Heeft u vragen?

Leeftijd belegger stijgt – risico-appetijt daalt?

Voor elk beleggingsproduct moet je als klant en wegens de MiFID-regels en de interne regels van de aanbieder een risicoprofiel ondertekenen. Dat zegt de wet en dat is een goede bescherming.

Een paar bedenkingen.

Klopt dat risicoprofiel dan met je ‘algemene’ risicoprofiel?  Klopt het met het risicoprofiel van je partner of met jullie gezamenlijke risicoprofiel? Of ken je dat niet? Bepaalde beleggingsbeslissingen hebben toch hun effect op het gezamenlijke vermogen al dan niet gestuurd via een huwelijkscontract?

Blijft dit profiel hetzelfde doorheen de tijd of zit er een evolutie in naargelang je ouder wordt? Al dan niet ingegeven door bepaalde kenmerken van het product. Of door de aanbieder? Of door je eigen neiging om op veilig te spelen want ik moet toch zien dat ik toekom…?

 

Intuïtief heeft iedere belegger de neiging om aan een stijgende leeftijd een dalende risico-appetijt te verbinden. De meeste adviseurs spelen daarin ook mee.

 

Geen aandelen meer voor renteniers

 

Het resultaat is dat veel renteniers geen enkel risico meer ‘mogen’ nemen. Bijgevolg vliegen alle aandelen op een bepaald moment de deur uit. De cash wordt geïnvesteerd in obligaties want die zijn ‘veiliger’. Dan ontdekt de belegger dat ook bij obligaties risico’s opduiken aangestuurd door looptijd en intrestvoet. Uiteindelijk parkeren ze alles op een veilige en beschermde spaarrekening.  Of ze gaan naar de vastheid van vastgoed ‘waarmee nooit iets mis kan gaan’.

 

100 minus je leeftijd = risicomarge

 

De vuistregel om risicoprofiel aan leeftijd te koppelen die in de literatuur opgang vindt, klinkt als volgt.

Het maximum percentage dat je in aandelen mag beleggen is gelijk aan 100 min je leeftijd. Eventueel vervang je aandelen door ‘risicovolle producten of producten zonder (intrest)garantie’.

 

Maar …het is niet op basis van intuïtie dat de beleggingsacademici naar risicoprofielen kijken. Zij ontdoen die van emotie en zoeken naar de efficiëntste verhouding tussen risico en rendement op de markt.

Je risicoprofiel is eigenlijk onafhankelijk van je leeftijd.

 

Het geeft aan hoeveel risico u wil nemen zonder dat u naar een specifiek product of een bepaald moment in de tijd kijkt. Dus eigenlijk is uw risicoprofiel altijd hetzelfde en moet u daar altijd naar handelen.  En op die manier in de markt stappen.

 

Dat is de theorie. De praktische bezwaren onderweg kennen we ook bij Cring. Zo begeleiden we u om uw profiel ook in de praktijk telkens weer toe te passen bij elke beslissing op eender welk moment van uw leven.

Kom gerust langs om theorie en praktijk uit te testen.

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943