Heeft u vragen?

Het economisch herstel in één letter

Door de quarantainemaatregelen zitten we allemaal in onze eigen ‘bubbel’. We hebben meer tijd om over een en ander na te denken. Dat gebeurt dus ook over beleggingen en de te volgen strategie. Meteen komen ook alle doemscenario’s over de economie binnen. Ook door de invloed op de eigen inkomenssituatie wordt de economische invloed tastbaar.

Het gevolg is verwarring. Zijn de overheidsmaatregelen voldoende op de lange termijn? Is de crisis van een andere orde dan in 2008 en snijdt ze dieper? Heeft de crisis fundamentele schade aan de structuren van de economie toegebracht? Is dit een situatie die we nog nooit ervaren hebben en hebben we dan wel een antwoord?

Al deze twijfels leiden tot wantrouwen en ongerustheid. Het lijkt soms dat we geen hoop meer mogen hebben en dat de tunnel een onbekend traject volgt. Toch probeert de financiële wereld het economische pad te voorspellen. Er zijn natuurlijk afwijkende meningen en de ene is al somberder dan de andere. In zijn maandelijkse bevraging van april heeft Bank of America bij de ondervraagde wereldwijd actieve fondsbeheerders nog nooit zoveel pessimisme gezien. De conclusie is dan ook dat 93% denkt dat er in 2020 een zware recessie aankomt. Dit is het hoogste niveau aan pessimisme sinds 2008 toen 86% de piek was.

Voor de cijfers bekijk hieronder het tabelletje.

De vorm van het herstel zal volgens een meerderheid van 52% een U zijn met een lange bodemstreep. De aanhangers van de V-vorm zijn een minderheid geworden. De 93% bekom je door de 7% die een L-vorm zien niet mee te tellen in het verhaal. Die zien namelijk een blijvend lager niveau voor de economie en bijgevolg een blijvende verarming. We zijn een deel van onze rijkdom kwijt en die komt nooit meer terug is hun redenering.

Even wat terminologie duiden. Een recessie betekent dat twee trimesters na elkaar het Bruto Nationaal Product daalt. Door de voorzichtige manier waarop  de lockdownmaatregelen zullen worden teruggedraaid, is dit een waarschijnlijk scenario. De economie moet zich ook aanpassen aan het nieuwe normaal. Tegen het einde van het jaar zullen we daarover zeker meer weten. Eerst moeten we de atypische zomer op een totaal andere manier invullen dan wat wij gewoon waren.

Wat is het verschil tussen een U en een W?

De aanhangers van de W zien in de overheidsmaatregelen veel goedkoop geld naar de beurs gaan omdat de centrale banken dit in het systeem gepompt hebben. Dit geeft een opstoot van de koersen op korte termijn. Structureel op lange termijn zijn het de winstvooruitzichten van de bedrijven die de markten aansturen en daar zou het wel eens langer kunnen duren dan normaal vooraleer die winstcapaciteit hersteld is. Dit is natuurlijk zwaar verschillend per sector. Eigenlijk is een W dus een variatie op een U. De vorm van het herstel is anders.

De belangrijkste conclusie voor de lange termijn belegger uit deze statistiek is eigenlijk een optimistische boodschap. Een minderheid van 7% ziet blijvende economische schade als gevolg van deze covidcrisis. De andere 93% zien een heropleving.  De ene zet die al verder in de tijd dan de andere of ziet het pad ernaar toe licht anders. Op lange termijn komt het goed. Natuurlijk is iedereen ongeduldig. We kennen dat gevoel maar al te goed bij de opheffing van de lockdownmaatregelen waar we ook zouden willen dat het sneller gaat. Sommige dingen kunnen we niet controleren. Laat ons dan ook geen energie verspillen door dit toch te proberen.

Moet de lange termijn belegger iets doen met al dit economisch nieuws?

Voor de klanten van Cring is dit duidelijk. Zij blijven hun financieel plan volgen waarin ze ook hun beleggingsstrategie vastgelegd hebben. Fundamentele aanpassingen zijn niet nodig.

Als je deze ‘filosofische’ houding ook wel ziet zitten, dan kunnen we zeker samen een plan opzetten voor jouw persoonlijke situatie. Via videoconferentie lukt dit even goed als in een klassieke gesprekssituatie bij jou thuis of bij ons op kantoor.

Zorg goed voor jezelf en voor je dierbaren.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943