Heeft u vragen?

Waar komt rendement vandaan?

Het lijkt erop dat de Belg niet meer weet waar rendement op zijn vermogen moet gezocht worden want zijn vermogen daalt. Tenminste dat zou volgens een aantal onderzoeken die recent in de pers werden geciteerd, de situatie zijn, 10 jaar na de crisis van 2008. Meteen wordt in de analyse aangegeven dat de afkeer van aandelen de oorzaak is van deze daling. Is die afkeer terecht?

Om emotionele redenen kan die afkeer dan wel verklaard worden maar op financieel-wetenschappelijke gronden is dit niet te verdedigen. Na een aantal decennia onderzoek hebben academici over de hele wereld vrij nauwkeurig een aantal bronnen van rendement geïdentificeerd in de activaklassen van aandelen, obligaties en vastgoed.
Wij gaan even verder in op de aandelen. Hun onderzoek geeft 4 bronnen van rendement in aandelen aan. We behandelen hier de eerste en veruit de belangrijkste beslissing voor een belegger.

We formuleren ze heel eenvoudig als volgt :

DE BESLISSING OM IN AANDELEN TE BELEGGEN IS EEN BRON VAN RENDEMENT

Inderdaad, alhoewel er veel geschreven wordt over andere (alternatieve) activaklassen als grondstoffen, cryptomunten, oldtimers, kunst en goud waar echt rendement te halen zou zijn, blijkt dat de wereldwijd toegankelijke en liquide aandelenmarkten nog altijd een ‘premie’-voorsprong hebben tegenover de andere activa. Dit wordt ook het ‘markteffect’ genoemd of anders uitgedrukt: je moet in de (aandelen)markt zitten en blijven zitten om het rendement op lange termijn eruit te halen.

We illustreren even wat dit voor het vermogen van de Belg betekent die sinds 2008 de aandelenmarkt de rug heeft toegekeerd. Kijk even naar de grafiek hieronder. Een brede aandelenindex zoals de MSCI World – die we hier als een voorstelling van de ‘brede’ markt gebruiken – zet een fabuleus jaarlijks rendement van 9.67% neer sinds augustus 2008.

De brede “aandelenmarkt” over de laatste 12 jaar

Bijgevolg heeft het vermogen van de Belg die prachtige rit naar boven van de aandelen royaal gemist. En ja inderdaad, er moest eerst een neergang van om en bij de 40% rechtgezet worden na de crash van 2008 maar dat heeft de ‘markt’ dan ook gedaan.

Natuurlijk moeten er nog andere aspecten en keuzes besproken worden om een weloverwogen beleggingsstrategie te kunnen bouwen. Maar de eerste horde moet u nemen. U moet in aandelen beleggen. Op welke constante en gedisciplineerde manier met het oog op het juiste evenwicht tussen risico en rendement dit moet gebeuren, leggen we graag uit in de volgende bijdragen. Of u kan ook de volledige presentatie van onze beleggingsprincipes vragen.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943