Rendement: ook op obligaties?

Rendement: ook op obligaties?


Ondertussen weet je het al. Rendement komt nooit zonder risico. In de constructie van een portefeuille neemt de belegger volgens zijn risicoprofiel een deel obligaties op vooral om rust in zijn portefeuille te brengen in turbulentere tijden. De onderliggende redenering was altijd: “Obligaties dalen wanneer aandelen stijgen en andersom”. Bovendien hebben obligaties het voordeel dat ze meer voorspelbare opbrengsten hebben terwijl ze minder schommelingen ondergaan.

Maar ondertussen is er een stoorzender opgedoken in dit klassieke verhaal. De centrale banken kopen massaal obligaties op om de rente te drukken en zo de economie te stimuleren. Het gevolg is dat een zerorendement op obligaties het nieuwe normaal geworden is.

Impact op de portefeuilleopbouw?

Als bijkomend effect betekent dit dat het al eerder geponeerde principe van “aandelen stijgen als obligaties dalen en andersom” niet meer opgaat. Beide activa zouden meer en meer in dezelfde richting evolueren op hetzelfde moment.

Wat doet Cring met deze tendens in de markt?

Wij gaan te rade bij de academische wereld net zoals we dit al deden voor onze portefeuilleopbouw. Eerst en vooral gaan de academici niet over één nacht ijs. Zij blijven aangeven dat de kwaliteit van de emittent en de looptijd de doorslaggevende selectiecriteria blijven bij de selectie van obligaties.

Toch zien zij ook een opportuniteit om in sommige portefeuilles die al risicovoller georiënteerd zijn, de looptijden van de obligatiecomponent te verlengen. Kiezen voor langere looptijden verhoogt het risico. Maar in de enorm gegroeide obligatiemarkt kan je ook daar door fundamentele analyse doordachte keuzes maken. Er is een sterke gelijkenis met de manier van werken in de aandelenmarkten.

De aanpassing

De verhoging van het risico doet de kans op rendement toenemen. Tegelijkertijd wordt nauwlettend de toename in de schommelingen van het uiteindelijke rendement binnen de perken gehouden. Het komt erop neer dat de kans op hoger rendement niet gehaald mag worden door een onevenredige hoge stijging van de kans op sterk variërende rendementen.

Als uiteindelijk resultaat krijgt een goed gestructureerde portefeuille een bijkomende kans op een hoger rendement door de aanpassing in de obligatiecomponent. En dit gebeurt door een sterk gecontroleerde verhoging van de graad van risico in de hele portefeuille.

Bij Cring denken we dit principe geleidelijk in onze portefeuilleopbouw te verwerken. Zowel voor nieuwe als voor bestaande portefeuilles maar dit zal altijd gebeuren in samenspraak met onze klanten en in volledig respect voor zijn risicoprofiel.

Hierover meer weten? Kom in onze kring en contacteer Cring.

Tot binnenkort.

Lieven



Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons