Heeft u vragen?

Hoogtevrees

Je kent het gevoel wel. Je bent blij te zien dat je beleggingsportefeuille het goed doet omdat de beurzen wereldwijd goed blijven presteren. Tegelijkertijd ben je terughoudend om nog verder te beleggen of denk je er aan om deels uit te stappen. Meer beleggen wil je niet want je koopt  dan toch aan (te) hoge prijzen. En dat kan alleen maar naar beneden gaan. Dus misschien toch al een deel veiligstellen en nu verkopen?

Eerste reactie : de techniek

We kunnen hier voldoende argumenten aanvoeren die de vorige stelling ontkrachten. Maar ik weet niet of dit soort “keiharde” feiten en dit soort “preken” wel het antwoord zijn dat de angstige belegger met hoogtevrees verwacht.

Argument 1: de bekende grafiek (behoeft geen commentaar meer)

 

Argument 2 : de financiële pers

De experten en de journalisten die de crash of de totale instorting van de aandelenmarkten hebben voorspeld in de vorige decennia hebben allemaal ongelijk gekregen. Je kan even googelen met de termen: aandelen, beurzen, in combinatie met de wetten van de zwaartekracht en dies meer. Zelfs als je het in het Nederlands doet, krijg je een stroom aan berichten van voorspellingen die niet blijken te kloppen een aantal jaren later.

Maar dat is niet wat de belegger met zijn hoogtevrees wil doen.

Tweede reactie  : de knuffel

Angst is een diepe menselijke emotie. Ook hoogtevrees is irrationeel maar diepmenselijk. Waar heb je als belegger met hoogtevrees het meeste nood aan op dat moment en op die plaats?

Aan iemand die je begrijpt en die je vasthoudt. Je zoekt veiligheid, letterlijk houvast tegenover de diepte. En je wil vooral plezier hebben aan de goede resultaten van je belegging en er niet ongerust over worden. Maar dat is moeilijk als de financiële pers de angstgevoelens constant aanwakkert en doemscenario’s opvoert. Na de knuffelronde en de empathie komt de redelijkheid terug. Dan kan je als klant samen met je financiële levensplanner het goede gezamenlijke werk terug rustig bekijken. Even de uitgangspunten terug voor de geest halen . En het loont zeker om op zo’n moment naar de lange termijn doelstellingen te kijken. Op die manier komen we aan een rustige analyse van de situatie na de opstoot van de hoogtevrees.

Meestal is de conclusie dat alles wel beschouwd het toch het beste is om belegd te blijven en zelfs verder te beleggen. Dit is geen eenvoudige opgave.

Maar inderdaad, die emotionele fase moeten we allen door op onverwachte momenten. Zolang we ons niet laten verleiden om in die gemoedsgesteltenis beslissingen te nemen maar vooral steun en hulp te zoeken, valt het wel mee.   Meestal stellen we achteraf vast dat we tegenover de financiële markten best een analytische zenhouding aannemen. Nooit euforisch over de markten worden maar ook nooit met verlammende angst ernaar kijken.

Heb je hulp nodig in het verwerken van emotionele en analytische golven in je beleggingsstrategie?  .

Laat het ons weten.

Tot binnenkort.

Lieven.

lieven@cring.be    0475239397

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943