Heeft u vragen?

Financieel gedrag

Alle partijen in de financiële wereld vertonen een bepaald typisch gedrag. Gelukkig niet allemaal exact hetzelfde.

Jullie kennen ondertussen het klassieke verhaal van de beleggingsadviseurs. Zij kijken vooruit naar de volgende 12-18 maanden meestal.  Wij durven wel even 18 maanden terugkijken naar begin maart 2020. Gewoon omdat er niet veel te melden valt.  Want we hebben niets voorspeld en ook niets geadviseerd dat er moest gebeuren. De meeste adviseurs kijken niet graag terug. Waarom niet? Omdat ze er naast zaten.

Altijd ernaast

Dat is niet abnormaal want tegelijkertijd heel menselijk. We zijn als mens slecht in voorspellingen. Omdat we denken dat we patronen zien daar waar er geen zijn.  En ook omdat we er al eens ‘op’ zaten, denken we dat we dit kunstje kunnen herhalen.  Ofwel omdat we denken na de feiten dat we ze voorspeld hadden maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Al deze gedragingen zijn echt menselijk en komen voort uit onze gemoedstoestand en de neiging tot rationaliseren achteraf ook al zat er niet veel ratio in onze beslissing.

 

Toch doen we gewoon verder. De beleggingsadviseur staat alweer te zwaaien met zijn ‘economische vooruitzichten’. Hij* heeft het over:

  • China (gevaarlijk want de communistische partij grijpt rechtstreeks in op de aandelenmarkt als het hen uitkomt);
  • de FED en de ECB met hun oneindig doorlopende stimuluspolitiek en hun streven naar een correcte inflatie;
  • de covidcrisis die al dan niet achter de rug is;
  • bitcoins, grondstoffen, klimaatverandering, elektrische auto’s, energieprijzen en…hier stoppen we.

Analyses maken is goed. Je kan er altijd iets van leren. Wat wordt er van jou verwacht na de analyses?

Dat je de beleggingsadviseur volgt in het aanpassen van jouw portefeuille. Deze keer gaat het goed gaan want de analyses geven de juiste basis voor de voorspellingen aan.

Jouw portefeuille 

Inderdaad je kan de best mogelijke portefeuille laten samenstellen. Maar als je nog maar één keer in tien jaar een gedragsfout maakt, dan kan het best zijn dat je eigenlijk beter af was geweest met je geld onder je matras te steken in plaats van je portefeuille te beleggen. Voorbeeld: in oktober 2008 uit de markt stappen omdat je de daling van je portefeuille meer dan 50% bedraagt en je het bloeden wil stoppen. Dan de boel meer dan twee jaar bekijken vooraleer je terug met je portefeuille de markt instapt. Om dan de snelle heropleving van 2009 volledig gemist te hebben. En dit gat maak je in de komende tien jaar niet meer goed.

 

Jouw portefeuille en je gedrag

Hoe zien wij dat?

Je maakt een portefeuille volgens de academische beleggingsprincipes. Zoals daar zijn: wereldwijde spreiding, voldoende kleinere aandelen, voldoende waardeaandelen, winstgevendheid van het bedrijf als criterium en dies meer. Maar ook en vooral die je zal toelaten om je te gedragen. Dus je maakt je portefeuille zo dat je de neiging niet kan krijgen om er iets op basis van gedrag of emoties aan te veranderen. In feite komt het er op neer dat het design van jouw portefeuille alleen belang heeft in zover het goed gedrag aanstuurt.

Dus wat zeg je dan tegen de beleggingsadviseur die staat te zwaaien met zijn analytische voorspellingen? Je blijft vriendelijk, je knikt, je glimlacht en je wandelt weg.  Al wat hij vertelt, heeft geen belang zolang je niet weet hoe je je moet gedragen (in het financiële landschap).

Hierover meer weten? Vraag het ons.

Dit thema wordt verder aangesneden in onze blogs. Gedragsfinanciën of behavioral finance in het jargon is een interessante materie waaruit we heel wat kunnen leren hoe wij (en ook andere partijen) ons gedragen in het financieel beslissingsproces en vooral waarom we dat zo doen.

Tot binnenkort.

Lieven

* de hij is hier genderneutraal bedoeld, wat niet wegneemt dat de financiële sector toch nog vooral door mannen aangestuurd wordt. 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943