Heeft u vragen?

Niks doen blijft moeilijk

  • Waar moet je schuilen tegen inflatie? 
  • Hoe reageer je op de stijgende intrestvoeten? 
  • De vastgoedmarkt koelt af. Vastgoed = altijd goed?

Deze drie vragen hebben rechtstreeks met beleggingsactiva te maken. Daar kan je nog een technisch acceptabel antwoord op vinden.

Maar meestal krijgen de verontruste beleggers dit soort vragen met de ietwat moeilijkere vragen te verwerken zoals daar zijn:

  • Hoe lang gaat de oorlog duren? 
  • Komt er echt een kernwapenoorlog en dus een Derde Wereldoorlog? 
  • Wat zal de situatie zijn na de oorlog en wat zal de prijs van olie en gas zijn? 

Alle vragen appelleren aan onze emoties alhoewel ze technisch lijken. Ze peilen naar onze onzekerheid, onze angst voor verlies en voor wat komt of niet komt. Tegelijkertijd bevatten ze ook een kern van zelfoverschatting. We denken dat we het antwoord op de vragen kennen omdat we dit ergens in het verleden al eens tegengekomen zijn.

Te veel informatie 

De hele tijd krijgen we signalen dat we als belegger moeten ageren of minstens reageren. Alsof alleen de actie een correct antwoord kan zijn in deze situatie. Maar tegelijk met de drang naar actie komt meteen ook de twijfel. Wat moeten we dan wel doen?

We herinneren ons wat we in een gelijkaardige situatie gedaan hebben en menen te weten dat het resultaat wel meeviel. Want we hebben het patroon herkend en weten hoe we er moeten mee omgaan. Maar dit overaanbod aan gegevens helpt ons niet echt. Het zijn wel interessante gespreksonderwerpen en ze vullen veel pagina’s van financiële artikels.

Meestal komen er dan adviezen zoals

  • de Amerikaanse economie is robuuster en reageert sterker en sneller. Daarom gaan we Europa wat minder naar voren schuiven.
  • de Amerikaanse Centrale Bank heeft al renteverhogingen doorgevoerd. Bij de ECB gaat het trager en zit er een weeffout in het systeem waardoor die obligaties wat minder aantrekkelijk zijn.

Het resultaat van dit soort advies is dat de belegger transacties gaat uitvoeren, van fonds verandert of van strategie verandert. Dit is het effect van groepsdruk. Als je belegger bent, dan moet je in moeilijke omstandigheden nieuwe posities innemen. Anders hoor je niet bij de club.

De echte boodschap

Ageren op basis van een emotie die verpakt wordt als een beslissing op basis van de technisch gegevens is niet de oplossing.  Meestal valt het uiteindelijke resultaat tegen maar de analyse daarvan is alweer ondergesneeuwd door nieuwe informatie.

En hier komt de comfortabele boodschap die blijkbaar iets minder gemakkelijk toe te passen is.

Kan je het patroon doorbreken “van te verkopen als het echt omlaag gaat en te kopen als het echt hoog staat”?

Kan je het patroon doorbreken van de jacht op de volgende ‘niet te missen’ belegging?

En misschien nog het belangrijkste: kan je beleggingen kopen tegen zo laag mogelijke kosten  in een gediversifieerde portefeuille die gemaakt is op basis van jouw wensen en objectieven en er dan eenvoudigweg niet echt meer naar omkijken? Handelen is al helemaal uit den boze.

Dit soort discipline is blijkbaar moeilijker vol te houden. Zeker als de hele omgeving je aanzet tot actie. Niet doen. Niets doen is beter. En comfortabel en rustgevend.

Tot de volgende blog. Misschien over financiën en jouw gedrag, misschien over een technisch aspect van beleggen.

Groetjes.

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

lieven@cring.be

Contact

CRING BVBA
Jaarbeurslaan 17, bus 12, 3600 Genk
T. 089 23 33 01
info@cring.be
FSMA 115093
RPR 0479.427.943