Heeft u vragen?

Is januari een goede maand om te beleggen?

“In 2018 was je er niet aan toegekomen en maar goed ook want de maand oktober deed in 2018 weer haar gevaarlijke reputatie alle eer aan. En wat dan te denken van de evolutie naar het dieptepunt van Kerstmis 2018?”

Maar op je lijstje van goede voornemens was de beslissing om te beleggen blijven staan. Dus in januari begin je eraan. Maar is januari wel een goede maand om te beleggen?

Januari heeft de reputatie een goede beleggingsmaand te zijn want er bestaat zoiets als het januari-effect. Even in het Engels het internet op surfen en je vindt hierover meteen heel wat beleggerslectuur en statistisch materiaal om dit fenomeen te staven. Dus waar wacht je op?

Misschien zijn er nog betere maanden om in te stappen dan januari?

Even checken. Er bestaat zoiets als het Mark Twain effect als het over de slechtste en beste beursmaanden gaat. Twain was niet echt een beleggingsspecialist maar wel een fervente belegger.

 

Ik hou het bij het Engelse origineel :

 

“October. This is one of the peculiarly dangerous months to speculate in stocks. The others are July, January, September, April, November, May, March, June, December, August, and February.”

 

De achtergrond van de uitspraak over oktober heeft te maken met de grootste crashes op de beurs: 1929, 1987 en 2008.

Zijn de andere maanden dan beter als instapmoment? Niet volgens Twain maar wel volgens sommige specialisten.

Daar is oeverloos over gedebatteerd en onderzoek naar verricht. Het hangt meestal samen met het basisidee dat je de markt kan voorspellen en timen zodat je het juiste instapmoment kan kiezen.

Die basisidee in de praktijk toepassen lukt meestal niet. Voorspellen kan niemand en momenten waarop de markt erg laag stond zijn er veel geweest. Maar dikwijls is de belegger dan zo bang dat hij niets doet. Want niemand koopt op dat laagste niveau, dus waarom zou ik het doen? Alle andere activaklassen zijn ‘veiliger’, beter of wat er ook van gezegd wordt, dus blijf je weg van aandelen. Door dit soort emotionele overwegingen laat je de ideale instapmomenten aan jou voorbijgaan.

Januari is dus een goed instapmoment maar ook elke andere maand van het jaar.

Wat bepaalt dan je instapmoment?

Eerst en vooral je beslissing om te gaan beleggen op de lange termijn met geld dat je niet nodig hebt om in je onmiddellijke uitgaven te voorzien. Daarnaast zeker ook een nauwkeurige bepaling van je risicoprofiel dat aangeeft hoeveel risico je wil lopen om rendement uit de aandelenmarkten te halen.

Als je daarmee klaar bent, komt de invulling en uitwerking van je beleggingsstrategie. Jij bepaalt volledig zelf tegen welk tempo dit allemaal gebeurt.

Het is een goed voornemen om in januari slimmer met uw geld om te gaan. Wij zien je graag in 2019 met die beslissing naar Cring komen.

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943