Heeft u vragen?

Millennials die hun financiële situatie kennen hebben een straat voorsprong !

In onze blog van 23 januari – Twintigers en hun financiën, deel 1 –  hadden we het over het eerst in aanraking komen met financiële thema’s.  Thema’s die veelal een heel leven lang een rol spelen.

In een brede studie van Febelfin onder 2.000 jongeren geven amper 27% zichzelf een goede score als het gaat over financiële kennis.

Vandaag zullen we in – Twintigers en hun financiën, deel 2 –  daar ons licht op laten schijnen. Hoe kan je jouw voorsprong vergroten ?!

 

Stelling 1 :

 

Je eigen financiële toestand goed inschatten is niet alleen een eerste stap om uit de financiële problemen te blijven. Het is ook de basis van toekomstig financieel succes.  Een straat voorsprong nemen is geen overdreven statement, maar een zekerheid!

 

Ik herneem de zonet vermelde studie van Febelfin :    De financiële geletterdheid van de Belg over alle leeftijdsgroepen heen, laat te wensen over.  84% van de millennials leert hoofdzakelijk thuis over geldzaken.  Dat geeft weinig hoop op beterschap.  Zonder te filosofisch uit de hoek te willen komen. Er bestaan vele boeken van gedrags-economen met deze boodschap :  de ouders hun kennis is een optelsom van succes- en verlieservaringen inzake financiën. Sommige fouten die vermijdbaar zijn, worden héél duur betaald.

Bovendien blijken verschillende generaties na elkaar in dezelfde valkuilen te trappen.  Krijg je een goed voorbeeld in jouw familie, dan is de kans zoveel groter dat je zelf ook de goede richting zal uitgaan.  Gedenk hierbij de uitspraak ‘de rijken worden rijker en de armen worden armer’.

 

Laat me alvast één taboe aanreiken.  Het feit dat ouders niet graag met hun kinderen over geld praten. Geld, budgetteren, gespreid en gedisciplineerd sparen, zijn vaak allemaal taboe.  Zo ga je een foute mentaliteit niet wijzigen en lever je de millennials over aan de ‘financiële industrie’.

 

Als onafhankelijk makelaar zien we dat elke dag. Sommige oplossingen vinden we voor millennial A gespreid bij merk A én B.  Een andere millennial zijn behoeften worden ingevuld via producten en diensten van andere gespecialiseerd merk.  De millennial die altijd bij één merk aanklopt, betaalt nodeloos leergeld. Hij/zij wordt zelfs tegengewerkt op zijn pad naar financiële onafhankelijkheid.  De millennial helpen een duidelijk overzicht te krijgen is onze eerste doelstelling.

 

Voor stelling 2 gaan we naar de praktijk.

 

Wie zijn de werkende twintigers (en dertigers) naar huishoudtype ?  (studie van het Nederlandse CBS)

(Onze noorderburen onderzoeken en publiceren meer van zulke gegevens dan onze nationale trots,  STATBEL. )

 

Twintigers en dertigers, wie zijn ze

 

Het merendeel van de millennials hebben nog geen kinderen. Daardoor hebben ze heel andere bestedings- en spaarmogelijkheden dan mensen met kinderen.  Vanaf de overstap naar ‘de groep van dertigers’ zien we veel meer paren met kinderen en ontstaan jammer genoeg ook eenoudergezinnen.

Uiteraard veranderen bestedingspatronen en spaar- en beleggingsmogelijkheden doorheen het leven.  Stel je voor dat jouw financiële coach dit allemaal op voorhand weet?  We rekenen er zelfs op en maken je er attent op bij tijd en stond.  Hoeveel rust brengt dat niet in die spannende eerste jaren waar elke millennial voor tal van uitdagingen wordt gesteld?!

