Heeft u vragen?

De marktconsensus en uw beleggingsrendement

De marktconsensus wordt gesymboliseerd door de prijs van de financiële activa. De prijs van een aandeel is het resultaat van de samenvoeging van alle collectieve kennis die in de markt zit. We gaan er dan ook van uit dat dit de juiste prijs is.

Voorspellingen maken over hoe de prijs gaat evolueren doen we niet.

Deze activiteit hoort niet thuis in onze beleggingsstrategie.

Toch zijn er veel beleggers en allerlei soorten analisten die over van alles en nog wat voorspellingen maken. Dikwijls klitten die voorspellingen samen tot een “consensus” over waar de markten naartoe gaan en wat er moet gekocht of verkocht worden. Meestal leidt deze collectieve opeenstapeling van telkens dezelfde voorspelling tot een forse overwaardering of erger tot een zeepbel. Nog erger wordt het als die consensus er totaal naast zat. Want dan heeft iedere “volger” onherroepelijk schade gelden.

 

Voorbeelden zat van hoe het niet moet.

Trump president? Nooit. De Brexit? Zo stom zullen ze toch niet zijn. Crisis 2008 is terug na 10 jaar. Rond Kerstmis 2018 kon je overal in de voorspellingen voor 2019 lezen dat aandelen voor dit jaar absoluut te mijden waren want er zat een minikopie van de crash van 2008 aan te komen. Op 1 april 2019 was die er toch nog altijd niet. Wat met je rendement als je telkens gehandeld had in de lijn van deze voorspellingen?

Aan consensus in voorspellingen en ernaar handelen doen wij niet. Wat we wel doen, is een beleggingsstrategie bouwen op academische principes. Bovendien koppelen we die strategie aan een persoonlijk risicoprofiel. Dit wordt scrupuleus gevolgd op de lange termijn.

Onafhankelijk, kritisch en individueel

Vasthouden aan je strategie en aan je profiel is een echte persoonlijke en onafhankelijke beslissing die steek houdt in alle marktomstandigheden. Hiermee kan je op bepaalde momenten flink tegen de algemene marktconsensus ingaan en toch voel je je veilig. Ook al behoor je niet tot een groep waar het veilig toeven kan zijn als iedereen dezelfde mening heeft.  Je kan je aan scherpe reacties verwachten vanuit je omgeving want “iedereen is het erover eens dat je nu…”

Wij bij Cring staan open om de kring van onafhankelijke beslissers met hun eigen strategie en profiel groter te maken. De consensus in onze kring gaat over de basisprincipes van de beleggingsstrategie en over de persoonlijke invulling ervan. Daar hebben we geen beleggingsgoeroes of “actieve vermogensbeheerders” voor nodig.

Wil u weten waarin onze competentie als adviseur echt ligt, breng ons een bezoekje.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943