Heeft u vragen?

De belegger en negatieve cijfers

Het jaar 2021 is als lekker beleggingsjaar net afgesloten. Qua cijfers zag het er allemaal goed uit. Bij die cijferanalyse hebben we weinig gepraat over de onderliggende stromen in de economie. Hierbij denken we aan de inflatie of aan de evolutie van de intrestvoeten. Maar ook de geopolitieke situatie en de pandemie komen in dit lijstje. Dit kunnen we nog aanvullen tot je als belegger er het noorden bij verliest. Eigenlijk zijn er voor een individuele belegger te veel factoren om rekening mee te houden.

Koudwatervrees

Dat is meteen de belangrijkste reden waarom de koudwatervrees om te beginnen met beleggen zo groot is. Sommigen gaan nooit het water in want er is altijd wel een item op het lijstje om het niet te doen. Anderen rekenen op adviseurs die beweren dat ze het effect van al die onderstromen in de economie goed kunnen opvangen in hun specifieke aanpak.

Dit gaat goed zolang de cijfers positief zijn. Maar het wordt lastiger als de cijfers negatief worden en dat ook wat langer blijven. Regelmatig verschijnen er fondsen op de markt die een ‘absolute prestatie’ beloven. Zij viseren in alle marktomstandigheden een positief rendement. Hun voornaamste reden van bestaan is dus de afkeer voor negatieve cijfers vanwege de belegger.

Zo komen we bij het bekendste fenomeen terecht als het over de gemoedstoestand van de belegger gaat. Iedereen kent het. Ook wie (nog) niet belegt. Het is de kracht van de menselijke geest die speelt en anders optreedt bij winst dan bij verlies.

Afkeer van verlies

De negatieve gevoelens die uit verlies voortkomen zijn veel sterker dan de positieve gevoelens uit winst. Doordat we die verliezen intenser beleven, is het vermijden van deze verliezen een sterke motivator van gedrag. Dit mentale proces van het willen vermijden van verliezen noemen we loss aversion of afkeer van verlies.

Ondanks alle uitleg over de reden waarom schommelingen in min en in plus in beleggingsresultaten zo belangrijk zijn als drijvende kracht in de markt, zien we de afkeer van verlies toch onverwacht opduiken, ook bij de doorwinterde belegger.

Als de resultaten positief zijn, zijn we geneigd  om te veronderstellen dat die ook zo verder zullen evolueren. Lekker gemakkelijk en best comfortabel want we hoeven niks te doen. In deze comfortzone zaten we de laatste jaren, zelfs midden in een pandemie. Bijgevolg we veranderen niets aan onze strategie en voelen we ons in harmonie met ons risicoprofiel.

Als de resultaten negatief zijn, voelen we ons na een tijd meer geneigd om actie te ondernemen. Moeten we de neerwaartse spiraal niet stoppen? Kunnen we zulke sterke achtereenvolgende dalingen op korte termijn wel aan en zo ja hoeveel procent mag het nog lager zakken?

Cring antwoordt met een tekening.

De term ‘fear’ staat er expliciet. Let ook op het moment in de markt.

De menselijke geest is een sterke kracht. Toch mogen we even niet doen wat ons intuïtief het beste lijkt in deze situatie. Kijk naar de cijfers, denk aan je strategie en herlees je antwoorden bij de vragen toen je je risicoprofiel bepalen moest.

Bij Cring handelen we samen met onze klanten volgens deze principes. Wil je weten hoe dit in de realiteit in zijn werk gaat, vraag het ons. Je kan je ook meteen een stuk geruster voelen, net als de leden van onze Cring.

We kunnen deze gedragsregels niet genoeg herhalen en deze blog vond zijn inspiratie dan ook in het doemdenken over de beurzen en het beleggingsklimaat  na een ‘horrorweek’ voor de belegger. Omdat wij vertrouwen hebben in de markt, zal onze strategie deze week en de eventuele volgende ‘horrorweken’ wel overleven.

Tot binnenkort.

Lieven

Master in de personal financial planning – Antwerp Management School

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943