Heeft u vragen?

De onzekerheidsparadox

“De markt haat onzekerheid.”

“De markten zijn weer te volatiel, de onzekerheid neemt toe en voorzichtigheid is geboden. Misschien moeten we geheel of gedeeltelijk uit de markt stappen, in cash gaan en wachten tot de volatiliteit en de onzekerheid lager zijn.”

Dit soort uitdrukkingen hoorden we weer geregeld de laatste tijd. Maar zijn ze wel logisch?
Elke belegging met een verwacht rendement dat hoger is dan de risicovrije rente op een spaarboekje houdt in dat zekerheid wordt opgeofferd voor een mogelijk hoger rendement. Uiteindelijk zijn blijkbaar veel beleggers toch bereid om meer onzekerheid te accepteren als er een mogelijk hoger rendement tegenover staat. Dus het klopt dan niet helemaal wat ‘de markt’ zegt?

 

BEHEERS UW EMOTIES

Hoewel de uitdrukking dat ‘de markt onzekerheid haat’ misschien niet helemaal logisch is, wil dit niet zeggen dat we er niets van kunnen leren. Door dieper in te gaan op de precieze inhoud van deze uitspraak, krijgen we inzicht in de gemoedstoestand van mensen.

Met deze uitspraak bedoelt men eigenlijk dat, niet de markt, maar de beleggers daadwerkelijk nervositeit en vrees ervaren als de volatiliteit toeneemt.

Dit bevestigt dat veel beleggers moeite hebben om hun emoties los te koppelen van hun genomen beleggingsbeslissingen bij hoge volatiliteit op de markt. Eigenlijk zegt ons dit dat voor veel beleggers schommelende marktprijzen een bron van zorg kunnen zijn. En dit zowel bij nieuwe hoogte- als nieuwe dieptepunten op de markten. Gedurende dergelijke periodes kunnen we denken dat het niet het goede moment is om te beleggen. In veel situaties denken we achteraf vaak dat een bepaalde periode een goed moment was om te beleggen. Helaas zal de toekomst altijd onzeker blijven, ook al kan het verleden een indicatie geven over de toekomst.

 

BLIJF KALM

Om u niet door emoties te laten leiden in tijden dat de onzekerheid lijkt te zijn toegenomen, moet u als belegger onder meer beschikken over de juiste vermogensallocatie die past bij uw bereidheid en vermogen om risico’s te dragen.
Wat ook helpt, is te beseffen dat u zowel in tijden die goed lijken als in tijden die slecht lijken, niet zomaar kunt verwachten een hoger rendement te krijgen. U zal daarvoor altijd een bepaalde vorm van risico moeten accepteren. Een daling op de markten voelt wellicht niet goed aan. Maar als u beschikt over een portefeuille die bij u past dan begrijpt u dat onzekerheid en volatiliteit een onderdeel is van beleggen.
Vasthouden aan uw plan en dat regelmatig aftoetsen is de manier om te voorkomen dat u als belegger emotioneel reageert. Dit kan leiden tot een betere beleggingservaring zodat u toetreedt tot de ‘Cring’ van mensen die slimmer blijven omgaan met hun geld.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943