Heeft u vragen?

Hoe in obligaties beleggen?

Je kan dat op dezelfde manier doen als in aandelen als je alles zelf wil doen.

Je maakt je eigen selectie. Hierbij kijk je naar looptijd, rendement, valuta en uitgever en die geef je een waardering volgens je eigen criteria. Je gaat ervan uit dat er niet zoveel mis kan gaan met een obligatie want alles ligt toch ongeveer vast of is op een of andere manier ‘gegarandeerd’? Hierdoor is het risico beperkt denk je.

Door de massale steunprogramma’s van de centrale banken zijn de meeste overheidsobligaties oninteressant wegens hun quasi nul rendement. Die voldoen dus zeker niet aan een van je belangrijke vooropgestelde criteria hierboven. Daarom zijn de distributeurs in de financiële markten al een hele tijd obligaties met ‘hoog’ rendement gaan aanbieden. Omdat vele beleggers de impliciete associatie tussen obligatie en gegarandeerd rendement snel maken, lijkt dit stilzwijgend ook te gelden voor de ‘hoge rendement obligaties’.

Obligatie=belegging=risico

Maar eigenlijk is er altijd een risico geweest aan een obligatie. Het werd alleen niet als risico aangevoeld want als je de looptijd uitdeed, kreeg je toch altijd je ingelegde kapitaal terug? Dat klopt maar de financiële context tijdens de looptijd van de obligatie kon wel extreem veranderd zijn. Als je geen rekening houdt met die mogelijke veranderingen, onderschatte je dus systematisch het risico. Misschien was het niet altijd mogelijk om de looptijd uit te doen. En ingrijpende veranderingen op de markten bleken meer en meer voor te komen. Dus ook de obligatie is een belegging met een risico. Zelfs al liggen bepaalde kenmerken ervan in de toekomst vast voor de hele looptijd, toch blijft de toekomst hier ook gedeeltelijk onbekend.

Kijk naar aandelen

Hier duikt dan een perfecte parallel met aandelen op. Zoals in aandelen beleggen best volgens specifieke academisch onderbouwde principes gebeurt, is dit ook het geval voor obligaties.

En dan wordt het lastig voor de individuele belegger om zonder hulp de wereldwijde obligatiemarkt voldoende te doorgronden. De transparantie ligt er nog lager dan bij aandelen. Bovendien zijn de transactieplatformen niet zo toegankelijk als bij aandelen waardoor ook de transactie- en distributiekosten stevig kunnen oplopen. Ook het verzamelen van de informatie over de uitgever van de obligatie kan flink wat huiswerk voor de belegger betekenen.

Obligaties en jouw plan

Obligaties moeten ook ingepast worden in je financiële plan. Vooral de proportie die past bij jouw risicoprofiel is niet zo eenvoudig om te bepalen. Dat vraagt een diepgaande persoonlijke benadering. Ook overwegingen zoals looptijd en liquiditeit zijn cruciaal. Zonder het doorgedreven academisch werk van de experten en de toepassing ervan in de juiste mix in een fondsenomgeving zal dit moeilijk lukken.

We zullen in volgende blogs de verschillende aspecten van de obligatiebelegging verder belichten. Zo krijg je zelf inzicht maar ook de argumenten waarom voor jouw financiële plan een bepaalde mix van obligaties de beste keuze is.

Wordt vervolgd.

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943