Heeft u vragen?

De val stoppen?

Omikron overal

Het was weer zover. Black Friday promotie. Je kent dat wel de sterk negatieve cijfers. Ze kunnen niet hoog genoeg zijn. Je vraagt je af of er nog winst gemaakt wordt. Tenminste als je naar de consumentenmarkt kijkt.

Maar eigenlijk wil ik het hebben over de negatieve ‘promotie’ op de beurs op Black Friday. Het hoogste dagverlies van het  jaar.

“De belegger is tot het besef gekomen dat de pandemie niet voorbij is en dat ze blijvende effecten heeft.”

In 24 uur was de nieuwe virusvariant omikron overal. Wat ook opviel, was de snelheid waarmee er maatregelen allerhande werden uitgevaardigd . Snelheid en de korte termijn waren de ordewoorden.

En ja, inderdaad het algemene nieuws vermeldde de wereldwijde slechte beursprestaties.

(Een Cring-principe: als de beurs vermeld wordt in het algemene nieuws, is het omdat het een zware verliesdag was. Bijna nooit komt de beurs in het nieuws als ze sterk vooruit gaat op één dag. De beste beursdagen zijn alle dagen wanneer de beurs niet in het algemene nieuws vermeld wordt.)

Korte termijn bijziendheid

De gevolgen van deze val op een vrijdag zijn mooi geprogrammeerd en hebben de tijd om te rijpen tijdens het hele weekend in de geest van de belegger.

  • De slechte prestatie is de moeite waard om te vermelden. Dus dan moet het wel echt slecht zijn. De gemiddelde belegger denkt: Oei, dit is het begin van een nieuwe trend. Het gaat omlaag en kan alleen maar lager gaan. De voorspelling die zichzelf waarmaakt, ligt om de hoek te wachten.
  • Bij een algemeen erkende slechte prestatie wereldwijd moet ik iets doen. Want als het tegen dit tempo naar beneden blijft gaan, dan heb ik binnen x dagen, weken, maanden nog weinig van mijn beleggingsportefeuille over.
  • Was er geen stop loss drempel ingebouwd of was er geen automatisch waarschuwingssignaal geactiveerd waardoor ik onmiddellijk in cash ging en uit de markt ging? Gelukkig.

Dit zijn uitingen van een bekend psychologisch fenomeen. Zie de titel van deze paragraaf. We kennen aan het recente verleden meer belang toe dan aan een algemene historische trend of een lange termijn perspectief. En we gebruiken dit meteen ook om de toekomst te voorspellen. Met andere woorden, we verwachten meer van hetzelfde in de toekomst op basis van wat we kennen uit het recente verleden. Als het dan ook nog eens slecht is, speelt het effect nog sterker.

Onverwachte reacties

Hier volgen een paar ‘dwarse’ reacties bij een scherpe val op de markten die wel eens het begin van een ommekeer kan zijn.

  • Het is gebeurd. Je bent sowieso onherroepelijk te laat. De daling van de markt heeft zich al vertaald in je portefeuille. Nu uitstappen – gewild of automatisch – doet je inderdaad de volgende daling vermijden. Maar wie zegt dat het een structurele daling zal zijn?  Je hebt wel je papieren verlies omgezet in harde cijfers als je uit de markt bent gegaan. Tegelijkertijd heb je jezelf het potentieel ontzegd om je fictief verlies te herstellen. Of je moet direct de beslissing terugdraaien en terug instappen. Maar waarom was je dan uitgestapt? Dit is een van de redenen waarom vooral bij een automatische uitstap – ook stop loss genoemd – de belegger te laat terug instapt.
  • De volgende dag kan totaal anders zijn. Des te meer omdat er een heel weekend tussen zit. Als op Black Friday de wereld op minder dan 24 uur er anders kan uitzien, waarom zou dat dan niet op een maandag na een weekend kunnen? Stel dat er signalen in het weekend komen dat de omikronvariant niet zoveel zou verschillen van de deltavariant? Of dat dan volledig bewezen is of nog niet, speelt niet echt een rol. De markten gaan deze extra info met de nodige omzichtigheid verwerken maar alle partijen zullen een positie innemen. Dus maandag is vrijdag niet. Maar wat het wel is, weten we ook niet. Voorspellen, daar is een mens niet goed in.

Jouw reactie als belegger

Wat moet je dan wel doen bij dit soort zwarte beursdagen?

  • Als je belegd bent, laat je je beleggingsprofiel en je portefeuille zijn gang gaan. Je hebt een plan gemaakt voor de lange termijn en je voert dit uit. Als je een echt goede reden wil hebben om deze regel te volgen, bekijk dan dit videootje.

de beste beursdagen missen

  • Als je wil gaan beleggen omdat je geld ter beschikking hebt, maak je plan op en voer het uit.

Ja, maar de stand van de markt is toch ook een keuzefactor in de beslissing? Neen. De markt is de markt en daar heb je als individuele belegger geen invloed op. Laat staan dat je ze kan verslaan. Jij zou als enige weten dat je nu niet in de markt moet stappen en toch zijn er miljoenen anderen die nu wel die stap zetten? Of andersom.

Het klinkt eenvoudig als richtlijn maar dat is het eigenlijk ook. Het gaat erom de basisprincipes consequent en zonder twijfel of emoties toe te passen. Als herinnering hieraan lees een van onze basisblogs – uit 2018 al. Sommige cijfers hebben een actualisering nodig maar de basisfilosofie is nog altijd dezelfde.

Cringaanpak

Na een zwarte vrijdag kan toch nog een prettig weekend komen. Ook een prettige maandag gewenst.

Tot later.

Lieven

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943