Heeft u vragen?

Fundamentalisme

In december 2021 schreven we het volgende of misschien hebben we het alleen gedacht en niet echt neergeschreven?

Flashback. Het is nu 20 december 2021.

Wat een prachtig jaar hebben we achter de rug als we naar de cijfers  op de financiële markten kijken. Het kan altijd beter maar het was meer dan goed. En zo zou het wel doorgaan op de langere termijn. En dat ondanks bijna twee pandemiejaren. Wie had dat gedacht! Ach ja, het is waar. We vergeten maart 2020 toen de markten de afgrond ingingen. Waarom hebben we toen niet gepanikeerd? Of deden we dat wel en zijn we het al vergeten omdat het zo snel keerde. Want de markten kropen uit de afgronden begonnen aan hun hobbelige rit naar boven. Nu staan ze op een nooit gezien hoog niveau.

Even ter plaatse rust.

Twee fundamentele reacties zijn mogelijk.

De eerste soort belegger is er een met hoogtevrees die begint over wat omhoog gaat, ooit naar beneden moet. En de bomen groeien niet tot in de lucht. Overwaardering en luchtbellen zitten in de prijzen. Hij gaat even schuilen op veiligere plaatsen zoals op een spaarrekening.

De tweede soort belegger kijkt vanuit historisch academisch oogpunt naar de markten. Daar ziet hij veel tussentijdse correcties. Wel ziet hij ook een fundamentele opwaartse beweging in de lange termijn evolutie van de koersen. Ook na een scherpe val.

Beide beleggers kijken achteruit en vooruit. Voor allebei is het verleden helder en scherp afgetekend. Het beeld van de toekomst is niet zo helder, voor geen van beiden. Toch gaan ze verschillend met de toekomst om.

Terug naar februari 2022. 

We hebben een horrormaand januari achter de rug. Met mijn excuses voor de financiële turbotaal. Even leentjebuur gespeeld bij de financiële pers. Toch is de analyse van december 2021 ook nu bruikbaar. Zelfs na catastrofale cijfers en nooit geziene verliezen en afwaarderingen. Misschien een beetje te veel focus gelegd op de spectaculaire negatieve cijfers in een context van energieschaarste, inflatie en oorlogsdreiging?

Voor de eerste soort belegger boezemt het toekomstbeeld angst in. Daarop gaat hij verder en hij keert de markt de rug toe. Blijkbaar vergeet hij waarom hij in de markt was gestapt. Is die reden dan ineens totaal verdwenen?

De academisch onderlegde belegger aanvaardt dat hij naar een toekomst kijkt die hij niet kent en niet kan kennen. Wat weten we dan wel over de toekomst?

Dat de markten op en neer zullen gaan. Dat ze de nieuwe informatie en toestanden zullen moeten verwerken en dat ze zich zullen aanpassen. Dat er altijd kopers en verkopers zullen zijn om diverse redenen die samen tot een overeenkomst over de prijs zullen komen. Dat ze altijd oplossingen zoeken. Daarbij zullen er fouten en mislukkingen zijn. Sommige ondernemingen zullen zich te laat aanpassen en verdwijnen, andere zullen meer dan verwacht groeien en nieuwe ondernemingen worden opgericht. De onderliggende fundamentele aanvurende factor is optimisme.

Dit bedoel ik met het fundamentalisme uit de titel. Een positief geloof in de kracht van de markten. Als er geen positieve opbrengst van aandelen verwacht wordt, dan zou niemand erin investeren. Dit is buikgevoel. En dit drijft alle actoren op de markt. Samen geeft dat een enorme kracht tot continu aanpassen aan veranderende omstandigheden. Met een drang om beter te doen, het op te lossen en vooruit te gaan.

Dit is positief fundamentalisme in de beleggingswereld.

Het is ook een levensmotto.  Je kan elke morgen wakker worden met de hoop dat de markten een beetje omhoog zullen gaan die dag. Maar je moet ook altijd voorbereid zijn op een achteruitgang die dag. En dan toch opstaan en verder doen want de ene dag is de andere niet.

Dit soort fundamentalisme draagt Cring uit in zijn eigen Kring van klanten en aan iedereen die het horen wil.

Tot later.

Lieven

Master in de personal financial planning – Antwerp Management School

 

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943