Heeft u vragen?

Duurzame economie is gewoon economie

In onze blogs over duurzaamheid hebben we het al gehad over de toenemende invloed van duurzaamheid op het algemene marktgebeuren. Die invloed was niet altijd even duidelijk meetbaar. Meestal omdat het vooralsnog ontbreekt aan duidelijke criteria en regelgeving. Tot nu toe leek het alsof duurzaamheid een extra set van parameters was die bovenop de gekende beleggingscriteria werd gelegd. Je had dan een “normaal” beleggingsproduct en zijn “duurzame” versie.

Ook waren er sectoren waar duurzaamheid helemaal niet aan de orde was of zelfs niet kon komen. Tenslotte zou duurzaamheid een fenomeen zijn dat alleen voorkomt in de ontwikkelde markten. Want in de opkomende markten zou dit structureel nog niet kunnen werken.

In een van mijn vorige blogs bouwde ik al behoedzaamheid in verband met duurzaamheid en het effect op de beleggingsprincipes. Toen klonk het zo:

Het is dus niet zo vanzelfsprekend om een beleggingsstrategie volledig te verduurzamen zonder de basisprincipes van beleggen geweld aan te doen. Het is dus aangewezen om het juiste evenwicht tussen de verschillende parameters te zoeken.

Nu zou het wel eens kunnen dat we eigenlijk niet ver moeten zoeken naar een manier om de parameters van duurzaamheid te verwerken in onze beleggingsstrategie. Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Zelfs voor dit soort complexe thema’s heeft de markt de capaciteit in huis om de informatie te verwerken tot een juiste prijszetting.

Sneller dan gedacht

Recent zijn er een aantal fenomenen opgedoken die erop wijzen dat duurzaamheid veel sneller dan verwacht in de marktwaardering een algemene rol speelt. En dan nog in een sector waar duurzaamheid uitgedrukt in CO2 vermindering moeilijk of niet te realiseren was. We hebben het over de olie- en gassector. Zo is er de rechterlijke uitspraak die Shell een sterke bijsturing van zijn business plan oplegt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Of de ophefmakende verkiezing van “duurzame” bestuurders in de raad van bestuur bij Chevron. Of de CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, die spreekt van een ‘aardverschuiving’ die veel sneller gaat dan hij verwachtte en die vooral in de richting van meer duurzame investeringen gaat.

Zo kan het snel gaan. Als de consumenten of de leveranciers of de pensioenfondsen en andere grote beleggers zich door duurzaamheid laten leiden als een sleutelfactor in hun beslissingsproces, kunnen de bedrijven niet anders dan (snel) volgen. Als de kredietinstellingen duurzaamheid in hun charter opnemen, dan kan een bedrijf dat hieraan niet of onvoldoende voldoet, meer moeten betalen om aan werkingskapitaal te geraken.

Er zullen winnaars en verliezers zijn. Ook moeten de overgangskosten en investeringen in de richting van een duurzaam bedrijfsmodel niet onderschat worden.  Maar en dat is belangrijk. De evolutie in de richting van een duurzame economie geldt voor iedereen zodat iedere marktspeler zich zal moeten aanpassen.

De brede markt

Voor de lange termijn belegger verandert er dus eigenlijk niet veel. Als hij de fundamentele beleggingsprincipes blijft toepassen zoals hij dat altijd deed dan kan hij die ook gebruiken in de brede markt van de ‘duurzame’ economie. Want die duurzame economie is de economie in het algemeen.  Weliswaar een economie in volle aanpassing naar  een duurzamer model.  Maar aanpassen, herwaarderen en nieuwe informatie verwerken tot een juiste prijs is altijd al de kracht van de markt geweest. Ook in deze duurzame context rekenen wij op die kracht.

Meer weten over de aanpak van duurzaamheid in een beleggingsstrategie?

Vraag het ons. Vrijblijvend.

Tot binnenkort.

Lieven

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943