 2008. Er zit veel wijsheid “achteraf” in de analyse van wat er gebeurd is. Naadloos wordt de vergelijking gemaakt met de toestand op de markten vandaag. Met meteen een waarschuwing er bovenop. Er zijn veel gelijkenissen maar toch is het net een beetje anders maar best voorzichtig zijn want de beursmuziek stopt…

Er is één belangrijke les die een belegger best onthoudt uit de hele analyse: over de lange termijn heeft de kapitaalmarkt voor vermogensgroei gezorgd. Met een beleggingsaanpak waar je kan aan vasthouden, ben je gewoon beter voorbereid op de volgende crisis en de gevolgen ervan.

Als we na 10 jaar terugkijken op de beursdaling van 2008 dan kunnen we daar best mee leven. Nochtans ging het over bijna 50%.

In 2018 waren er verschillende periodes waar dalingen op de beurs van een paar procenten een quasi-paniekreactie veroorzaakten die meteen ook het einde van de beurshausse met de volgende crisis aankondigden. Blijkbaar veroorzaakt de korte termijn-beweging een veel hevigere emotionele reactie dan de terugkijk op lange termijn. Het wordt nog erger als een emotionele reactie leidt tot een paniekverkoop van de aandelen. Dat heeft twee gevolgen die sterk inwerken op het totaalrendement van een portefeuille.

Eerst en vooral wordt er verkocht aan lagere prijzen want de belegger verkoopt na een daling van de koersen. Als tweede gevolg zit de belegger met een timing-probleem. Hij twijfelt wanneer en of hij terug de markt stapt. De reden daarvoor is eenvoudig. Er is altijd onzekerheid en volatiliteit in de markt. Maar als je die ervaart als ‘bovengemiddeld’ op basis van allerlei negatieve signalen die altijd wel ergens in de pers dan ga je gegarandeerd te laat terug in de markt stappen.

Dit laat zich voelen in een lager totaalrendement op de lange termijn in de portefeuille. Waarom?

Omdat de snelle positieve reactie van de markt na een crisis door een belegger die te laat instapt of die niet in de markt zit, gewoonweg niet in zijn rendement meegenomen wordt.

Conclusie

Er zijn voortdurend bedreigingen die het begin kunnen inluiden van de volgende crisis. Je kan ze alleen moeilijk voorspellen en dus is het moeilijk om juist te reageren. Het is echter net die marktvolatiliteit en het daarbij horende risico die het potentiële rendement opleveren. Om dit rendement uit de markt te halen, moet je er wel in zitten.

Met een doordachte Cring-beleggingsstrategie die op de lange termijn wordt aangehouden, ook in crisistijden of bij verjaardagen van crisissen, kan de belegger beter om met onzekerheid en verhoogt hij zijn kans om te profiteren van de langetermijnrendementen op de kapitaalmarkten.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943