Heeft u vragen?

De enige voorspelling die uitkomt volgend jaar

We kunnen het ons niet als mens laten. Altijd weer proberen we de toekomst te voorspellen. Dat doen we dan ook nog op basis van het recente verleden zonder veel oog te hebben voor de echte geschiedenis.  Kijk even naar de coronaregels. Wanneer gaan die stoppen? Hoe hoog of laag moeten de cijfers zijn? Daarom vraagt zowat iedereen aan de beleidsmakers:

“Hoe gaan onze kerstdagen eruitzien?”

Of het nu over het verloop van een pandemie gaat of over het klimaat of over de financiële markten, overal duikt die typisch menselijke vraag naar zekerheid over de toekomst op. Daarom geef ik  een voorspelling over de beleggingswereld. Hiermee stelt Cring iedereen gerust.

Wij voorspellen dat de voorspellingen van de financiële experten voor volgend jaar (en voor elk jaar daarna) niet zullen uitkomen.”

Toch zullen die financiële experten en ook elke zelfverklaarde financiële kenner zoals je schoonzus of je oom die iets in financiën doet hun neiging tot voorspellen ook op het einde van dit jaar niet kunnen onderdrukken. Alsof de evolutie van de economie en de geschiedenis zich netjes in jaarsegmenten laat indelen. Voor de verslagen van de fondsbeheerders en de banken is dat natuurlijk een makkelijke manier van rapportering. Die is wel moeilijk over te brengen  op je eigen specifieke portefeuille of beleggingsgeschiedenis. Achteraf zien we dat elk jaar toch weer een beetje anders is dan gedacht en anders dan het vorige. Onze beleggingsfilosofie is formeel: beleggen en voorspellen horen niet samen. Het ene jaar is het andere niet. Een voorbeeld hieronder. Als jij in 1999 het beste land nam als basis voor je voorspelling, hoe dikwijls stond het nog aan de top in de volgende 20 jaar? Of neem elk ander land in 1999 en volg zijn evolutie. Geen patroon in te herkennen, laat staan een logische basis voor een voorspelling.

De beste jaren in de beste landen voorspellen

Wat is beleggen niet?

Beleggen is niet sparen. Dat laatste doe je omdat je een bepaald uitgavenpatroon wil en moet handhaven. Ook in onvoorziene omstandigheden als je regelmatige inkomsten tijdelijk wegvallen of je voor een verplichte onverwachte grote uitgave gaat.  Sommigen zeggen dat het spaarbedrag eigenlijk twee jaar uitgaven moet dekken om volledig gerust te zijn. Anderen zeggen dat zes maanden een minimum is voor onmiddellijk beschikbaar geld.  In alle geval dat geld kan je niet voor de lange termijn aan het werk zetten. Dus voor je kan gaan beleggen, moet je een volledig overzicht van je financiële toestand hebben om het beschikbaar bedrag voor beleggen te kennen.

Beleggen is niet speculeren. Dat laatste doe je als je een opportuniteit ziet, een gok waagt en snel het resultaat ervan wil zien. Het kan meevallen maar ook dik tegenvallen. Soms is het meer een kruis- of munt-verhaal. Dit is wat er gebeurt als je meegaat in de immer veranderende (jaarlijkse) voorspellingen van je financiële adviseurs. Ook als je door dat advies veel verandert van fonds of thema of strategie om welke reden dan ook. Ik had het al in eerdere blogs over de kost van arbitreren en herbalanceren in de nooit aflatende zoektocht om eindelijk de winnaars te vinden. Uit de wijzigende voorspellingen volgen de nodige transacties en kosten. Het kan meevallen maar van de extra kosten ben je zeker. Als het dan ook nog eens tegenvalt, smaken die kosten echt zuur.

Wat is beleggen wel ?

Beleggen doe je met geld dat je niet voor sparen gebruikt. Als je dat geld echter voor speculeren gebruikt, dan ben je geen belegger volgens onze filosofie. Dan kunnen we je niet echt verder helpen.

Wat doet een belegger bij Cring? Hij voorspelt niet en vraagt ook niet aan Cring om te voorspellen. We zoeken niet naar de winnaars die door een nooit aflatend selectieproces door de andere partijen wel worden gezocht. Bij Cring is de spreiding heel breed waardoor dit selectieproces niet nodig is.

Cring beperkt op elk punt van het proces minutieus de kosten en dus ook de transacties. Wij verwachten van de belegger bij Cring dat hij de filosofie onderschrijft. En wij kunnen voorspellen dat dit voor de beleggers bij Cring heel goed meevalt en zelfs makkelijker wordt naarmate de tijd verstrijkt. Is dat geen leuk toekomstbeeld?

Wil je ook deze positie bereiken? Vraag het ons hoe daar te geraken.

Tot binnenkort.

Lieven

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943