Heeft u vragen?

Het ‘ontelbare kleine stapjes”-plan en waarom het zo krachtig werkt!

Financial life planning is een planning met ontelbare kleine stapjes in de juiste richting.

 

Twee weken geleden sloot ik mijn boodschap aan jou af met de belofte dat ik zou onthullen wat je alvast zelf kan doen om er elke dag weer een beetje minder naast te zitten.

Waarom elk jaar weer wat juister zitten en een flink stuk opschieten in de juiste richting, jou rust en vertrouwen brengt.

 

 

Toen ik aan het begin van de eerste Corona-lockdown terug begon te joggen voelde ik me als een beginneling.  In een eerste fase was ik blij als ik 1 kilometer kon lopen vooraleer een stuk te wandelen. Naarmate de tijd vorderde liep ik stukken van 2 km vooraleer te wandelen.  Tot ik op een keer mijn tour van 6 km aan één stuk kon joggen.  Bijna zonder dat het me opviel was ik geruime tijd verder mijn kilometertjes aan het joggen aan 5,5 minuten per kilometer. Mijn joggings werden niet enkel als maar sneller maar ook langer.

Het voelde destijds als een heel snelle vordering, maar dat was het natuurlijk niet. Mijn mede-joggers die ik op de Strava-app volgde, gaven me duimpjes (kudo’s).    Zij waren niet verrast omdat ze dit al bij tal van lopers hadden zien gebeuren. Allicht hadden ze zelf ook een vergelijkbare ervaring opgedaan.

 

Wat je hier ziet is de stiekeme maar onhoudbare kracht van ontelbare kleine stapjes vooruitgang.  Hoe werkt dat nu eigenlijk?

 

1- Je maakt een kleine verbetering.

2- Dat wordt het nieuwe normaal, en je raakt eraan gewend.

3- Je maakt weer een kleine verbetering.

4- Dat wordt weer de nieuwe norm.

5- Herhaal.

 

 

Het resultaat van deze kleine bijna niet waarneembare stapjes is dat we nauwelijks merken dat we dichter bij ons doel komen, en dan (alweer, schijnbaar “ineens”) zijn we er!

 

Ik voelde me niet veel sneller joggen omdat ik niet veel sneller was… althans, niet vergeleken met gisteren of zelfs vorige week. In feite was ik maar een klein beetje sneller dan vorige maand. Maar maand na maand, jogging na jogging, het telde allemaal bij elkaar op. Al die kleine beetjes “sneller” begonnen zich op elkaar te stapelen.

 

 

 

 

 

 

In jouw financiën raden we je aan om elke week, maar op zijn minst elke maand te evalueren wat er allemaal is gebeurd. Inkomsten versus uitgaven.  Opbrengsten van jouw spaarinspanningen enz…. In het begin zal het misschien een beetje vreemd voelen.  Misschien zelfs een écht vervelende opgave lijken, maar dat verandert.  Naarmate jouw lijst met observaties langer wordt zal het gaan goed voelen. Je zal opmerken dat de stapjes die je zet concreet gaan opstapelen en het verschil gaan maken.

 

Sta elke maand, elk kwartaal en elk jaar even bij jouw cijfers stil.  Je zult nooit meer het gevoel hebben dat je niet doelgericht onderweg bent. En hoewel dat misschien iets van de verrassing bederft van het plotseling en onverwacht bereiken van je doel op een dag, beloof ik dat het de moeite waard zal zijn om je onderweg veel beter te voelen.

 

 

Dat geld ook altijd gepaard gaat met emoties, dat mocht ik de afgelopen maand verschillende keren ervaren tijdens heel uiteenlopende gesprekken met cliënten.  Ik ga daar graag met jou op in tijdens mijn volgende blog over 14 dagen.  Tot dan!

Geniet intussen van de zomerse omstandigheden, ga je nog op vakantie, dan wens ik je een fijn verlof, ben je al terug, dan wens ik je een fijne heropstart!

 

 

 

Jos Drees

 

 

Gsm : 0495 182899

jos@cring.be

 

 

De informatie in dit document wordt ter goeder trouw verstrekt zonder enige garantie en is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie voor de lezer. Het vormt geen beleggingsadvies, aanbeveling of aanbieding van diensten of producten. Het is zeker niet bedoeld om een voldoende basis te bieden voor het nemen van een investeringsbeslissing. Het is de verantwoordelijkheid van personen die een belegging wensen te doen om zich goed te informeren.  Laat je alle documenten bezorgden die je volgens alle toepasselijke wet- en regelgeving moet ontvangen en neem die rustig door.  Beleggen is niet voor iedereen noch op eender welk moment in het leven aan te raden. Het vergt professionele begeleiding van een onafhankelijk adviseur.  Zelfs een super gediversifieerde belegging kan altijd in waarde dalen en bij een plotse uitstap uw vermogen doen dalen. Contacteer uw adviseur en vraag maatwerk dat vanuit uw verwachtingen vertrekt, niet vanuit het ‘product-van-de-week’.

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943