Heeft u vragen?

Duurzaamheid en beleggen

De nieuwjaarsbrief van de beleggingshuizen en andere private bankiers voor 2021 had weer het klassieke patroon. Jullie weten ondertussen dat Cring niet meedoet aan het doorlopen van al die scenario’s voor één jaar. Voorspellingen zijn niet aan ons besteed en aan jullie ook niet trouwens. Maar tussen al die redelijk clichématig verwoorde scenario’s viel het ons toch op dat in het vooruitkijken voorbij de coronacrisis  enorm veel de term DUURZAAMHEID viel. En dit in alle vormen.

Er werden analyses van de klantenbehoeften gepresenteerd. Het klopt inderdaad dat de klanten graag duurzame beleggingen (zouden) doen maar daar kan toch niemand tegen zijn? Ook over de selectiecriteria om duurzaamheid te omschrijven en over productcertificaten – al dan niet van externe partijen – kregen we heel wat informatie. Toch lijkt het ons dat er nogal veel definities van duurzaamheid in omloop zijn. Dat kan ook niet anders. Iedereen is zoekende in deze relatief nieuwe manier om naar activa te kijken. De aanpak kan erg sterk verschillen en dit legt een grote druk bij de klant om de verschillen er uit te halen. Daarbij zal je als klant altijd zelf goed moeten kijken hoe duurzaamheid gedefinieerd wordt. Dit kan voor elk fondsenhuis anders zijn.

Duurzaamheid als vernislaagje? 

Met streven naar duurzaamheid in beleggen is niets mis. Het zou wel eens kunnen dat het de standaard manier van beleggen wordt als we het combineren met de oplossingen voor de klimaatuitdagingen. Alleszins verdient duurzaamheid een lange termijn benadering en een stevige academische onderbouw. Dus net zoals wij  beleggen nu aanpakken.

Dat betekent dat wij geen fondsen kiezen met een groen jasje omwille van het groene jasje.

Eerst en vooral volgen we ook voor de duurzame fondsen de algemene academische beleggingsprincipes . We zoeken naar hogere verwachte rendementen en we gebruiken de markt als de machine die de activa correct prijst. Bovendien diversifiëren we maximaal en zoeken we altijd de laagst mogelijke kost bij het uitvoeren van onze strategie.

Maar daarnaast passen we ook het principe van de academische onderbouw toe bij de definitie van duurzaamheid en bij de selectie van de activa. Omdat wij onze klanten doorheen het hele proces willen meenemen, gaan we in onze volgende blog dieper in op deze criteria. We bouwen de uitleg rustig op via het bepalen van de criteria en hun oorsprong en meetbaarheid. Dit alles om je als klant echt uit leggen wat wij onder duurzaamheid verstaan.

Je kent dan de definitie wat je toelaat om zelf te kiezen of dit soort duurzaamheid iets is voor jouw portefeuille. Maar eerst het leerproces doorlopen.

We beginnen er samen volgende keer aan.

Tot dan.

Lieven

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943