Heeft u vragen?

Kijken de beurzen nog naar de economische realiteit?

Ook schrijvers van blogs en artikels over de beurs leven in de nieuwe economische realiteit van elke dag. Het nieuwe slaat dan op de invloed van Corona op het dagelijkse leven en de economie.

De economie

Alles doe je nu digitaal, zelfs wat tot zes maanden geleden nog moeilijk lag: meer thuiswerken dan op kantoor zijn of helemaal niet meer op kantoor zijn, videovergaderingen met klanten en prospecten, conferenties, verkoopbeurzen, opleidingsseminaries en ga zo maar door. Alle firma’s en leveranciers die van de fysieke kant van dit soort activiteiten moeten leven, lijden zware omzetverliezen. Minder zakenreizen en meer zieltogende vliegtuigmaatschappijen.  Nog veel meer bestelwagens van pakjesbezorgers in de straat dan vroeger. Hogere uitgaven in het grootwarenhuis en lagere of geen op restaurant. De economie: er zijn dus firma’s die het beter doen in deze coronatijd en er zijn er die slechter af zijn.

De beurzen

Toch schrijven de thuiszittende experten over een beurs die blijkbaar elke band met de economische realiteit verloren heeft.

Het herstel na de klap in maart is er sneller gekomen dan na welke vorige crisis dan ook. De beurzen zijn op weg naar nieuwe hoogten, wordt er meer en meer gezegd. Sommigen krijgen hoogtevrees en geven aan dat de klappen nog moeten komen. Daar zou de tweede golf voor zorgen. Ondertussen zit het niveau van de meeste beurzen ongeveer op dat van een jaar geleden en dat na een klap van 30% in maart. Maar het coronavirus is niet weg en er is nog  geen vaccin. Voor de beurs zou je kunnen besluiten dat er niets aan de hand is.

Conclusie: de beurs en de reële economie hebben geen band meer met elkaar.

De controle

Even checken of het bovenstaande klopt.

De beurzen zijn markten waar de opinie van miljoenen beleggers wereldwijd wordt bijeengebracht in een prijsmechanisme. Hier wordt de prijs bepaald die zij bereid zijn te betalen of die zij wensen te krijgen voor een gedeeltelijk eigendomsbewijs van een bedrijf (= een aandeel). Als je een aandeel bezit, heb je een ‘eeuwige’ claim op de dividendenstroom van dat bedrijf. In de prijs zitten dus ook de verwachtingen over de  toekomstige dividendenstroom voor de erg lange termijn. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de prijs weinig of niets zegt over de huidige (corona)-toestand maar des te meer over de toestand van volgend jaar en het jaar daarop en de vele volgende jaren. Die prijszetting gebeurt op elk moment voor elk beursgenoteerd bedrijf.

Meestal praten we over de beurzen in indexen. Dit zijn eigenlijk gemiddelden. Maar gemiddelden kunnen grote verschillen tussen de onderliggende bedrijven verbergen. Als je wat dieper graaft en de verschillende aandelen gaat vergelijken dan zie je de winnaars en de verliezers in de corona-economie.   Als het gemiddelde stijgt, dan betekent dit dat er meer winnaars dan verliezers zijn of dat de winstgevendheid van sommige bedrijven veel groter is dan de terugval in winstgevendheid bij anderen.

Dus de beurs kijkt wel degelijk naar de economie maar dan ver in de toekomst. En die kijk kan elk moment wijzigen, bijgesteld worden of compleet de tegenovergestelde richting uitgaan om altijd dezelfde reden: de verwachtingen over de toekomstige dividendenstroom wijzigen.

Hoe ga je best als belegger met de beurs om? 

De beurzen kijken vooruit, voorbij de coronacrisis waarvan zij de impact al verwerkt hebben in hun waarderingen. Pas op, die inschatting van die impact kan op elk moment aangepast worden door wie weet welke omstandigheden.

Niemand heeft op de coronacrisis in zijn beleggingsstrategie kunnen anticiperen want niemand verwachtte een pandemie. Dus kon ook niemand de winnaars van die crisis selecteren. Hoe moet je dan toch dit soort ‘onverwacht’ rendement (van de winnaars) capteren?

De beste oplossing hiervoor is een erg bréééééde spreiding. Op die manier verhoog je de kans dat je ook de winnaars in je portefeuille zitten hebt. Naast het ‘verwachte’ rendement van een schare andere aandelen. Want laat ons niet vergeten: beleggen in aandelen is de eerste bron van rendement.

Conclusie

Afgaan op wat de kranten en de bloggers elke dag weer over de beurs schrijven, geeft je veel informatie over wat er op de markt gebeurt. Maar het is geen steekhoudend beleggingsadvies, laat staan een beleggingsstrategie.

Daarvoor kan je wel bij Cring terecht waar we samen met jou als klant jouw strategie uitwerken die voor, tijdens en lang na de coronacrisis ook nog werkt.

Tot volgende keer.

Lieven

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943