Heeft u vragen?

Geld en emoties

Waarom is het zo moeilijk om over geld te praten zonder al te snel in een emotionele woordenstrijd terecht te komen?

Iedereen kent de scène.

Partner 1 zegt:

De buren hebben hun tuin laten heraanleggen door tuinarchitect X. Ik vind het prachtig.”

Partner 2 denkt : “Wat zou dat bij ons kosten?” en slaat in gedachten aan het rekenen maar zegt : “Dat kunnen wij ons niet veroorloven, zeker niet op dit moment.”

Partner 1 reageert: “Daar gaat het ook niet over. Ik had het over de soorten struiken die de buren kozen. En vooral over de manier waarop hun tuin er doorheen de seizoenen zal uitzien als ik de uitleg van de buren goed begrepen heb.”

Partner 2 reageert verbaasd:

“Maar jij wou toch ook ooit onze tuin heraanleggen? Nu kan…” en het einde van deze zin gaat voor partner 1 verloren.

Jullie kunnen het vervolg van het gesprek zelf verder invullen. Als er nog een vervolg is.

Wie is wie?

Ik heb bewust partner 1 en 2 gebruikt en er geen namen of geslacht aan verbonden. Het heeft daar niets mee te maken. Iedereen is wel eens de aanbrenger van een op het eerste gezicht ‘onschuldig’ onderwerp en iedereen is wel eens de ‘koele rekenaar’ bij dat dan toch niet zo onschuldige onderwerp.

Langs en over

Waarom gaat het gesprek dan de mist in?

Omdat de partners eigenlijk ‘langs’ of ‘rond’ het geld heen praten en niet over het geld zelf. Of nog, de ene heeft het niet over het geld maar wel over de “waarde” die de investering van het geld voor de buren eigenlijk heeft. Prachtige bloemen zowel in het voorjaar als de zomer en herfst. Groenblijvende planten om de winter wat kleur te geven. Een harmonisch afgewerkt geheel met perfecte integratie van het huis in de groene omgeving…

De andere partner zat op zijn rekenmachine en was nog bezig met de budgetfase en de harde cijfers.

Probeer het zelf eens uit. Hoe vermijd je dat dit soort gesprekken snel emotioneel worden? We hebben er geen pasklare oplossingen voor.

  • Niemand heeft ons geleerd over geld te praten. Het kan helpen om vragen te stellen. “Wat vind je zo leuk aan hun tuin dan nu?”. “Wat zou je zelf ook zo willen bij ons en waarom?” “Of zou dit bij ons niet werken, wat denk je? ” Niet zo gemakkelijk om dit soort vragen niet direct in geld te willen omzetten.
  • Verduidelijk het onderwerp. Zijn we over een tuinaanleg in het algemeen aan het praten of praten we over de aanstelling of zoektocht van een tuinarchitect voor ons project en over de hoogte van zijn honorarium?
  • Luister naar elkaar. En begin samen pas te rekenen als jullie allebei vinden dat jullie aan de rekenfase toe zijn. Die komt nadat jullie de echte waarde van de investering samen hebben gedetailleerd, uitgesproken en aanvaard.

Conclusie

Het moet niet altijd over geld gaan maar toch gaat het dikwijls daarover zelfs als we doen alsof het niet daarover gaat.

Dikwijls gaat het over geld voor de ene maar niet voor de andere. Dan wordt het snel emotioneel.

Zorg ervoor dat de conversatie in hetzelfde register zit: ofwel allebei over geld in cijfers ofwel over geld in (emotionele) waarde.

Dat maakt het in alle geval duidelijker maar daarom nog niet gemakkelijker.

Het blijft voor iedereen een opgave om rustig OVER geld te praten en rustig LANGS het geld heen te praten.

Tot volgende keer.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943