Heeft u vragen?

De perfecte beleggingsportefeuille

Soms lees je een boekbespreking in de financiële pers waarvan je denkt dat je het boek moet lezen. Als professionele beleggingsadviseur bedoel ik dan, om bij te blijven of iets bij te leren over de academische onderbouw van beleggen. Die reactie had ik recent met een artikel over het boek ‘In Pursuit of the Perfect Portfolio'(1). Het begon veelbelovend want er kwamen 10 financiële denkers aan bod waaronder 6 Nobelprijswinnaars. Allen hadden ze bijgedragen aan de academische analyse over hoe een perfecte beleggingsportefeuille kon opgebouwd worden. We gaan ze niet allemaal bespreken vooral omdat de eerste vaststelling in het boek nogal teleurstellend is maar anderzijds ook logisch.

De perfecte beleggingsportefeuille voor elke belegger bestaat niet.  

Hetzelfde voor iedereen werkt niet. Dat hadden we misschien kunnen verwachten maar waarom dit niet bestaat is een veel interessantere vraag.

Waar moet de belegger op letten? 

  1. Hij moet diversifiëren. Eigenlijk zou hij zo sterk moeten diversifiëren dat zijn portefeuille “in alles van onze planeet” belegt. Theoretisch vallen hier ook grondstoffen, private equity, niet-genoteerde activa zoals starters en grote infrastructuurprojecten onder. Praktisch is dit onhaalbaar en moet hij genoegen nemen met producten die naar dit ideaal streven. Breed gespreide indexfondsen en passief beleggen zijn een paar manieren waarop dit ingevuld wordt door de markt.
  2. Hij moet op de kosten letten. Alle academici zijn het erover eens dat de kosten op de lange termijn het sterkst op het rendement inwerken. Zelfs meer dan de keuze van de activa.
  3. Hij moet aan elke soort activa een gewicht toekennen in zijn portefeuille. Dit is een mix van de activa die op een kostenefficiënte manier bereikbaar zijn  voor de doorsnee belegger.
  4. Hij moet zijn risicoappetijt (positief geformuleerd) of zijn risicoaversie (negatief geformuleerd) bepalen. Leeftijd, opgebouwd vermogen, spaarcapaciteit en verwacht rendement spelen hierbij een cruciale rol.

De belegger zelf

De perfecte portefeuille begint bij het bepalen van je eigen financiële doelstellingen.  Die kan je best in een concreet financieel berekend doel vertalen. Of je zou dit ook een “Financieel LevensPlan” kunnen noemen. We pakken het strikt persoonlijk aan want het enige wat telt bij beleggen is jouw eigen strikt persoonlijke doelstelling

Hier komen we weer bij de Cringaanpak terecht. Eerst gaan we met onze klanten het gesprek aan over je plan. Een paar vragen die opduiken in deze aanpak.

  • Wat wil je bereiken op een bepaald moment en op de lange termijn?
  • Hoeveel heb je opgebouwd?
  • Hoeveel kan je nog opbouwen op regelmatige basis?
  • Welk rendement verwacht je op het geheel ?
  • Wat is je levensstijl en uitgavenpatroon?
  • Hoeveel risico accepteer je op lange termijn in alle marktomstandigheden ?

De beleggingsprincipes hierboven vermeld passen we natuurlijk toe. Die combineren we met de antwoorden op de persoonlijke vragen. Op die manier komen we sterk in de buurt van de ideale portefeuille. Althans voor die individuele klant die het hele proces met ons doorloopt.

Wil je weten hoe het werkt?

Kom het bij ons beleven./

Tot binnenkort.

Lieven

 

(1) Boek van Andrew Lo en Stephen Foerster, allebei economieprofessoren in een artikel in De Tijd van Kris Vanhamme op 21/8/2021

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943