Even vereenvoudigen:

De millennial leert omgaan met maandelijkse vaste aflossingen.  Meestal begint dat met huur, kosten voor energie, telefonie, abonnementen, algemeen levensonderhoud en het budget dat het leven plezant maakt.  Ze komen voor het eerst achter het begrip: ‘besteedbaar inkomen’.  Als millennial word je dan ‘economisch zelfstandig’ genoemd. Tussen jouw 22 ste en jouw 29 ste zal die zelfstandigheid nog flink toenemen.

Van belang is dat je in die periode zo nu en dan stil staat bij het juist aansturen van jouw financiën. Bij tijd en stond een blik werpen op jouw financieel kompas.  In Deel 1 van onze blogs over Twintigers hadden we het al over de eerste maanden van die economische zelfstandigheid.  De winsten die je kan maken door weloverwogen tewerk te gaan.

Jouw gedrag zal aldus jouw financieel succes bepalen.

We vinden dit prachtig uiteengezet in deze simpele tekening van Carl Richards, de bedenker van Behavior Gap.

 

Vraag : Kan je als Twintiger al een gestructureerd begin maken van een toekomstig vermogen ?

Ja dat kan, méér nog :  je hebt als twintiger troeven in de hand die een veertiger of vijftiger niet meer ter beschikking heeft.  Albert Einstein noemde het: het achtste wereldwonder.  De kracht van samengestelde intrest of het wonder van gecumuleerd rendement over vele jaren heen.   Die straatlengte voorsprong nemen, situeert zich ook hier!

Flexibele planning –  aangehouden brede spreiding – duidelijk overzicht bewaren én discipline – vergroten stelselmatig jouw financiële onafhankelijkheid.  Daarin assisteren wij onze cliënten, ongeacht hun leeftijd, elke dag.  Tezamen zetten we de koers uit die jouw boot idealiter aanhoudt.  Om van haven naar haven te zeilen. Minimaal verontrust door eb en vloed, door hoge golven of een storm die de kop opsteekt.  Onderstaande figuur lichten we je graag toe tijdens een persoonlijk gesprek.

Van belang is, er is een gepersonaliseerd plan, een methode, een structuur ten dienste van jouw financiën.

 

 

een structuur ten dienste van jouw plan

 

 

En intussen, willen wij bij Cring, dat jij het leven leeft en leidt dat je wilt leven, vergeet niet dat we dat altijd centraal zullen blijven stellen.

Jouw financiën dienen om jouw leven in te vullen zoals jij dat wenst, zowel op de korte als op de lange termijn. (met die straatlengte voorsprong)

 

Plezant leven

 

Verlies de focus op de lange termijn niet.  Besef hoeveel méér kans een twintiger in 2021 heeft om ooit 95 jaar te worden dan iemand die twintig was in 1975.  Uiteindelijk maken we allen een deeltje uit van de Belgische bevolking. Als je in onderstaande grafiek de twintigers opzoekt, dan zie je dat financiële onafhankelijkheid niet louter een nobel doel, maar een échte noodzaak is.

 

 

 

 

We bespreken dit graag met je tijdens een videomeeting van een 30-tal minuten.  Problemen zijn er om opgelost te worden, wij halen onze voldoening uit het aanreiken van onafhankelijk advies en de bijhorende oplossingen op jouw maat.

 

Onze volgende blog zal aandacht geven aan specifieke ervaringen van dertigers en hun financiën.

Niet meer dan logisch dat na twee delen – Twintigers en hun financiën – zij als volgende aan bod komen in deze reeks. Vertel het alvast verder of stuur de link naar onze blogs even door naar jouw échte vrienden.

 

https://cring.be/category/kantoornieuws/

 

 

Graag tot over veertien dagen of eerder al, tot ZOOM’s.   Mail me, jos@cring.be en vraag naar jouw gratis 30 minuten met iemand van ons team.

Zet je eigen tasje koffie klaar, stel je camera en microfoon in en laat jouw gedachten en vragen de vrije loop.  Je bent van harte welkom na afspraak.

Jos Drees

 

 

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943