Heeft u vragen?

De voorspellingen voor 2019 drie maanden later

Je had ondertussen al begrepen dat wij als financieel adviseur geen voorspellingen maken. Toch gaat deze blog over voorspellingen. Waarom? Omdat de meeste financiële adviseurs er wel maken. En omdat wij willen aantonen dat geen voorspellingen maken een grotere kans op een positieve beleggingservaring geeft. Vooral het effect op het rendement door vast te houden aan de strategie is opvallend.

Maar eerst even naar de algemene financiële adviseursmarkt en de andere goeroes.

Je leest twee ‘voorbijgestreefde’ voorspellingen als bijlage uit de Tijd in onze mailing. Voor het evenwicht geef ik jullie een bijdrage met een positieve duw naar meer aandelen en een artikel met een waarschuwing over hoe moeilijk 2019 wordt voor aandelen.

De bron is telkens een toonaangevende fondsenbeheerder. Dat wordt moeilijk kiezen.

Je hebt een paar vragen na deze inleiding. Ik formuleer er een paar in jouw plaats.

  • Was 2018 een ‘ellendig’ jaar?
  • Hoe deden de portefeuilles van Cring-klanten het dan?
  • Hebben die klanten de adviezen gevolgd in 2018?
  • Wat doen jullie voor 2019 met dit soort tegenstrijdige adviezen?

 

Cring voert duidelijke communicatie als leidmotief ook over resultaten en beleggingsstrategie.

2018

Ja, ook in de portefeuilles van onze klanten was 2018 geen goed jaar. Dat zie je heel duidelijk in de eerste tabel voor het volledige jaar 2018 hieronder. Alle profielen geven rode resultaten voor een periode onder drie jaar, gemeten tot 31 december 2018. Kijk naar de kolom van ‘1 Year’ en ‘2 Years’. Op drie en meer jaren wordt het jaarrendement weer positief voor alle profielen.

In december 2018 werd de herhaling van de crisis van 2008 aangekondigd door sommigen. In de cijfers van 2018 viel dit met minus 7.35 % voor het profiel met de meeste aandelen (kolom YTD rij Groei) nog mee tegenover een daling van ongeveer 40 % in 2008. Inderdaad, alles is relatief ook rode cijfers.

2019 tot nu toe

Wij verschuiven ons vizier nu naar het einde van het eerste trimester van 2019. Dit zijn voor ons de voorlopig meest recente cijfers. Het is moeilijk op 1 mei resultaten te hebben voor de hele maand april. Niet alles in de financiële sector werkt even snel als handelen met flitscomputers en robotprogramma’s op de beurs.

Maar toch zegt dezelfde tabel drie maanden later heel veel.

In de eerste kolom YTD zie je het rendement van het eerste trimester (YTD of year-to-date of het huidige jaar tot nu toe wil in deze tabel zeggen vanaf 1 januari 2019 tot 31 maart 2019). Dankzij deze hoge positieve cijfers van het ‘herstel’ voor die drie maanden is het rendement op jaarbasis bekeken voor alle portefeuilles terug positief in de kolom ‘1 Year’ en ook voor alle langere periodes.

Er is één basisvoorwaarde om effectief dit rendement te halen. Je had moeten blijven zitten, ook in december 2018.

 

Ik weet het. Met cijfers kan je alles bewijzen afhankelijk van hoe je het uitlegt en welk resultaat je wil bereiken.

Daarom nog een laatste algemene raad hoe naar de cijfers te kijken. Hoe meer je naar de rechterkant van de tabel kijkt, hoe meer positieve cijfers je ziet. Ook in de eerste tabel voor het jaar 2018. Dat wil zeggen, de lange termijn werkt en geeft meer kans op positieve cijfers. Het effect van het instapmoment en van de korte termijn bewegingen vervaagt maar de kracht van de gekozen strategie werkt volop.

 

Je wil meer weten over de cijfers, de portefeuilles en onze manier van werken?

Kom gerust langs. De koffie staat klaar.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943