Heeft u vragen?

Hoe bereid ik me voor op de recessie die er staat aan te komen ?

Omdat Financial Life Planning mijn hele ‘doen en laten’ bepaalt reageer ik wel vaker in mijn blogs op teksten die ik uit de financiële pers opvang.

Hier is er weer zo eentje :  Bereid u voor op de volgende recessie.  –  OF –    Hoe bereidt u zich best voor op de volgende recessie  ?

Standaard vertrekpunt in zulke artikels :  de beurzen hebben de afgelopen 10 jaar een continue stijging gekend.  Een van de langste opeenvolgende periodes in de naoorlogse geschiedenis.  Natuurlijk slaat dit nergens op en we illustreren je dat aan de hand van onze zeven portefeuilles.  Het blijkt van een zeer kort geheugen te getuigen van de zijde van de journalist die het artikel aflevert tegen de deadline van zijn hoofdredacteur.

 

Of ziet het jaar 2015 jou er bijzonder goed uit ?  Zijn we zelfs 2018 al vergeten met een negatieve opbrengst over 12 maanden voor quasi alle beurzen ?

Maar hoe zijn we met z’n allen ?  Als het in de pers staat, nemen we het aan voor waar.

Dus krijgen wij zo nu en dan diezelfde vraag:  ‘Wat doen we om ons voor te bereiden op de recessie ? ‘

Mensen zijn onzeker door de politieke situatie wereldwijd en lokaal, er zijn de spanningen tussen landen en grootmachten.  Bevolkingsstromen zoals nooit tevoren lijken op gang te komen, klimaatveranderingen kondigen zich aan,  kortom de toekomst voelt onzeker.   Vele beleggers herinneren zich nog 2008, net niet meer op de bovenstaande grafiek, met zijn bankencrisis.

Lieven en ikzelf zitten gepassioneerd maar vooral al lang genoeg in dit vak om deze angsten niet te kennen en met jou te delen. Maar zoals altijd is het net nu belangrijk om gedisciplineerd te blijven. Als bewijs daarvoor tonen we je de grafiek op 20 jaar en je ziet de relativiteit van een kortstondige crisis of correctie.

 

Dit wil zeggen dat we ons concentreren op hetgeen dat we écht kunnen controleren en dat we belegd zijn voor de lange termijn.

De realiteit is immers dat niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt. Recessies, marktcorrecties en bubbels hebben altijd bestaan en zullen er ook altijd zijn. Maar zoals zo vaak nemen emoties vaak de bovenhand op het rationele als we niet geholpen worden om de focus te houden.

Bij Cring helpen we onze cliënten hiermee.  Als getrainde Master in Financial Life Planning®, weten we onze cliënt zijn angsten en stressmomenten te laten gebruiken om extra inzicht te bekomen in zijn financiële toekomst.

 

Tijdens de recentste Mastery opleiding in Londen werd nog aangebracht dat de vraag ‘ga ik toekomen’ een heuse alarmbel hoort te zijn.

Op deze vraag geven wij iedere week wel een cliënt een zeer concreet en praktisch antwoord.  Maar zeker zo belangrijk is om samen na te gaan wàt dat écht wil zeggen voor het individu.

Verfijnen en definiëren wat het voor u wil zeggen om ” toe te komen”.    Eens je dat weet, wordt het streven naar dat doel een eenvoudigere klus dan je zou denken.

We komen weer tot elegante eenvoud.  Dat werkt bevrijdend én geeft energie om je leven te leiden geïnspireerd door die dingen die jij als waardevol hebt bestempeld.

 

Als dit allemaal nogal wollig lijkt, weet dat onze aanpak en advisering net het omgekeerde is  :  zeer concreet en doelgericht.  Maar voor het eerst in zijn leven spreekt onze cliënt met een coach die zich op de doelen van de cliënt richt en niet die van een ander.

Ik eindig deze blog met deze tip :   Zorg dat je jouw eigen plan hebt, of je zal al snel een onderdeel zijn van iemand anders zijn plan.

Over veertien dagen geven we je de zeer praktische inkijk in hetgeen ik je hierboven beschreven heb.  Hoe verkrijg je dat eigen plan dat je bevrijdt en gerust laat zijn  ?    Graag tot over 14 dagen !

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943