Heeft u vragen?

Financiële doelen stellen ? Waarom zou je dat wel doen ?

Het wordt aan geen enkele universiteit bij mijn weten aan de studenten onderwezen. Soms wordt ernaar gealludeerd, maar daar blijft het meestal bij. Deze week heb ik het met jullie over het belang van het hebben van financiële doelstellingen. Aanleiding is een videogesprek dat ik had met drie jonge twintigers, alle drie ‘kinderen’ van een zelfstandige klant.
De ‘ouders’ vonden dat het hoogste tijd was dat ze eens met onze filosofie zouden kennis maken in deze fase van hun leven. Het werd een onverwacht boeiend gesprek met heen en weer vragen en drie jongelingen die beslisten om hun financiën écht in de hand te nemen.

Stappenplan :

1)   Spaar iedere maand een vast bedrag door het over te maken naar jouw spaarrekening de dag nadat je jouw salaris hebt ontvangen. Je spaart aldus niet op ’t einde van de maand, maar aan het begin. Filosofie hier achter is dat je er makkelijker in zal slagen effectief te sparen en zo nu en dan eens neen zult zeggen tegen een nutteloze impulsuitgave.

2) Van zodra je minstens voor vier tot zes maanden uitgaven op je spaarrekening hebt staan begin je best te diversifiëren. We doen dat omdat die spaarboek wel noodzakelijk is, maar niet bepaald een bron van rendement.

3) Wat betekent diversifiëren ? Sparen met fiscaal voordeel, zoals pensioensparen via een pensioenspaarfonds staat helemaal vooraan. Maar het staat op dezelfde hoogte als maandelijks gaan sparen via op jouw profiel afgestemde beleggingsfondsen. Niet alle fondsen lenen zich daartoe, velen vragen een te hoge minimum inleg. Maar wij hebben fondsen weerhouden die via het aankopen in een polis al voor kleine maandelijkse bedragen beschikbaar zijn. Daarenboven dragen ze de bijzondere voordelen van een verzekeringscontract met zich mee.
Sowieso van belang zijn acceptabele kosten en minimale taxatie of géén taxatie van het rendement.

4) Tegelijk moet er ook voldoende mogelijkheid zijn om geld terug op te nemen bij een volgende fase in het leven zoals bijvoorbeeld het verwerven van een woning of bouwgrond.    Conclusie : planmatig tewerk gaan en volhouden levert altijd weer het beste resultaat  !

Helemaal enthousiast werd ik van hun opmerkingen en vragen bij de drie voorgestelde fondsen.

 

Ik had hen intussen uitgelegd dat de volatiliteit van een fonds, je beste vriend kàn zijn. Dat je in de derde pijler minder speelruimte hebt qua fondsen dan in de vierde pijler. Al deze termen waren na een uurtje vertrouwde begrippen voor hen.

Deze begrippen zijn niet langer onbekend voor hen na ons gesprek :

Eerste pijler, tweede pijler, derde pijler en vierde pijler

Tak 21 – Tak 23 – obligaties – effectenrekening

Beleggingsfondsen – pensioenspaarfondsen

Volatiliteit van aandelenfondsen – diversificatie

Small Caps, Large Caps, Emerging markets

We verwelkomen hen met veel plezier in onze kring van sparende klanten. We zijn tezamen vertrokken om ervoor te zorgen dat ze resultaten zullen boeken.   Ze winnen alvast een altijd beschikbaar aanspreekpunt voor al hun financiële vragen. Wij hebben weer drie enthousiaste cliënten erbij die hun hele leven nog voor zich hebben.  Maar een leven mét financiële doelstellingen en de positieve effecten die daaruit zullen voortkomen.
Het hebben van doelstellingen op zich bevordert het behalen van resultaten en behoedt eenieder voor misstappen.

Slimmer omgaan met uw geld, je begint daar best zo vroeg mogelijk mee!

 

 

We hebben voor deze jonge starters nog tal van tips en adviezen in huis. Deze drie kennen ze intussen.  Wil jij ze ook leren kennen ? Vraag dan jouw eigen persoonlijke videogesprek aan.

In mijn volgende blog zal ik u tonen hoe we succesvolle 50-ers helpen tot optimale resultaten te komen en hoe ze desnoods hun boot nog moeten bijsturen zodat échte financiële vrijheid op het einde van de professionele carrière geen droom blijft.

 

Graag tot over veertien dagen  !

 

 

Jos Drees  0495182899

Makelaar in verzekeringen met specialiteit ‘Leven & Beleggen’

Master Financial Life Planning

By Kinder Institute, Boston (USA)

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943