Heeft u vragen?

De wereldwijde obligatiemarkt

Voor de doorsnee belegger zijn de grootte en de diversiteit van de wereldwijde obligatiemarkt grote onbekenden. Dit geldt ook voor de aandelenmarkten trouwens. Bij Cring is het een gewoonte en een principe geworden om onze klanten de academische opbouw van onze beleggingsbenadering in detail uit te leggen. Vandaag kijken we naar de obligatiemarkten.

De cijfers

De totale gereglementeerde wereldmarkt in obligaties heeft een omvang van 43.000 miljard €. Of in het Nederlands, 43 Biljoen €. Als je cijfers van die orde van grootte in het Engels leest, dan spreken ze van ‘Trillion’ waar wij Biljoen zeggen. Even opletten dus.

Ook in deze markt is de verdeling tussen de Ontwikkelde economieën en de Opkomende economieën zwaar in het voordeel van de eerste: 38 Biljoen € tegenover 5 Biljoen €. Daarbuiten is er nog een kleine markt van 295 Miljard € in vooral Afrikaanse landen.

Europa en Japan

Een andere opdeling die wel belangrijk is, kijkt naar de aard van de emittent. Veruit het grootste deel wordt uitgegeven door de overheid terwijl de bedrijfsobligaties meer en meer hun plaats opeisen. Maar in sommige landen stellen de bedrijfsobligaties proportioneel weinig voor. Ook in de obligatiemarkt zien we een overwicht qua volume in het voordeel van de VS maar toch minder uitgesproken dan in de aandelenmarkt. Ongeveer een derde van de wereldmarkt bij obligaties en meer dan de helft in de aandelenmarkt. Andere landen, vooral Europese zoals Duitsland, Italië en Frankrijk, hebben een veel groter aandeel in deze markt dan in de aandelenmarkt. Het grootste deel na de VS zit in Japan. Obligaties en overheidsfinanciering zijn dan ook nauw verbonden. Denk daarbij aan de hoge Japanse overheidsschuld.

Waar zit België in dit verhaal? We staan op de kaart iets prominenter dan bij de aandelen maar dan nog blijft het bij 1% van de totale markt. Het verband met de overheid is bekend bij elke Belg, zelfs bij de niet-belegger.

Hoe beleggen? 

De cijfers over het volume en over de soorten geven aan dat ook in de obligatiemarkt de belegger best hulp zoekt om hier zijn weg in te vinden. De risico’s zijn bekend: looptijd, intrestvoet, wisselkoers en emittent. Diversificatie is vanzelfsprekend de regel maar hoe doe je dat voldoende in een gigantische markt? Niet door alleen naar de Belgische markt te kijken waar de overheid dominant is. De strategie van de overheid komt zeker niet altijd overeen met de beleggingshorizon en de nood aan liquiditeit van een particuliere belegger.

Bij Cring bouwen we het advies aan de klant van onderaan op om uit te komen bij de juiste mix. Die is toegespitst op de risicoprofiel van de klant.

Wil je weten hoe dat werkt in de praktijk of wil je meer details over de academische benadering?

We heten je graag welkom op een kennismakingsgesprek met respect voor alle sociale afstandsmaatregelen.

Tot later.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943