Heeft u vragen?

Een besturingssysteem voor jouw financiën – Deel 1

Mijn blog van 14 dagen geleden bevat een aantal boute beloftes.

 

Je kon lezen dat je van fouten van anderen moet leren omdat je niet lang genoeg kunt leven om ze allemaal zelf te maken. Ik laat dan de pijn van het herstellen van al die onnodige fouten nog ter zijde.   Al dat leergeld betalen is niet nodig durf ik te stellen!

Lees elke veertien dagen onze blogs en bouw zo jouw kennis en kunde inzake financiën stelselmatig op.

 

 

‘ Boost jouw FQ ‘  is ons motto.

 

 

Vandaag start ik met je een handleiding te geven voor het opzetten van een slim besturingssysteem voor jouw eigen financiën.

 

 

Wat kan jou zo’n eigen en slim besturingssysteem opleveren?

 

Wel een optimaal besturingssysteem zorgt ervoor dat je op momenten van angst de juiste reflex in huis hebt.  Momenten van pijn worden momenten van transformatie en momenten van verlangen zet een goed besturingssysteem om in échte actie.  Wat er ook in de financiële markten gebeurt,  je zal rust ervaren doordat je een duidelijke focus hebt.  Je zal het comfort voelen van de automatische piloot vanuit jouw eigen besturingssysteem.

Ik weet dat ik je hier heel erg veel beloof!

 

Ik zal er de komende maanden alles aan doen om jou alle hoekjes en kantjes van een goed besturingssysteem te laten ontdekken.

 

 

 

 

Je start vandaag met Deel 1!

Ik ga je op weg helpen vanuit een hele reeks inzichten.

 

Ik licht telkens het inzicht toe. Daarna leg ik je uit hoe jij daarmee aan de slag kan gaan.  Om af te sluiten met alle positieve gevolgen van dit inzicht voor jouw besturingssysteem.

Inzicht 1 :   Breng structuur in jouw financiën.

Wat we hiermee bedoelen is van toepassing voor elke leeftijdsgroep en voor elk niveau van inkomen.  Jouw takenpakket is tweeledig :

Ten eerste :  Je hoort écht te weten wat je maandelijks binnen krijgt en wat er op een ‘normale’ maand wordt uitgegeven.

Ten tweede : Breng exact in kaart wat je bezit inzake roerende middelen.  Het volstaat niet om een, twee of drie bank-apps op jouw smartphone te installeren waarop je jouw bankrekeningen kan volgen.    Maak een document voor jezelf waarop je al jouw bankrekeningen, spaarrekeningen, effectenrekeningen, verzekeringspolissen, pensioenspaarpolis  enz..  samen brengt.

Fris die lijst elke drie maanden op en sla de oude lijst ergens op.   Je gaat na verloop van tijd helemaal vertrouwd geraken met  jouw lijst en zelf de lijnen gaan ontdekken binnen dewelke jouw lijst zich ‘ontwikkelt’.   Door op het einde van het jaar de vier lijsten naast elkaar te leggen en even stil te staan bij hetgeen zich heeft voorgedaan verwerf je nog meer overzicht.

Positieve gevolgen voor jouw besturingssysteem van Inzicht 1 :

 

Je weet écht wat er gebeurt, het is niet langer meer een ‘aanvoelen’ of een vermoeden.  Dat brengt veelal rust in je hoofd en een terecht gevoel van controle van alvast jouw eigen financiën.

Financiële gedragspsychologen merken op dat mensen die dit over lange termijn doen, zich meer bewust worden van hun eigen financiën. Je zal een portie vertrouwen tanken,  dat ga je straks nodig hebben om de juiste beslissingen te nemen bij de verschillende inzichten waarmee ik je nog ga vertrouwd maken.

 

 

 

Inzicht 2 :  Hoe ik idealiter mijn maandelijkse spaarcenten spreid.

Ook Inzicht 2  is van toepassing voor alle leeftijdsgroepen en voor elk niveau van inkomen.  Als ik dit voor het eerst toon aan mensen op tram 5 ( dit zijn de ‘plus 49 -jarigen’)  krijg ik vaak de opmerking: “Had ik dit maar eerder geweten én toegepast.  Het had me meer comfort gebracht en een duidelijke richting aangegeven”.

Ben je vandaag jonger dan 50, bijvoorbeeld iemand op tram2 of 3,  dan is inzicht 2  een gouden tip om tegen jouw 40-ste al een flinke stap voorwaarts te hebben gezet.

Jouw takenpakket :

Het bedrag dat je maandelijkse spaart draag je volledig over naar jouw spaarrekening(en).  Dit doe je tot je op jouw spaarrekening(en) een bedrag hebt staan dat 6 maanden van jouw ‘normale’ uitgaven dekt.  Hoeveel dat bedrag moet zijn, weet je intussen als je het takenpakket van vertrekpunt 1 hebt uitgevoerd. (met name in kaart brengen van wat er op een ‘normale maand’ buiten gaat.)

We noemen dit FASE 1  zoals je in onderstaande illustratie kan zien.

We raden je aan om met VIER fasen te gaan werken.   Vandaag hebben we het alvast over de eerste fase.  In elke fase van de vier die ik je zal toelichten, zal je maandelijks een stuk op jouw spaarrekening overzetten.  In fase 1 raden we écht aan om al jouw spaarcenten naar jouw spaarboek over te maken.

 

De gulden regel : zes maanden is ook enkel bedoeld voor mensen nog niet op pensioen zijn of nog niet aan het rentenieren zijn.

Positieve gevolgen voor jouw besturingssysteem van Inzicht 2 :

Voer dit uit, leg discipline aan de dag en je zal met de tijd ervaren dat je hiervan beter slaapt. Je kan ook beter tegen een financiële tegenvaller.  Een wasmachine die plots vervangen moet worden. Of een zomervakantie die blijkt wat duurder uit te vallen dan eerst gedacht.   Je legt die spaarreserves inderdaad niet enkel aan voor noodgevallen, maar ook voor de leuke dingen des levens!

 

 

 

Over veertien dagen vertel ik je meer over fase 2 en de slimmere spreiding die je vanaf dan gaat aanwenden.  We starten dan aldus met Inzicht 3 .

 

Ik zie je graag terug lezen over 14 dagen.

Jos Drees

Gsm : 0495 182899

jos@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943