Heeft u vragen?

Het effect van emoties op financiële beslissingen

Deze week wil ik een zeer persoonlijke ervaring met je delen.

De tekening hieronder zal je allicht niet zo vreemd voorkomen en allicht ben je dit zelf ook al tegen gekomen.  Nochtans is het quasi een taboe voor vele mensen.  Velen praten amper over financiën met anderen.  Iedereen denkt dat emoties en geld iets is dat op anderen slaat.

Vanuit Cring zijn we een klankbord voor onze ondernemende cliënten met een jaarlijks gesprek over route die je hebt afgelegd en waar je je nu bevindt. Dit wordt geapprecieerd en werkt als een katalysator.

Vooreerst willen we een zo goed mogelijk klankbord zijn.  We hebben onze cliënten doorheen de tijd tal van vragen gesteld waardoor we hen behoorlijk intens (quasi intiem) kennen.  We houden je totaalplaatje cijfermatig voor je bij en je kan online onze database over jou, jouw bedrijf en jouw gezin volgen.  Velen beweren dat dit hun helpt als het even emotioneel wordt.  Als de markten plots weer hun natuurlijke volatiliteit krijgen, als de golven precies wat hoger lijken te zijn dan gisteren.

 

Gouden advies :  Hou je emoties onder controle als het op financiën aankomt  

 

In de loop van de tijd gaan mensen hun emoties op en neer. Het leven werpt je uitdagingen voor de voeten en biedt opportuniteiten  op andere momenten.  Dat geldt evenzeer voor je financiën én de emoties daaromtrent.  Soms ben je euforisch, dan weer bezorgd.

Helaas laten sommige mensen zich helemaal door hun emoties leiden als ze aan hun geld denken.  Ze voelen zich goed bij stijgende markten en voelen zich slecht bij dalende markten.  Het probleem is dat vele mensen gaan handelen op basis van de waan van de dag en gedreven door hun emoties.

Reken daarbij niet op de grote financiële instellingen,

hun winstmodel misbruikt net je emoties

om hun eigen winstgevendheid op te drijven, niet die van de cliënten.

 

De reden waarom onze cliënten met ons aan de slag gaan is om hun te behoeden voor het gedrag van de doorsnee ondernemer.  De doorsnee ondernemer is gefocust op zijn bedrijf en de dagelijkse werkzaamheden, moet daarnaast nog tal van vuurtjes blussen en wil privé nog de best mogelijke partner, ouder en vriend zijn. Je zou van minder eens een offday krijgen, helemaal overstelpt door emoties.

Dan is het goed om deel uit te maken van de kring van ondernemers binnen Cring.  Even kunnen terugkoppelen naar ons om je te herinneren aan de doelstellingen uit ons laatste gesprek en de goesting die je had om net die doelen te bereiken.

 

De rust keert volgens onze ervaring al snel weer bij het duidelijke zicht op je financiële toekomst ofwel via een gesprek bij een kopje koffie ofwel doordat we samen jouw online overzicht terug hebben geconsulteerd en geactualiseerd.

 

Wat ik je alvast kan vertellen, is hoe normaal jouw reacties en emoties zijn en hoe onprettig het bij momenten kan aanvoelen.

We helpen je er objectief bij te blijven en meten gewoonweg wat jouw resultaten zijn over de voorbije tijdspanne.

Dan kunnen we allicht aantonen dat jouw leven NU erop vooruit zal zijn gegaan vergeleken met TOEN,

zelfs als er op dit moment een onprettig gevoel over je hangt.

 

Jos Drees, ik drink mijn koffie zwart, zonder suiker.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943