Heeft u vragen?

“Deze keer is het anders”

Fundamenteel

Bij elke crisis heb je klassieke economen die de vergelijking met de vorige crisissen maken. Hun conclusie is dan meestal: “het is grotendeels vergelijkbaar maar toch weer ietsje anders”.

Daarnaast heb je de ‘zwarte zwaan -economen’ die aangeven dat de economie er na de crisis fundamenteel anders zal uitzien. De gekende principes en wetmatigheden zijn niet meer van toepassing.

Je ziet ook weer courant vergelijkingen met de grote beurskrach van oktober 1929 opduiken. De cijfers van de coronacrisis zouden nog slechter zijn dan die van toen.

Tijdelijk

Elke pandemie heeft één belangrijke eigenschap. Zij is tijdelijk en gaat voorbij. Hoe lang duurt tijdelijk?

Het klassieke antwoord: er komt een herstel in de vorm van een V op termijn. Het kan ook in de vorm van een U zijn.

De beschrijving van tijdelijk is verschillend naargelang de lengte van de periode die je bekijkt.

Als je naar de laatste week kijkt, dan is de V voorlopig een I: namelijk steil naar beneden.  De V heeft maar één been. Of anders uitgedrukt: de markten zoeken de bodem. Die zal pas bereikt worden als er voldoende signalen zijn dat het virus onder controle te krijgen is.

Dan komen we op het onderste punt van de V en gaat het tweede been snel omhoog.  Of volgens anderen heeft de economie het zo moeilijk dat de I een L wordt. De bodem wordt een soort platform omdat de vooruitzichten nog te onzeker zijn. Later krijgt de L een been naar boven en wordt het een U-vormig herstel.

De lange termijn

Of het nu een V of een U is, maakt de lange termijn belegger niets uit. Stel dat de L zich vormt in het eerste halfjaar van 2020 en de U vorm krijgt in het tweede halfjaar. Stel zelf een andere periode in door halfjaar te vervangen door …

Wat doet de lange termijn belegger?

Bij zijn basisfilosofie blijven. Vasthouden aan zijn financieel plan gericht op de lange termijn.

Cring ondersteunt zijn klanten om hun focus op hun initiële doelstellingen uit hun Life Planning te houden. Dit is minder evident in deze nooit geziene tijden maar solidariteit en samenwerking zijn geen loze woorden, zeker nu niet.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943