Heeft u vragen?

Ik ben niet zo goed met geld

Afgelopen week, tijdens een eerste gesprek met een cliënt over Financial Life Planning kregen we een veel voorkomende opmerking.

We noemen dat gesprek het ‘Waarden & Wensen’ gesprek.  Dat gesprek helpt onze cliënten op ontdekking te gaan in zichzelf naar hun waarden en wensen als het op financiën en hun ideale leven  aankomt.

 

Concreet zei de man van het koppel :   Ik ben niet echt goed met geld.   

 

Waar begin je dan mee ?  Wel, vooraleerst halen we die uitspraak weg uit de zone van het zijn (identiteit) , het zich niet goed voelen aangaande geld.

De man in kwestie identificeerde zichzelf met die gedachte.  Door dieper in te gaan op wat hij écht bedoelde haalden we ‘Niet goed met geld’ weg uit zijn ‘identiteit’  en brachten we het over naar het vakje ‘gedrag’.  Iets koppelen aan jouw ‘identiteit’ is zeer zwaarwichtig en niet makkelijk om te counteren.

Gedrag daarentegen, daar kunnen we je als Financial Life planning coach mee helpen.  Daar kan je écht aan werken.  Betaaldatums altijd weer missen, altijd het gevoel hebben niet genoeg te verdienen of niet genoeg aan de kant zetten.  Daar kan je alert rond worden en we kunnen tezamen een strategie uitzetten om eraan te verhelpen.

 

Het is evenwel niet zo makkelijk gedaan als gezegd.

Financieel gedrag wordt immers gestuurd door een veelvoud van onderling competitieve noden.  De pure fysieke noden zoals eten, onderdak en veiligheid. Geld speelt echter ook een rol in onze sociale noden.   We willen erbij horen, spenderen daarom geld aan zaken die ons zelfvertrouwen boosten.  Uit gaan eten in de ‘juiste’ restaurants,  je kleden in functie van de groep waarmee je je verbonden voelt enz.

 

De timing van al deze behoeften is het aller moeilijkste !

Is de aangevoelde behoefte iets dat we nu nodig hebben, of is het een behoefte voor de toekomst ?  Bijvoorbeeld, we weten allemaal dat we best een behoorlijk kapitaal opbouwen tegen de tijd dat we willen stoppen met werken.

We weten allemaal dat als we daar niet in slagen, we een stuk minder zekerheid en gemak zullen ervaren eens we straks zover zijn.  Maar voor zo’n groot doel moeten er inspanningen geleverd worden voor een resultaat dat misschien nog decennia verderop ligt.  Intussen doen zich honderden opportuniteiten voor waaraan je dat geld, dat je wel aan de kant zou wilt zetten, elders kan uitgegeven.  Doelen met onmiddellijke beloning en een onmiddelijk ‘feel-good’ effect.

Misschien heb je er een zware week opzitten en wil je eerder een uitstap naar een leuke stad met jouw favoriete kleermaker en jouw favoriete restaurantjes.  Wat doen we bij onderling competitieve noden ?  Discipline is alvast niet de makkelijkste optie.  😊   Gedragspsychologen hebben hier heel boeiend onderzoek verricht.

 

 

De volgende keer hebben we het over hoe financiële stress een zeer krachtige emotie oproept. Danig fel dat het je potentieel onmogelijk wordt gemaakt om nog gedisciplineerd en volgens plan te handelen.

Voor nu sluit ik af met de conclusies van een tweejaar durende onderzoek dat volgens ons voor zichzelf spreekt.

 

 

Graag tot over 14 dagen of misschien bel je ons gewoon voor jouw eigen Waarden & Wensen-gesprek

0495 18 28 99   Jos – Master Financial Life Planning

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943