Heeft u vragen?

De lange termijn en de crisissen

Elke crisis heeft zijn eigen profiel. Nooit is dat exact hetzelfde als bij de vorige. Toch vergelijken we telkens de verschillende crisissen met elkaar omdat we denken dat er iets uit te leren valt. Of misschien kunnen we wel voorspellen hoe en wanneer de huidige crisis zal eindigen, denken we. Door de dagelijkse update van de cijfers over alles wat met de pandemie te maken heeft, lijkt het ook moeilijker om het langetermijnperspectief te behouden. We kijken uit naar wat er net na de lockdown zal gebeuren. De discussie over de regels en hoe ze toe te passen vult onze dag.

Inderdaad, ook beleggers hebben last van het lockdownsyndroom. De druk van “Blijf in uw kot, hou het veilig, hou afstand” werkt blijkbaar vernauwend op het perspectief. De eigen fysieke wereld wordt kleiner en die bubbel zorgt voor een korte termijn denken.

Dat uit zich dan als volgt : De financiële markten zijn onherroepelijk beschadigd en zullen er fundamenteel anders uitzien. Wie nu nog niet uit de markt is gestapt en gaan schuilen is in cash of goud, die lijdt onherstelbare verliezen.

Toch zijn er ook rapporten die aangeven dat in de markt blijven zitten toch zijn voordelen heeft als de belegger ver genoeg  vooruit kijkt.

15 financiële crisissen sinds 1929

Daarom stellen we voor deze unieke en nooit voordien geziene crisis in een historische context te plaatsen en te vergelijken met 15 andere crisissen over de laatste honderd jaar die een sterke impact hadden op de financiële markten. Niet dat er iemand is die zich zomaar 15 crisissen kan herinneren. Daarom is de geschiedenis en de academische benadering van de financiële markten zo interessant.

De gegevens hieronder gaan over de Amerikaanse markt omdat alleen voor die markt over zo’n lange periode gegevens bestaan. Toch kunnen we de bevindingen transponeren naar alle markten omdat dezelfde fenomenen ook in andere markten academisch zijn aangetoond. Als het geldt in één markt en herhaald kan worden in andere markten, dan is het een academisch onderbouwd fenomeen.

Welke crisis was het ook alweer? 

In de tabel hieronder staan 15 crisissen. Het zou een quizvraag kunnen zijn over welke crisis het juist gaat zeker voor de minder bekende jaren zoals 1957, 1990 en 2001. De curves geven de waarde van de initiële belegging van 10.000$ aan in de brede Amerikaanse markt over een periode van 24 maanden na het begin van elke crisis. In 11 van de 15 crisissen heeft de curve een blauwe kleur na twee jaar. In vier gevallen duurde het dus zeker langer dan 2 jaar vooraleer de aandelenmarkt het beginpunt van de crisis terug had bereikt. Het jaar 1929 kent iedereen, eind 2007 als het begin van de kredietcrisis ook. In 2001 vertelt 9/11 en de dotcombubbel het verhaal. Mei 1937 is bekend als een nieuwe terugval van de economie die sinds 1929 in een recessie zat en die pas na WOII echt overwonnen werd.

Fama/French Total US Market Research Index: The value-weighed US market index is constructed every month, using all issues listed on the NYSE, AMEX, or Nasdaq with available outstanding shares and valid prices for that month and the month before. Exclusions: American Depositary Receipts. Sources: CRSP for value-weighted US market return. Rebalancing: Monthly. Dividends: Reinvested in the paying company until the portfolio is rebalanced.

Wat kunnen we hieruit leren?

Je kan de crisis kiezen die het meest vergelijkbaar is met de coronacrisis en daaruit afleiden hoe het dan nu zal gaan. Maar de geschiedenis herhaalt zich maar is nooit hetzelfde.

Je kan ook naar de lange termijn kijken en de positieve krachten in de financiële markten laten spelen. Daarvoor moet je geduld hebben en bij je eigen langetermijnplan blijven wat er ook gebeurt. Dat is wat wij bij de Cringklanten adviseren en toepassen.

Ook om het covid19-virus te overwinnen, zullen we nog geduld moeten hebben. Ondertussen passen we onze manier van leven en werken aan, soms blijvend soms tijdelijk. Stoppen met leven doen we niet, zo gaan ook de financiële markten verder omdat ook de economie  verder gaat.

Hou het veilig voor jezelf en voor de anderen.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943