Heeft u vragen?

De markten en de economie

Financiële manie?

Na het meest manische semester op de financiële markten ooit volgens de cijfers van de experten zou je het echt moeten gaan geloven. Inderdaad, er is geen verband meer tussen de reële economie en de financiële markten. Want de roetsjbaan naar beneden in maart en de flitsrally naar boven even later lagen maar een paar weken uit elkaar. Daarna tastte de vrees voor een tweede besmettingsgolf  het herstel aan. En we zijn nog niet eens aan het einde van het eerste semester. En dan komt de zomer als overgangsperiode naar een herfst met een heropflakkering van de pandemie. Oh ja, in die herfst vallen ook nog de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Waartoe gaat dat leiden in het tijdsbestek van één jaar? En vooral wat betekent dit voor mijn beleggingsportefeuille?

 

Financiële basis

Even terug naar de basis.

Beleggen doe je voor de lange termijn. Daarvan is het semester hierboven beschreven slechts een kleine fractie. Hoe relevant is dat nog gezien over een periode van 10 jaar of meer?

Beleggen doe je volgens een plan waaraan je je houdt. Daarentegen krijgen de financiële markten vaak het label ‘manisch-depressief van nature’. Hierdoor handelen ze veel en snel maar altijd met overdrijvingen, in min en in plus. Ze lopen vooruit op de economie en kijken naar toekomstige winstverwachtingen.  De financiële partijen durven nogal onverwachts op korte termijn die verwachtingen wijzigen of bijstellen.

Beleggen doe je op een zo gespreid mogelijke manier. In de coronacrisis daarentegen zocht de slimme handelaar naar de schaarse winnaars zoals farma en technologie. Bijgevolg gaat daar onevenredig veel aandacht en geld naar toe. Daarbij is niet altijd  het spreidingsprincipe als richtlijn gevolgd.

Beleggen doe je omdat je in de kracht van de markten gelooft. Daarbij is de reële economie de drijvende kracht. Inderdaad de coronacrisis heeft die economie sterk aangetast.  Bovendien kennen we nog niet eens alle effecten. Maar als belegger geloof je wel in het langetermijnpotentieel.

Daarom kunnen we de stelling van de breuk tussen de financiële markten en de economie niet echt onderschrijven. Het klopt wel dat de lange termijn en veel geduld op basis van een echt plan noodzakelijk zijn om de doemscenario’s op korte termijn als goede belegger te bekijken waarvoor ze bedoeld zijn. Om naar te kijken niet om naar te handelen.

Als je wil weten hoe je dan best kan handelen, contacteer Cring voor opmaak, uitvoering en begeleiding van je plan.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943